x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Primul spital de copii din Romania

Primul spital de copii din Romania

02 Mai 2005   •   00:00

  • de STELUTA INDREI
  • ISTORIA MEDICINEI
  • Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu" din Bucuresti este cel mai vechi spital de copii din Europa de Est. El a fost infiintat in anul 1886, constructia fiind realizata dupa un proiect englez. Dupa ce constructorii romani au finalizat lucrarile in 20 de luni, spitalul se inaugureaza la 11 mai 1886.

    Dupa acelasi proiect englez au mai fost construite inca doua spitale: unul la Londra, care in prezent adaposteste un depozit in port, si un al doilea la Sankt-Petersburg, care a fost demolat dupa al doilea razboi mondial.

    Modernizari

    In anul 1893, spitalul de copii se extinde, infiintandu-se un pavilion de boli contagioase si serviciul de anatomie patologica. In anul 1899, in spital functioneaza trei servicii medicale: Clinica de Pediatrie a Facultatii de Medicina cu 45 de paturi, condusa de profesor doctor Tomescu, Clinica de Chirurgie cu 45 de paturi, condusa de profesor doctor Romniceanu, si Clinica de Boli Contagioase, condusa de doctorul M. Mirinescu.

    Clinica de Chirurgie si Ortopedie se infiinteaza in 1914, fiind condusa de profesor doctor I. Balacescu pana in 1938. Totodata se fac modernizari importante, se infiinteaza serviciul de radiologie, serviciul de gimnastica medicala, se realizeaza o sala de operatie cu amfiteatru si se introduce incalzirea centrala.

    In anul 1959 are loc renovarea completa a intregului spital, cu modernizari ale Clinicii de Chirurgie. Un alt moment important se inregistreaza la 1 ianuarie 1989, cand se infiinteaza Sectia de Arsuri, Chirurgie Plastica si Reparatorie, condusa de doctorul Dan Enescu. In anul 1992 s-a constituit Fundatia Spitalului Clinic Central de Copii, avandu-l ca presedinte pe conf. dr. Oraseanu Dumitru. Ample lucrari de renovare exterioara a spitalului si lucrari de instalatii au fost efectuate in perioada 1992-1994. O data cu venirea conf. dr. Coriolan Ulmeanu la conducerea spitalului, in anul 1995, se infiinteaza Sectia de Toxicologie Clinica, cu 25 de paturi, singura sectie pediatrica de profil din tara. In cadrul acestei sectii este creat in 1999 serviciul telefonic de urgenta Toxapel, destinat informarii parintilor asupra acordarii primului ajutor in cazul unui copil intoxicat. Atunci cand a fost infiintat, Toxapel era singurul serviciu de acest gen din Europa de Est.

    Spitalul "Grigore Alexandrescu" are in prezent 506 paturi, asigurand 24.000 de internari anual si peste 200.000 de consultatii prin Serviciul de Ambulatoriu Chirurgie si Pediatrie.

    Departamentul de Toxicologie Pediatrica asigura tratamentul a peste 1.000 de come toxice anual. Clinica de Chirurgie Plastica si Arsuri, al carei nou sediu a fost inaugurat recent, rezolva peste 1.200 de cazuri grave anual. In cadrul acestei clinici functioneaza un serviciu cu linie de garda specializata care asigura reconstructie dupa traumatisme, reimplantari de membre pentru copii, banca de piele, malformatii congenitale ale extremitatilor etc. Sectia clinica de Ortopedie are o dotare de exceptie, fiind singurul serviciu de ortopedie pediatrica din tara care opereaza scolioze. Tot aici se efectueaza operatii de exceptie pentru luxatii congenitale de sold, patologie posttraumatica, infectii si distrofii osoase. In cadrul acestei sectii exista singura banca de oase din Romania. Departamentul de Urologie Pediatrica este un serviciu unic in tara, rezolvand pana la 3.000 de cazuri pe an de malformatii congenitale urogenitale.

    Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" are din luna decembrie 1999 in marea majoritate a departamentelor de urgenta echipamente medicale de inalta performanta. Astfel, exista noua sali de operatie cu dotare completa, intreaga aparatura de anestezie si monitorizare, reanimare pentru nou-nascuti cu 15 incubatoare si trei posturi de ventilatie asistata, departament de dializa si echipamente noi pentru radiologie.

    FEMEI. Este foarte interesant ca echipa medicala a spitalului este alcatuita dintr-un numar impresionant de femei. Ele reprezinta 90% din personalul spitalului, adica 647 de persoane. In ultimii ani, foarte multe cadre medicale tinere au beneficiat de specializari, mai ales in Franta, datorita schimbului de experienta cu Assistance Publique des Hopitaux. Actiunea de perfectionare a personalului continua cu ajutorul unor clinici din Italia si Germania.

    STIATI CA...
    Alexandru Dimitrie Ghica, caimacanul Tarii Romanesti, a dat dispozitii pentru infiintarea unui spital de copii. Astfel, in 1857, doctorul Iuliu Barach face un proiect, iar la 10 octombrie 1858 se inaugureaza un asa-zis spital. Acesta a functionat cu 40 de paturi, provizoriu, in doua localuri neadecvate pana la construirea actualului Spital de Copii "Grigore Alexandrescu".

    REPERE
    SANGE. Vechii babilonieni sustineau ca sangele arterial este "sange de zi", pe cand cel din vene este "sange de noapte".

    LEGE. Barbierii Evului Mediu erau autorizati prin lege sa opereze abcese si hernii. In caz de nereusita, tot prin lege, li se aplica o singura pedeapsa: spanzuratoarea...

    BARBIERUL-CHIRURG. In Europa, cel mai mare chirurg al secolului al XVI-lea a fost barbierul francez Ambroise Par..., autorul trepanului cu coroana intrebuintat in chirurgia capului.

    BAIE. Primul local de baie publica – in stil european –, avand 10 cabine cu apa calda si rece, a fost inaugurat la Bucuresti in aprilie 1825.

    CAFEA. Mare cafegiu, compozitorul german J.S. Bach a dedicat acestei bauturi o "Cantata a cafelei".

    REZISTENTA. Omul nu poate rezista la o temperatura de minus 55 de grade Celsius decat numai cateva ore. Pisica, apeland numai la blana proprie, rezista si la minus 110 grade.

    DENTIST. In 1873, D. Mihalowschi este primul dentist care se stabileste la Bucuresti, profesand intr-o cladire "de la Foisorul de Foc, peste drum".

    CEAI. In secolul al XVII-lea ceaiul trezeste un mare interes printre europeni, datorita unei teze de doctorat, sustinuta la 1659, de medicul parizian Cresse, care il considera un medicament aproape universal. Se vindea insa la preturi exorbitante: daca o livra de ciocolata era 6 franci, o livra de ceai costa 200 de franci.
    ×
    Subiecte în articol: copii spital clinica istoria medicinei