x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Produsele cu parabeni ar favoriza apariţia cancerului.

Produsele cu parabeni ar favoriza apariţia cancerului.

23 Mai 2011   •   11:11
Produsele cu parabeni ar favoriza apariţia cancerului.

Aproximativ 400 de produse, in a caror componenta intra parabenii - substante folosite la conservarea cosmeticelor, alimentelor si medicamentelor - ar favoriza aparitia cancerului. Potrivit "Le Monde", Camera inferioara a Parlamentului francez a votat interzicerea folosirii acestor substante incepand cu 3 mai. In cazul in care aceasta initiativa va fi votata si de Senat, industriile care folosesc aceste substante vor fi obligate sa gaseasca inlocuitori.

Parabenii sunt esteri ai acidului para-hidroxibenzoic. Ei se gasesc in stare naturala in unele plante si au un rol antimicrobian. Parabenii naturali sint, in general, metabolizati de organism si nu produc dereglari functionale.

Exista insa si parabeni sintetici, folositi in industria cosmetica si farmaceutica. Ei sunt inclusi printre ingrediente pentru ca, prin proprietatile lor antibacteriene si antifungice, mentin "prospetimea" produselor cosmetice, dar si alimentare.

Cei mai cunoscuti parabeni sunt butylparaben, ethylparaben (E214), propylparaben (E216) si methylparaben (E218). Aceste denumiri pot fi gasite pe etichetele multor produse cosmetice, cum ar fi deodorante, sampoane, paste de dinti, geluri de ras, creme hidratante, etc. In cazul produselor alimentare, parabenii indeplinesc rolul de aditivi.

Efecte toxice

Agentia franceza pentru siguranta produselor de sanatate a luat in vizor efectul parabenilor in 2004, in urma unui studiu al unor cercetatori britanici, de la Universitatea Reading. Ei au descoperit concentratii mari de parabeni in tumorile mamare. S-a aflat ca femeile care prezentau aceste tumori folosisera deodorante sau antipespirante aplicate la sub-brat. Oamenii de stiinta spun insa ca inca nu se poate demonstra clar o legatura de cauzalitate intre parabenii din produsele cosmetice si aparitia cancerului. Cu toate acestea, grupul de cercetatori a stabilit ca parabenii ar putea cauza perturbari ale sistemului endocrin.

×