x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Progres DECISIV în realizarea unui vaccin eficient contra maladiei SIDA. S-a spart „platoşa” virusului!

Progres DECISIV în realizarea unui vaccin eficient contra maladiei SIDA. S-a spart „platoşa” virusului!

de Mediafax    |    21 Sep 2011   •   03:53

Cercetatorii americani si europeni care efectueaza teste de laborator pe virusul imunodeficientei umane (HIV) au descoperit ca acest virus isi pierde capacitatea de a afecta sistemul imunitar daca se reuseste eliminarea colesterolului din membrana virusului.

"E ca o armata care si-a pierdut armele dar care are inca steaguri. O alta armata poate sa o recunoasca si sa o atace", a declarat Adriano Boasso de la Imperial College London, coordonatorul acestui studiu.

Cercetatorii analizeaza deja cateva posibilitati de a se folosi de aceasta inactivare a virusului HIV pentru a dezvolta un vaccin eficient contra maladiei SIDA.

De obicei, cand o persoana este infectata cu virusul HIV, sistemul imunitar din organismul acesteia declanseaza imediat o reactie de aparare. Unii cercetatori cred ca virusul HIV face sistemul imunitar innascut sa aiba o reactie exagerata. Acest lucru slabeste urmatoarea linie de aparare a sistemului imunitar, cunoscuta sub denumirea de "reactie imunitara adaptiva".

Pentru acest studiu, ce a fost publicat, luni, in revista medicala Blood, savantii britanici au inlaturat colesterolul din membrana care inconjoara virusul si au descoperit ca acest lucru impiedica virusul HIV sa declanseze reactia sistemului imunitar innascut. In schimb, se obtine o reactie imunitara adaptiva mai puternica, orchestrata de un anumit tip de celule ale sistemului imunitar - limfocite T.

Virusul HIV se poate raspandi prin contact sexual, prin acele seringilor folosite in comun de consumatorii de droguri, prin laptele matern si prin sange. Totodata, virusul HIV este capabil sa sufere mutatii rapide si se poate ascunde de sistemul imunitar, atacand apoi celule trimise de organism pentru a-l distruge.

Virusul HIV isi formeaza membrana preluand-o de la celulele pe care le infecteaza. Aceasta membrana contine colesterol, care ajuta membrana sa ramana fluida si capabila sa interactioneze cu anumite tipuri de celule.

In mod normal, anumite celule imunitare - celule dendritice plasmacitoide (pDCs) - recunosc foarte repede virusul HIV si reactioneaza prin producerea unor semnale moleculare denumite interferoni. Aceste semnale activeaza diverse procese care sunt folositoare la inceput, dar care distrug in cele din urma sistemul imunitar, daca acesta ramane activat prea mult timp.

Daca se reuseste eliminarea colesterolului din membrana virusului HIV, acesta nu mai poate activa celulele pDCc. Prin urmare, limfocitele T, care orchestreaza reactia imunitara adaptiva, pot lupta contra virusului mult mai eficient.

Maladia SIDA ucide circa 1,8 milioane de persoane pe plan mondial in fiecare an. Aproximativ 2,6 milioane de persoane au fost infectate cu virusul HIV in 2009, iar 33,3 milioane de oameni traiesc avand acest virus in organism.

Printre cei mai mari producatori de medicamente contra virusului HIV se numara companii de prestigiu, precum Gilead Bristol Myers Squibb, Merck, Pfizer si GlaxoSmithKline.

×