x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Protejaţi copiii de rujeolă! OMS recomandă intensificarea vaccinării celor mici contra pojarului

Protejaţi copiii de rujeolă! OMS recomandă intensificarea vaccinării celor mici contra pojarului

de Magda Marincovici    |    26 Feb 2015   •   22:57
Protejaţi copiii de rujeolă! OMS recomandă intensificarea vaccinării celor mici  contra pojarului

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă intensificarea de urgenţă a vaccinării contra rujeolei  (pojar) în cazul pacienţilor cu risc de boală, din cauza revenirii acesteia. În şapte ţări din Regiunea Europeană, din 2014 până în prezent, au fost semnalate 22.149 de cazuri de rujeolă. Iată şi câteva exemple: Bosnia-Herţegovina – 5.340 de cazuri, Federaţia Rusă - 3.247, Italia – 1.647, Germania – 583. La 18 februarie, în Germania un bebeluş de 18 luni a murit. În acest context, OMS a cerut într-un comunicat din 25 februarie intensificarea vaccinării contra rujeolei pe continentul nostru.

Biroul European al OMS cu sediul la Copenhaga face un apel la decidenţii politici, personalul medical şi părinţi de a accelera imediat vaccinarea contra rujeolei a persoanelor din grupele de vârstă cu risc, astfel încât să se reuşească stoparea epidemiilor în ţările europene.
Rujeola este o boală virală, foarte contagioasă, transmisibilă pe calea aerului, atunci când persoana infectată tuşeşte, strănută sau vorbeşte şi răspândeşte în aer stropi de salivă care sunt inhalaţi de cei care se află în jur. Rujeola poate evolua cu complicaţii: afecţiuni respiratorii sau neurologice grave, cum sunt penumonii şi encefalite, care pot fi fatale. Categoriile cele mai vulnerabile sunt copiii mici şi femeile însărcinate.

Chiar dacă a scăzut cu 50% numărul cazurilor de rujeolă, între 2013 şi 2014, epidemiile actuale ameninţă obiectivul ce vizează eradicarea acestei boli în Europa până la finele lui 2015. OMS insistă asurpa unui fenomen periculos: refuzul unor părinţi de a-şi mai vaccina copii. Cei care se opun vaccinării susţin că aceasta provoacă efecte nedorite care pun în pericol sănătatea copiilor, ceea ce, evident, OMS respinge cu toată fermitatea. Datorită vaccinării anti-rujeolă, decesele prin această boală, la nivel global, s-au diminuat cu 75% între 2000 şi 2013, reaminteşte OMS.  

În România

Conf. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, spune că, pentru a ţine rujeola sub control este necesară o acoperire vaccinală de peste 95%. Acest deziderat s-a depăratat mult în ultimii ani, gradul de acoperire ajungând sub 90%, ceea ce a determinat răspândirea bolii. Acest fenomen este valabil, inclusiv, în ţara noastră. “Este un fenomen cumulativ, deoarece de la un an la altul s-au adunat procente şi s-a creat o masă de copii nevaccinaţi, care a permis transmiterea susţinută a virusului. La noi, în prezent, situaţia este “satisfăcătoare” nu bună, în medie, gradul de acoperire vaccinală fiind sub 90%. Dar problema este distribuirea diferenţiată, în prezent fiind judeţe cu “acoperire” 70%”, avertizează conf. dr. Alexandru Rafila. În ţara noastră, vaccinul ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) face parte din calendarul obligatoriu de vaccinuri şi se administrează copiilor la vârsta de un an şi a doua doză la vârsta şcolară.

×