x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Pulverizarea mai mult de oră a unor uleiuri esenţiale poate duce la accelerarea pulsului

Pulverizarea mai mult de oră a unor uleiuri esenţiale poate duce la accelerarea pulsului

de Magda Marincovici    |    18 Dec 2012   •   20:51
Pulverizarea mai mult de oră a unor uleiuri esenţiale poate duce la accelerarea pulsului
Sursa foto: Thinkstock
Aromaterapia da, dar cu măsură!
Uleiurile esenţiale pot contribui la accelerarea pulsului dacă sunt folosite mai mult de o oră, demonstrează un studiu efectuat la Taipei Medical University.
Uleiurile esenţiale sunt eficiente contra stresului, a stărilor de indispoziţie. Aromaterapia şi-a extins beneficiile, în ultima perioadă, şi în cazul unor afecţiuni cardiovasculare, cerebrale, respiratorii... Dar uleiurile esenţiale poat avea şi efecte nedorite. În acest sens, cercetătorii de la Taipei Medical University au monitorizat aproximativ o sută de persoane de ambele sexe cu o stare bună de sănătate şi nefumătoare. Aceste persoane aveau ca numitor comun faptul că munceau într-un centru spa la Taiwan. Pentru a aduna dovezi convingătoare pentru acest studiu, aceste persoane au fost expuse aproximativ două ore la pulverizarea unui ulei esenţial de bergamote. În prima oră de expunere, cercetătorii de la Taipei Medical University au observat o scădere a tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac a participanţilor la acest studiu. Acest fenomen confirmă, de fapt, proprietatea de scădere a tensiunii arteriale a uleiurilor esenţiale. Totuşi, după 75 de minute de expunere, cercetătorii au fost surprinşi să constate o inversare a situaţiei. Iar după două ore, presiunea arterial sistolică a participanţilor la studiu a revenit la valorile iniţiale. În ceea ce priveşte pulsul, acesta a crescut peste nivelul înregistrat la începutul acestui experiment de 1,7 ori. Cu alte cuvinte, o persoană al cărei puls era iniţial de 65 de bătăi pe minut, după două ore de expunere la uleiurile esenţiale a ajuns la peste 110 bătăi pe minut. Pentru autorul studiului, doctorul K.J. Chuang, pulverizarea de uleiuri esenţiale pare a fi benefică atunci când nu se depăşeşte o oră de expunere. Peste o oră se instalează efectul invers. Adică, uleiurile esenţiale încep să devină nocive în plan cardiovascular. În plus, dermatologii atrag atenţia că folosirea uleiurilor esenţiale sub formă lichidă cu aplicare pe piele poate provoca alergii de contact. Avertismentul vizează unele persoane care apelează la masaj de regulă efectuat cu uleiuri speciale. De altfel, reacţiile de-a dreptul severe se pot observa la masori. Dermatologii ne reamintesc că unele uleiuri, ce conţin multe principii active, trebuie diluate, pentru a evita iritarea pielii. Alte uleiuri sunt fotosensibile şi bănuite că provoacă apariţia unor pete pe piele. Concluzia studiului publicat în European Journal of Preventive Cardiology al Societăţii franceze de dermatologie e următoarea: uleiurile esenţiale da, dar cu măsură.

 

×
Subiecte în articol: aromaterapie