x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Răcoritoare colorate cu caramel cancerigen. În SUA, Coca şi Pepsi sunt constrânse să-şi modifice reţetele

Răcoritoare colorate cu caramel cancerigen. În SUA, Coca şi Pepsi sunt constrânse să-şi modifice reţetele

de Magda Marincovici    |    11 Mar 2012   •   21:00
Răcoritoare colorate cu caramel cancerigen. În SUA, Coca şi Pepsi sunt constrânse să-şi modifice reţetele

Pentru a evita o eticheta de avertiza­re a consumatorului, asa cum o im­pune legislatia din statul California (SUA), companiile Coca si Pepsi au decis sa renunte la un colorant caramel considerat cancerigen de catre o asociatia a consumatorilor. Cele doua companii au anuntat ca vor modifica reteta acestor bauturi, valabila in SUA. Aceasta modificare le-a fost impusa de o noua legislatie adoptata in acest stat, care obliga cele doua companii, lidere pe piata bau­tu­rilor carbogazoase, de a-si insoti produsele de un avertisment de tipul "atentie produsul contine un compus cancerigen". Este vorba de 4-methilimidazole (4-MEI) din colo­rantii caramel. In ianuarie anul acesta, in California s-a luat aceasta decizie cu scopul de a preveni ris­cu­rile asupra sanatatii consumatorilor. Astfel, potrivit legislatiei se va dimi­nua la 29 micrograme doza zilnica ad­minisibila de 4-MEI. Or, potrivit aso­ciatiei pentru protectia consumatorilor din SUA (CSPI), o cutie (35 cl) de coca ar contine intre 142 si 146 micrograme, iar o cutie de pepsi, intre 145 si 153 de micrograme.

Despre 4-MEI se stie deja ca afecteaza ficatul, plamanul, tiroida si compozitia sangelui. Totusi toxi­citatea acestei substante pentru consumatori este un continuu subiect de dezbateri. Astfel, acest colorant nu este inclus in programul national de toxicologie din SUA ca fiind cu po­ten­tial cancerigen pentru consumatori. Agentia de Securitate Alimentara din SUA (FDA), dar si organismele similare din Canada si Uniunea Europeana (EFSA) nu interzic si nu au stabilit in mod precis interzicerea 4-MEI din compozitia unor produse.

EFSA (European Food Safety Autority) a considerat, in martie 2011, ca nivelul maxim de expunere la 4-MEI ca urmare a consumului unor alimente care contin colorantii E 150c si E 150d (respectiv caramelul din coca si pepsi) nu ar trebui sa pro­voa­ce ingrijorari. Adica, ar exista o di­ferenta intre potentiala doza ab­sor­bi­ta de consumator si doza de la care vor­bim despre efecte cancerigene, asa cum au fost testate pe animale de la­bo­rator. In acest sens, FDA es­ti­mea­za ca un consumator ar trebuie sa bea aproximativ 1.000 de cutii zilnic, toata viata, pentru a se expune acestor efecte. Chiar si asa, asociatia pentru protectia consumatorilor din SUA cere in mod categoric interzicerea totala a colorantilor carameli care contin 4-MEI, existenti in numeroase produse: siropuri, sosuri soia etc. Aceste substante nu trebuie sa se gaseasca in lantul alimentar, mai ales ca se pot inlocui cu altele care nu sunt periculoase, explica directorul asociatiei CSPI. Acesta atrage atentia ca, de regula, cand citim pe eticheta "ca­ra­mel", aceasta denumire ne su­gereaza ca s-a obtinut prin topirea zaharului. Realitatea este cu totul alta. Potrivit clasificariii europene, E 150c este un caramel amoniacal, obtinut prin incalzirea controlata a car­bo­hi­dratilor – indulcitori nutritivi. La aceste molecule se adauga sulfiti, pentru obtinerea aditivului E 150d.

Asociatia americana a bauturilor (ABA), care reprezinta aceasta industrie, a anuntat ca membrii ei iau in calcul adaptarea retetelor la noua legislatie californiana prin modificarea compozitiei produselor lor. Din anumite ratiuni, retetele vor fi modificate in SUA. Intr-un articol cu acest subiect, publicat recent in editia online a Le Figaro, autorul articolului a contactat una dintre companii aflate in Franta care a declarat ca, deocamdata, ar fi prea devreme pentru ca aceasta legislatie sa vizeze si produsele vandute in Europa.

Consumatorul roman trebuie sa stie ca E 150 este un aditiv existent in alimente in patru forme (unul natural si trei artificiali): E 150a caramel natural; E 150b – caramel sulfit de sodiu; E 150c – caramel amoniacal; E 150d – caramel sulfit de amoniu. Aditivii carameli sunt banuiti ca provoaca tulburari digestive, hipertrofia muschilor, afecteaza cromozomii si distrug vitamina B. De asemenea, sunt studii care indica faptul ca acesti aditivi ar fi la origi­nea unor cancere si a sindromului de hiperactivitate din ce in ce mai frecvent la copii.

×