x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Radicalii liberi sunt prieteni cu bătrâneţea

Radicalii liberi sunt prieteni cu bătrâneţea

de Florin Condurateanu    |    13 Iul 2012   •   21:00
Radicalii liberi sunt prieteni cu bătrâneţea

Cum poti sa amani intalnirea cu batranetea? Aceasta intristatoare intalnire e inevitabila. Dar aceasta intalnire trebuie impinsa cat mai departe. Cu zestrea din gene n-avem cum jongla. Unii capata ca dar de la inaintasi longevitate. Altii n-au noroc de acest cadou. Dar cat de cat se poate umbla la riscurile de imbatranire precoce, limitandu-le. Ei bine, putina lume stie ca, in egala masura cu pacatoasele de riduri, cu mancarea cartilajelor din articulatii, batranetea este adusa la brat si de inamicii aia mici si multi numiti radicali liberi.

Acesti radicali liberi avand valente libere sunt extrem de zglobii si in permanenta cautare de alte molecule cuminti care sunt luate in logodna paguboasa de radicalii acestia pofticiosi de imperechere. Ei bine, cu radicalii liberi, aducatori de batrante si boli, se poate lupta prin intermediul antioxidantilor.

Radicalii liberi intervin puternic in degradarea ADN-ului. Ei fiind instabili chimic, fura electroni de la vecini, fura electroni de la ADN, dar fura si proteine. Ei reusesc astfel sa sparga membrana celulelor. Hotii de electroni care sunt radicalii liberi destabilizeaza celulele atacate. Cu varsta, substantele antioxidante din organism se imputineaza. O celula in fiecare zi e bombardata de mai mult de zece mii de radicali liberi. Asta numindu-se periculosul stres oxidativ.

In aceste conditii, noi trebuie sa ne tratam cu antioxidanti pentru a neutraliza radicalii liberi. Bogate in antoxidanti sunt legumele si fructele sau exista tot felul de preparate biologice active continand extracte din plante si animale bogate in antioxidanti. Imbatranirea este inevitabila, dar este bine sa incercam modelarea unei batraneti frumoase, fara dureri, pastrandu-se o independenta a varstnicului.

O batranete frumoasa se pregateste din timp. Trebuie sa avem grija fata de stilul de viata, fata de alimentatie, sa nu uitam de miscarea in aer liber. Sa ne ferim de fumat, de alcool, de vicii care stiu sa si ucida. Venim cu riscuri de la inaintasi, dar prin stilul de viata noi putem spori aceste riscuri sau le putem atenua. Sfaturile privind un stil de viata care sa intarzie batranetea pot parea banale la prima vedere. Ne miram, dar este intelept sa facem precum chinezii care pun mare pret pe miscare. Uneori, miscarea facandu-se in grup, acolo unde se gasesc si copii si varstnici.

×
Subiecte în articol: jurnalul de duminică