x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Raluca Turcan, PNL: Ministerului Sănătăţii să deconteze toate operaţiile copiilor cu afecţiuni cardiovasculare

Raluca Turcan, PNL: Ministerului Sănătăţii să deconteze toate operaţiile copiilor cu afecţiuni cardiovasculare

29 Oct 2016   •   20:02
Raluca Turcan, PNL: Ministerului Sănătăţii să deconteze toate operaţiile copiilor cu afecţiuni cardiovasculare

Vicepreşedintele PNL Raluca Turcan cere Ministerului Sănătăţii să deconteze toate operaţiile copiilor cu afecţiuni cardiovasculare, indiferent dacă sunt efectuate în spitale de stat sau clinici private din ţară.

"Anual, în România se nasc peste 1.000 de copii cu afecţiuni cardiovasculare. Din nefericire, din cauza sumelor mici de decontare a acestor operaţii de la Casa de Sănătate, lipsei resursei umane, lipsei unor medicamente necesare unor astfel de intervenţii, aproape jumătate din cazuri sunt refuzate pentru intervenţiile chirurgicale. Unii copii, puţini, au şansa să meargă în alte centre. Alţii, din păcate, pierd şansa la viaţă. Este dramatic! Casa de Sănătate din România nu decontează aceste intervenţii şi în ţară clinicilor private. Există doar acele formulare europene pentru străinătate, pe care le decontează la costuri mult mai mari şi la care, din păcate, nu toţi au acces din cauza fondurilor limitate", a scris, sâmbătă, Raluca Turcan pe Facebook.

Ea prezintă situaţia din Sibiu, unde, din lipsa unei secţii de chirurgie cardiovasculară la Spitalul Judeţean, pacienţii sunt trimişi la Mureş.

"În Sibiu, la Spitalul Judeţean nu există o astfel de secţie iar costurile ar fi mult mai mici. Voi cere Ministerului să identifice fonduri pentru această schemă, pentru că ar reprezenta o şansă în plus la viaţă pentru sute de copii. Inclusiv economii pe termen lung, pentru că decontările operaţiilor în România sunt mult sub media europeană", a adăugat Raluca Turcan.

Aceasta precizează că decontarea operaţiilor în România este soluţia oferită de specialiştii prezenţi sâmbătă la o conferinţă de advocacy, la care a participat. Printre cei prezenţi la conferinţa "Şansa la viaţă a copiilor diagnosticaţi cu afecţiuni cardiovasculare" se numără şi trei echipe de medici din Statele Unite ale Americii. Organizatorii principali au fost Comisiile Consultative de Chirurgie Cardiovasculară, Cardiologie şi Chirurgie Vasculară ale Ministerului Sănătăţii, coordonate de prof. dr. Victor S. Costache, preşedintele Comisiei de chirurgie cardiovasculară a Ministerului Sănătăţii.

Sursa: AGERPRES

×