x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Refacerea obrazului după cancerul gurii

Refacerea obrazului după cancerul gurii

de Florin Condurateanu    |    26 Mar 2012   •   19:36
Refacerea obrazului după cancerul gurii

In cazul unui veritabil blestem, cancerul localizat in cavitatea bucala, diagnosticul devreme este sansa de a izbandi. Oricum, la aparitia unei ulceratii, a unei rani mici pe cerul gurii, pe limba, sub limba, pe mucoasa interioara a obrazului. omul trebuie sa se duca la doctor. Nu toate ulceratiile inseamna cancere. Dar daca se confirma ca ulceratia nu trece, chirurgul oro-maxilo-facial trebuie sa taie adanc, scotand si maxilarul si toti ganglionii pentru ca in zona gurii reteaua de vase este foarte extinsa. Explica profesorul. doctor Alexandru Bucur, seful clinicii de chirurgie oro-maxilo-faciala de la Facultatea de Medicina Dentara.

Care sunt factorii de risc ce deschid usa acestui cancer? Primul este tutunul. El prezinta nocivitate prin gudroanele ce apar din arderea tutunului, dar si a foitei. Cele 12 hidrocarburi aromate vinovate de cancerizare actioneaza fie direct asupra testurilor, fie prin dizolvarea in saliva. Cei care se lasa de tutun abia dupa 10 ani de la renuntarea la fumat revin la acelasi risc cu cel al nefumatorilor.

Alt factor de risc pentru cancerul din gura este alcoolul, mai ales cand se asociaza cu tutunul. Alcoolicii care beau sistematic un litru de vin sau bere, bauturi nedistilate sau 250 de mililitri de bautura tare sunt expusi acestui cancer. O rea igiena a cavitatii orale e factor de risc pentru ca nu se spala depunerile din tutun si alcool. Microtraumatismele de la un dinte netratat, de la o proteza nepotrivita care ranesc gingiile, limba, interiorul obrazului sunt factori de risc. De asemenea, unele virusuri cum ar fi herpes simplex, au o implicare in aparitia cancerului. Infectiile cu ciuperci, de exemplu, candida sunt primejdioase. Cand pacientul si-a descoperti singur leziunea din gura vine la medic, acesta ii da un tratament in functie de cauza ulceratiei. Daca leziunea nu s-a vindecat dupa 14 zile, se trece la operatie. Se inlatura tumora, extirpand pana la tesutul sanatos, iar apoi se reconstruiesc obrazul si maxilarul. La nevoie se scot si ganlgionii cervicali si urmeaza radioterapia combinata cu citostatice.

×