x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Regele arunca cu noroi

Regele arunca cu noroi

de Florin Condurateanu    |    30 Iul 2005   •   00:00
Sa nu-i fie de deochi de viata!
Cand se alcatuiesc clasamentele cu cei mai buni fotbalisti romani din toate timpurile, mai mereu se strecoara o nedreptate, nu este luat in discutie un mare fotbalist, Lita Dumitru.
Cei ce se pricep la fotbal, de exemplu, Balaci, spun ca Dumitru stia sa faca totul pe teren, deposedari neiertatoare, pase calculate parca la computer, loviturile libere teleghidate spre gol, Lita era creierul limpede de la mijlocul terenului. Ceva insa l-a sabotat pe Dumitru in cariera, gura lui de cumatra barfitoare, ii mesteca pe antrenori, pe arbitrii, pe sefi, nu cu rautate, dar cu vorbe buruienoase, asa ca acestia il sapau pe tacute. Oricum, Dumitru a fost stalpul de nadejde al nationalei, al Stelei si al Rapidului.
Povestitor de talent, Lita depana amintiri savuroase, e delicios sa-l auzi pe Lita povestind si aratand cum suta in balon Cornel Dinu, cu piciorul sucit de parca si-l fractura. Lita Dumitru e o sursa grozava de istorisiri si despre mari vedete ale fotbalului mondial pe care le-a intalnit in postura de jucator al nationalei romane.
"Se desfasurau fazele de grupe la Campionatul Mondial din Mexic si vine ziua in care Romania trebuia sa dea piept cu Brazilia, faimoasa campioana mondiala. Eu aveam doar 17 ani si am fost introdus pe teren dupa pauza cu o sarcina ingrozitoare, sa-l marchez pe Pele. La inceput am fost timid, cum sa-l pazesc eu pe Regele Fotbalului? Prin urmare l-am acrosat cu menajamente ca sa par baiat finut. Numai ca Pele a inceput sa ma injure, sa-mi bage coate-n burta, sa arunce cu noroi, numai Rege nu era pe teren. Asa ca mi-am zis ca a venit momentul sa las la o parte timiditatea si sa-l iau cu fulgi cu tot pe marele Pele. I-am suflat mingea de cateva ori si sa vezi ce simula Regele Pele ca l-am faultat, se tavalea pe jos, chema echipa de medici sa intre pe gazon. Cand am vazut circul asta, chiar m-am apucat sa-l cotonogesc ca sa aiba de ce se vaicari.
Cu totul altfel a fost cand l-am avut adversar pe Cruiff, eu jucam la Steaua, el la Barcelona. Cred ca Johan Cruiff a fost cel mai mare jucator al lumii. Era fotbalistul cerebral, inteligenta lui ordona toate actiunile si le facea surprinzatoare. Ca o curiozitate, dupa terminarea partidelor, Cruiff ramanea in vestiar si fuma vreo 10 tigari. Asa isi descarca tensiunea."

×
Subiecte în articol: pagina de suflete