x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Reţetă pentru ochelari de soare

Reţetă pentru ochelari de soare

de Oana Antonescu    |    26 Mai 2009   •   00:00
Reţetă pentru ochelari de soare
Sursa foto: /iSTOCKPHOTO

Ochelarii de soare nu sunt un simplu accesoriu. De la mic la mare, cu toţii ar trebui să ne protejăm vederea de radiaţiile ultraviolete. Atenţie însă cum alegeţi ochelarii! Cei ieftini vă pot face mai mult rău decât bine.



Radiaţiile UVA şi UVB sunt dăunătoare ochilor şi alterează, în timp, vederea. "Expunerea la soare, fără protecţie, afectează în primul rând retina, care suferă modificări de structură. Epiteliul retinian se atrofiază în timp, zona respectivă rămânând devitalizată şi incapabilă să-şi îndeplinească funcţia. Studii recente arată că şi cristalinul are de suferit de pe urma expunerii la ultraviolete, în special din cauza radiaţiei albastre din spectrul vizibil", explică profesorul doctor Liliana Voinea, şeful Clinicii de oftalmologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. Radiaţiile ultraviolete sunt, de asemenea, un factor favorizant pentru cataractă, atrage atenţia profesorul doctor Liliana Voinea.

Mai rar, soarele poate favoriza apariţia unor tumori benigne la nivelul conjunctivei (pinguecula şi pterigionul). În timp, ele se măresc şi ajung să blocheze parţial vederea dacă nu sunt extirpate chirurgical.

Din primii ani de viaţă
Ochelari de soare ar trebui să purtăm din primii ani de viaţă. Începând cu vârsta de 2-3 ani, copiii trebuie obişnuiţi cu ochelarii şi de cele mai multe ori nu este deloc dificil, ba chiar sunt dornici să îi poarte.

Ochelarii de soare cu filtre sunt obligatorii indiferent de anotimp. Vară sau iarnă, ultravioletele sunt la fel de periculoase pentru ochi. "Nu este un moft să porţi ochelari de soare iarna. Zăpada reflectă radiaţiile ultraviolete, la fel cum apa are un efect de oglindă. În ce priveşte intervalul orar cel mai periculos pentru ochi este între 11:00 şi 16:00, ca şi în cazul melanomului tegumentar.

Persoanele cu ochii deschişi la culoare ar trebui să fie mai prudente decât cele cu ochii căprui sau negri, fiindcă irisul are la ele o putere mai mare de absorbţie a ultravioletelor. Aceasta nu înseamnă că persoanele cu ochii închişi la culoare sunt protejate de efectul nociv al soarelui.

Ce alegem?
Mult mai importantă decât forma sau culoarea lentilelor este, fireşte, protecţia oferită de ochelarii de soare. Ei ar trebui să ofere o protecţie solară de minimum 100%, în special pentru radiaţiile UVB (cele mai periculoase pentru ochi). Cei mai buni ochelari oferă o protecţie de până la 400%. Această informaţie trebuie să se regăsească pe eticheta produsului, alături de tipul de material din care este fabricat, de modul în care se îngrijesc şi de condiţiile în care se poartă. Certificatul de garanţie este încă un indiciu al calităţii.

Preţul face diferenţa
În mod normal, ochelarii de soare trebuie să treacă prin mai multe teste de verificare a capacităţii de filtrare a razelor ultraviolete. După aceste teste,  primesc marca CE, însă acesta nu este un reper al calităţii, fiindcă şi ochelarii contrafăcuţi au marca CE. "Din păcate, ochelarii buni nu pot fi deosebiţi cu ochiul liber de cei de slabă calitate, pentru aceasta fiind necesare măsurători specifice.

Preţul este cel care face diferenţa. Ochelarii ieftini, pe care îi găsim pe tarabă, cu siguranţă că nu au filtre protectoare pentru ochi. Ei nu doar că nu protejează de ultraviolete, dar sunt periculoşi pentru vedere fiindcă, din cauza construcţiei deficitare a lentilei, pot avea diverse dioptrii.

Fireşte că persoanele care îi poartă nu au nevoie de aceste dioptrii şi, după purtarea lor, vor acuza senzaţie de oboseală oculară, de corp străin în ochi, lăcrimare, dureri de cap şi incapacitatea de a susţine efortul vizual pentru mai multă vreme", atrage atenţia specialistul. Singura garanţie a calităţii este de a cumpăra ochelarii doar din magazinele de optică medicală. Atenţie la ochelarii pentru copii! Nu este suficient să aibă o formă frumoasă şi o culoare veselă. Ei ar trebui să fie şi de calitate, altfel riscăm să le facem mai mult rău decât bine. 

SFATUL MEDICULUI
Ochelarii de soare pot avea lentile de sticlă sau de plastic. Cele de sticlă au dezavantajul că sunt mai grele şi se sparg mai uşor decât cele de plastic, cu riscul de vătămare a ochilor. Forma ochelarilor trebuie să respecte fizionomia. Ei trebuie să stea fix pe nas pentru a împiedica pătrunderea razelor de soare şi să fie suficient de mari pentru a acoperi zonele laterale. În ce priveşte culoarea lentilelor, ea nu trebuie să fie foarte închisă pentru a proteja ochiul. Profesorul doctor Liliana Voinea recomandă lentile maro, fiindcă protejează cel mai bine de radiaţiile albastre. Potrivit ultimelor studii, şi lentilele galbene oferă o bună protecţie oculară.


ŞTIAŢI CĂ
· Dacă mergeţi la mare sau pe malul unui lac ar trebui să purtaţi ochelari polarizaţi, fiindcă aceştia filtrează lumina reflectată de suprafaţa apei. Acest gen de ochelari au dezavantajul că scad luminozitatea şi modifică intensitatea culorilor

· Singura contraindicaţie a ochelarilor de soare este în cazul pacienţilor cu glaucom cu unghi închis

· Studiile au demonstrat că incidenţa cataractei este mult mai mare la persoanele care lucrează în agricultură şi stau timp îndelungat în soare

·  Privitul direct în soare poate provoca arsuri la nivelul structurilor oculare şi apariţia retinopatiei solare, care se manifestă prin scăderea acuităţii vizuale, fotofobie, dureri în jurul ochilor. Simptomele pot persista până la şase luni de la expunere.

 

×
Subiecte în articol: soare ochelari ochelarii recomandări