x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Reumaticii sa-si pazeasca stomacul

Reumaticii sa-si pazeasca stomacul

de Florin Condurateanu    |    02 Aug 2005   •   00:00
Reumaticii sa-si pazeasca stomacul
SANATATEA BUNICULUI
Romanul are o vorba cu miez: unde dai, si unde crapa! Asta se potriveste si in cazul unor medicamente. Cei cu reumatisme folosesc in cantitati mari si lunga vreme medicamente antiinflamatoare - revenind la cum suna proverbul de mai sus - dau in bolile reumatismale si crapa in zona tubului digestiv. Pentru ca s-a constatat ca unii suferinzi de reumatisme au neplaceri digestive, ajungand pana la hemoragii ale aparatului digestiv, tocmai fiindca medicamentele antiinflamatoare provoaca perturbari in sistemul digestiv. Hemoragiile digestive reprezinta o mare urgenta medicala, fiindca de multe ori ele produc moartea bolnavului. Hemoragiile digestive pot avea loc prin pierdere de sange in scaun, asa-zisa melena, in care sangele din hemoragia digestiva coloreaza in negru materiile fecale, avand aspectul unui zat de cafea. Hemoragiile digestive pot conduce si la voma cu sange. In cazul hemoragiilor digestive, bolnavul trebuie sa ajunga in mare graba la spital, iar interventia medicilor trebuie sa fie rapida, pentru a evita decesul. Profesor doctor Alexandru Oproiu, intemeietor de scoala in gastroenterologie, explica cum medicamentele antiinflamatoare produc efecte secundare, tulburand structura si functionarea tubului digestiv. Medicamentele antiinflamatoare vizand terapia de lunga durata in cazuri de boli reumatismale sunt substante cortizonice sau necortizonice. In special medicamentele antiinflamatoare necortizonice afecteaza tubul digestiv al unor oameni. Medicamentele necortizonice administrate in bolile reumatice, fie inflamatorii, fie degenerative, sunt inghitite de bolnavi si pentru a micsora procesul inflamator, si pentru a domoli durerile. Dar cura lunga cu antiinflamatoare le provoaca necazuri digestive celor care au deja aceste suferinte ale sistemului digestiv. Medicamentele antiinflamatoare necortizonice inhiba mecanismele de aparare ale mucoasei gastrice, dar si ale mucoasei intestinului si duodenului. Astfel, pot aparea arsuri, ulcere si dureri digestive. Aspirina este unul dintre medicamentele care provoaca necazuri digestive celor care o inghit fie impotriva durerilor reumatice, fie pentru prevenirea infarctului si a accidentelor vasculare.

TULBURARI DIGESTIVE. Aspirina, fenilbutazonul, brufenul, diclofenacul si alte antireumatice sunt pe lista medicamentelor producatoare de neplaceri digestive in urma unor cure prelungite. Riscul cel mai ridicat se inregistreaza la oamenii de peste 65 de ani. Bolnavii de ulcer cu o varsta de peste 65 de ani trebuie sa aiba grija la administrarea substantelor antiinflamatoare impotriva reumatismului. Ei trebuie sa atraga atentia medicului ca au unele afectiuni digestive, in asa fel incat strategia medicala sa cuprinda si medicamente antisecretorii de tipul omeran, care sa micsoreze secretia acida din stomac.

O NOUA CLASA Pentru a tampona efectul rau al medicamentelor antiinflamatoare impotriva reumatismului se prescriu si medicamente antiacide de tipul dicarbocalm, menite sa franeze fabricarea de prea mult acid clorhidric in tubul digestiv. Medicina a inventat o clasa mai noua de medicamente antiinflamatoare care actioneaza selectiv, lucreaza asupra tesutului inflamat, dar nu afecteaza mucoasa digestiva. Dezavantajul este ca totusi aceste medicamente de generatie recenta sunt sensibil mai scumpe.

×