x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Revigoreaza-te cu argila!

Revigoreaza-te cu argila!

02 Mai 2005   •   00:00

  • de GEORGETA LICSANDRU
  • TERAPII ALTERNATIVE
  • Datorita proprietatilor astringente, antiseptice, calmante, cicatrizante pe care le are, argila este folosita in cele mai diverse tratamente inca din Evul Mediu. Prin continutul ridicat de minerale (calciu, magneziu, fier), argila are efect de remineralizare si revigorare a tuturor structurilor organismului. In terapie este folosita argila de mai multe culori: rosie, verde, galbena, alba. In functie de culoare, argila are alte proprietati. Astfel, argila de culoare rosie este folosita in oprirea hemoragiilor, argila verde are efecte cicatrizante, in timp ce argila alba si cea galbena sunt recomandate in cosmetica. In scopuri terapeutice se face fie o cura interna cu argila, fie se pun cataplasme pe locurile afectate. Afectiunile care pot fi tratate pe aceasta cale sunt abcesele, furunculozele, artritele, dermatozele, enterocolitele, ulcerul, hepatita, ciroza hepatica, guta, reumatismul, plagile. Argila are efect de regenerare a sangelui si de detoxifiere a organismului. Are o mare putere de absorbtie, iar atunci cand patrunde in organism, pe suprafata ei se fixeaza toxinele, care apoi sunt eliminate prin tubul digestiv.

    Pentru a fi sterila si a ne bucura de toate proprietatile ei, argila trebuie luata de la adancimi mai mari de 10 metri. Medicul primar medicina generala Margareta Cazacu spune ca argila cea mai buna este aceea din locul in care te-ai nascut, aceasta avand acelasi cod genetic ca si noi. "Argila se inmoaie cu apa tot din locul nasterii, se fac niste bilute, care se pun la soare sa se usuce si sa se incarce cu energie solara. Dupa ce s-au uscat se pot folosi sub forma de cataplasma, sub forma de apa cu argila, pentru uz intern, sau in scopuri cosmetice."

    Indicatii si contraindicatii

    Cataplasmele se aplica in orice zona a corpului, pentru doua ore, apoi argila se arunca. Acestea se folosesc nu numai pentru a cicatriza o rana, ci si pentru a revitaliza organele interne (stomacul, ficatul, rinichii). Proprietatile cicatrizante ale argilei, in cazul plagilor, sunt date de continutul ridicat de silicat de aluminiu. Pentru uz intern, in cazurile de ulcer, gastrita, enterocolita, hepatita, nefrita, seara se pune o lingurita de argila intr-un pahar cu apa, se amesteca si se lasa pana dimineata. Se bea aceasta apa pe stomacul gol, timp de 21 de zile, perioada in care se regenereaza epiteliul tubului digestiv daca este afectat. Dupa 10 zile de pauza, tratamentul poate fi reluat. Nu trebuie facute excese insa. Argila se utilizeaza dupa o dozare prealabila a mineralelor din organism (calciu, magneziu, fier). Mastile cu argila redau fermitatea tenului si netezesc ridurile. Mineralele continute in argila patrund prin pori, actionand asupra muschilor lasati si ameliorand circulatia sangvina la nivelul fetei.

    Terapia cu argila are si unele contraindicatii. Astfel, aceste remedii nu trebuie utilizate in cazurile de hernie, de constipatie severa, in cazul femeilor insarcinate sau al celor aflate in perioada menstruatiei. De asemenea, persoanele care consuma multe grasimi, uleiuri ar trebui sa manifeste precautie in a utiliza argila, pentru ca, in combinatie cu grasimile, aceasta poate provoca ocluzie intestinala.

    ×
    Subiecte în articol: argila