x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ridichea neagra potoleste tusea

Ridichea neagra potoleste tusea

de Georgeta Licsandru    |    24 Ian 2006   •   00:00
Ridichea neagra potoleste tusea
TERAPII COMPLEMENTARE
Ridichea neagra este o sursa de acizi organici, saruri minerale, vitamine care stimuleaza sistemul imunitar in sezonul rece.
Proprietatile ei terapeutice sunt bine cunoscute: calmarea tusei, stimularea digestiei, scaderea colesterolului, imbunatatirea acuitatii vizuale. Ridichea neagra este un remediu la indemana oricui. Amintiti-va numai de copilarie, atunci cand bunica va dadea suc de ridiche neagra cu miere daca tuseati.

Sirop cu miere


"Ridichea este cunoscuta pentru proprietatile antitusive si expectorante, fiind folosita in bolile respiratorii - viroze, bronsite, pneumonii, astm bronsic. Pentru pregatirea siropului, in ridiche se face o scobitura in care se pune fie zahar, fie miere, apoi se lasa 24 de ore intr-un loc calduros. Siropul obtinut este bun pentru calmarea tusei, are proprietati imunostimulatoare si fortifiante. Copiilor li se pot da doua-trei lingurite pe zi, iar adultilor - trei-patru linguri", ne sfatuieste dr. Cristina Pavel, medic specialist medicina de familie, cu competente in api-fitoterapie si homeopatie. In afectiunile cailor respiratorii pot fi folosite cataplasmele cu ridiche rasa, aplicate in jurul gatului sau pe piept. Acestea au efect de decongestionare a cailor respiratorii. Atentie! Cataplasmele nu trebuie lasate mai mult de 15-20 de minute, deoarece produc iritatii in contact cu pielea mai mult timp. Impotriva tusei poate fi folosit si sucul obtinut prin stoarcere. Fiind iute si avand un gust mai putin placut, specialistii ne recomanda sa diluam sucul de ridiche neagra cu suc de morcovi (in proportia doua parti suc de morcovi la o parte suc de ridiche). Cantitatea de suc trebuie crescuta progresiv: in prima zi - 50 ml, a doua zi - 100 ml, apoi - 200 ml. Sucul are proprietati diuretice, detoxifiante, antibacteriene, imunostimulatoare. In acelasi timp este o sursa buna de potasiu, sodiu, calciu, vitamina C.

Afectiuni biliare


"In cazul calculilor in vezica biliara, sucul de ridiche se combina cu suc de sfecla. Este un remediu care contribuie la dizolvarea si eliminarea calculilor. Cura cu suc de ridiche dureaza in jur de o luna. In aceasta perioada este bine sa se adopte si un regim alimentar adecvat: fara exces de grasimi, fara prajeli. De asemenea, trebuie consumate infuzii sau macerate din plante care stimuleaza eliminarea pietrelor - turita-mare, anghinare, coada-soricelului", precizeaza dr. Cristina Pavel. Sucul amestecat cu miere este prescris in cazul afectiunilor hepatice, tulburarilor digestive, in doze de o lingura de trei ori pe zi. In bolile de ficat, ridichea neagra poate fi consumata si sub forma de salate. De asemenea, ea stimuleaza detoxifierea organismului si contribuie la scaderea nivelului colesterolului in sange, fiind un mijloc de prevenire a afectiunilor cardiovasculare.

DURERI ARTICULARE. Sucul proaspat de ridiche poate fi folosit pentru frictionari locale in cazul durerilor articulare, reumatismului, miozitelor. Impotriva durerilor reumatice, specialistii ne recomanda urmatoarea reteta: trei parti suc de ridiche neagra, doua parti miere, o parte alcool si putina sare de bucatarie. Cu acest amestec se ung articulatiile dureroase. Si tot in uz extern, sucul de ridiche se aplica sub forma de comprese pe ranile purulente, dar si pe eczeme. El are proprietati antibacteriene, antiinflamatorii si cicatrizante.

ANOREXIE. Ridichea rasa si amestecata cu putina sare si ulei stimuleaza pofta de mancare si secretia de suc gastric. Ea poate fi consumata sub forma de salata inainte sau in timpul mesei. Ridichea contribuie la combaterea anorexiei alaturi de alte legume - hreanul, leusteanul, patrunjelul, telina. Cei care au hiperaciditate gastrica, ulcer gastric trebuie sa fie precauti, pentru ca aceste legume pot fi iritante pentru stomac.

×
Subiecte în articol: sucul neagra ridiche ridichea