x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Robotul-asistentă medicală, selectează cu precizie de 80% cea mai bună venă pentru a lua sânge şi nu provoacă hematoame

Robotul-asistentă medicală, selectează cu precizie de 80% cea mai bună venă pentru a lua sânge şi nu provoacă hematoame

de Magda Marincovici    |    07 Aug 2013   •   19:54
Robotul-asistentă medicală, selectează cu precizie de 80% cea mai bună venă pentru a lua sânge şi nu provoacă hematoame
Sursa foto: Thinkstock

În curând, asistenta medicală ar putea fi înlocuită cu un robot capabil să efectueze prelevări de sânge de la pacienţi. Performanţa aparţine unui grup de cercetători americani, care au vizat prin aceast robot reducerea riscurilor de leziuni şi mai ales a cheltuielilor. Braţul pacientului este poziţionat într-un spaţiu cu sistem infraroşu, care permite robotului să vizualizeze şi să selecteze venele irigate bine cu sânge, apte pentru prelevare de probe. Acul este conectat direct la o seringă şi este ghidat către venă printr-un sistem de ultrasunete. Prelevarea durează, potrivit autorilor acestui robot, aproximativ un minut. Cercetătorii care au pus la punct acest robot în urma mai multor constatări. Mai întâi ei au observat că, în aproximativ 20%-25% dintre cazuri, asistentele medicale nu reuşesc să depisteze vena pentru prelevare de sânge, ceea ce provoacă pacienţilor, de regulă, mici răni, hematoame şi impune reluarea procedurii. Potrivit autorilor acestei tehnici medicale, robotul-asistentă medicală este capabil să selecteze cu precizie venele în peste 80% dintre cazuri şi, în prezent, se lucrează la perfecţionarea aparatului pentru a ajunge la o precizie de aproximativ 90%. Robotul a mai fost conceput pentru a preveni erorile de etichetare. Potrivit estimărilor în SUA, aproximativ 170.000 de incidente sunt provocate de erorile de inscripţionare a eşantioanelor de sânge. În SUA, anual costurile acestor erori sunt între 200 şi 400 milioane de dolari. Or, cu ajutorul robotului-asistentă medicală, aceste cheltuieli se reduc în mod considerabil. Dar mai ales se evită tot cortegiul de necazuri pricinuite de asemenea erori.

Prototipul acestui robot a atras atenţia, dar şi diferite reacţii. Există reacţii de apreciere a acestei invenţii pentru că ajută la evitarea unor erori şi la transformarea acestei manevre într-un sigură şi fără neplăceri. Dar există şi reacţii de respingere, de neîncredere potrivit cărora robotul nu poate locul omului. Mai ales într-o manevră medicală. Cei care îl resping spun că robotul nu-l poate îngriji pe pacient şi nu e capabil să analizeze probele de sânge. În prezent, prototipul se află în fază studiilor clinice pe pacienţi. Această etapă necesară omologării robotului în SUA poate dura de la câteva săptămâni la câţiva ani.

Treptat, robotul începe să devină o prezenţă necesară în spitale. În Japonia, în unele spitale, a fost introdus robotul cu ajutorul căruia personalul medical îngrijeşte pacienţii cu dizabilităţi, cu paralizii. Robotul colaborează perfect şi cu medicul chirurg. Aşa cum este robotul Da Vinci existent şi în ţara noastră care a devenit partenerul medicului chirurg în realizarea unor intervenţii chirurgicale de excepţie. Beneficiile acestui parteneriat sunt imense: efectarea de operaţii laparoscopice cu incizii minime şi cu perioade din ce în ce mai scurte de recuperare postoperatorie. La ora actuală, sistemul Da Vinci folosit în intervenţii de chirurgie generală, urologie, ginecologie, chirurgie cardio-toracică.




×
Subiecte în articol: robotica medicala