x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate România, campionă în Europa la numărul de donatori de organe

România, campionă în Europa la numărul de donatori de organe

de Magda Marincovici    |    01 Oct 2013   •   18:13
România, campionă în Europa la numărul de donatori de organe
Sursa foto: Octav Ganea / Mediafax

Prof. dr. Irinel Popescu: Meritul este al personalului implicat în activităţile de transplant, al Agenţiei Naţionale de Transplant şi al Ministerului Sănătăţii
De la începutul anului şi până în urmă cu câteva zile, s-au înregistrat 103 donatori de organe în moarte cerebrală, ceea ce situează România în rândul ţărilor cu o  activitate de transplant bună, semnalează, medicul Victor Zota, coordonatorul programului naţional pentru transplant. Agenţia Naţională de Transplant (ANT) estimează că, până la finele anului,  să se înregistreze cel puţin 150 de donatori.  Asta înseamnă realizarea a peste 200 de transplanturi renale, peste 100 de transplanturi de ficat, doar unul de cord, peste 200 de transplanturi medulare şi câteva sute de transplanturi tisulare. 
De altfel,  la reuniunea comisiei europene pentru transplant de la Bruxelles,  România a fost evidenţiată pentru cel mai mare procent de creştere a activităţii de transplant, din Europa.

Meritul este al ANT care guvernează activitatea de transplant, a celor 35 de coordonatori de transplant şi a celor 35 de specialişti din secţiile de terapie intensivă implicaţi în depistarea potenţialilor donatori aflaţi în morte cerebrală.
“Subliniez rolul deciziv al ANT.  În transplantul hepatic se observă schimbarea şi diferenţa între perioada de dinaintea şi după înfiinţarea ANT. În plus, se vede tendinţa crescătoare de la an la an a numărului de operaţii realizate, care înseamnă creşterea de la an la an a numărului de donatori. Sublinez şi rolul Ministerului Sănătăţii în privinţa acoperirii financiare a costurilor legate de aceste operaţii  şi în privinţa ordinul de ministru legat de activitatea persoanelor răspunzătoare de procesul de donare şi de susţinerea muncii coordonatorilor de transplant în spitale. Deoarece coordonatorii de transplant au contribuit esenţial  la acest număr record de donatori în moarte cerebrală. De altfel, ANT funcţionează şi sper că va funcţiona în continuare în subordinea Ministerului Sănătăţii”, a subliniat prof. dr. Irinel Popescu, membru al consiliului ştiinţific al ANT, coordonatorul Centrului de chirurgie generală şi transplant hepatic Fundeni.  

În prezent, activitatea de transplant din România urmează modelul spaniol recunoscut pentru eficienţa lui. “Până la introducerea acestui model, mulţi donatori se pierdeau, pentru că nu existau persoane strict focalizate pe diagnosticul de moarte cerebrală, pe menţinerea donatorului, anunţarea ANT. Aceste elemente promovate de modelul spaniol au făcut diferenţa. Personal cred că, în acest moment, coordonatorii de transplant şi personele responsabile de procesul de doanare trebuie omagiaţi, spune prof. dr. Irinel Popescu.

În ţara noastră, rata de donare rămâne relativ constantă, cu mici fluctuaţii – creşte atunci când există relatări pozitive despre transplant, scade atunci când există relatări negative despre transplant şi apoi revine la o cifră pe undeva pe la 60-65%, observă prof. dr. Irinel Popescu.  De exemplu, episodul legat de transplantul renal de care a beneficiat actorul Alexandru Arşinel a contribuit la o uşoară scădere a ratei de donare.

Potrivit prof. dr. Irinel Popescu, în ţara noastră, necesarul de transplant este mai mare, iar numărul de donatori potenţiali poate creşte. “Aşteptăm în continuare creşterea numărului de donatori, în fond aceşti 100 de donatori raportat la 20 de milioane de locuitori înseamnă 5 donatori la un milion, ceea ce este încăo cifră care nu poate să ne satisfacă".
În acest sens, dr. Victor Zota, a anunţat că 50 de centre au depus la ANT dosare pentru acreditarea activităţii de transplant: 40 pentru acreditare în declararea morţii cerebrale, iar 10 pentru activitate de transplant. Spitalul "Sf. Maria" din Capitală va fi a doua unitate sanitară din România, după Institutul Clinic Fundeni, unde ar putea fi realizat transplant de ficat. Până la 20 octombrie, ANT va evalua cele 50 de centre pentru integrarea în programul naţional pentru transplant şi va trimite, până la 1 noiembrie, la Ministerul Sănătăţii rezultatele evaluării.

×