x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate România este fruntaşă la mortalitatea infantilă

România este fruntaşă la mortalitatea infantilă

de Steluta Indrei    |    15 Dec 2011   •   21:00

Romania are cea mai mare mortalitate infantila din Europa. In tara noastra, peste 40% dintre decesele la copii au loc la domiciliu. In 2010, in Romania s-a inregistrat o rata de mortalitate in randul copiilor de peste 9 decese la 1.000 de locuitori. Acestea sunt cele mai recente informatii date publicitatii de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului (IOMC). Profesorul doctor Alin Stanescu a prezentat, in cadrul unei reuniuni a reprezentantilor IOMC cu pediatri din toata tara, un studiu national privind mortalitatea infantila in 2010.

Potrivit acestuia, principalele cauze ale deceselor la copiii sub 1 an sunt bolile respiratorii si afectiunile perinatale, iar la copiii intre 1 si 4 ani, 66,5% dintre decese sunt provocate de accidente domestice. Medicii pun aceste date pe sea­ma a doi factori principali: lipsa asistentei medicale primare, dar si neglijenta parintilor. Cea mai grava situa­tie este in mediul rural, unde 90% dintre decesele inregistrate la copiii sub 1 an au loc fara asistenta medi­ca­la. Prezenta la eveniment, dr. Dorina Duma, medic primar pediatru, director in cadrul Directiei de Sanatate Publica Cluj, a afirmat: 'Multi copii sunt privati de asistenta medicala din primele zile de viata. Parintii ies cu copilul din maternitate si nu stiu incotro sa se indrepte'. La randul sau, prof. dr Ioana Anca de la IOMC a atras aten­tia ca nu se mai fac vizitele la domiciliu in primul an de viata al copilului.

O alta problema semnalata de specialisti este lipsa medicilor pediatri care sa asigure linii de garda in teritoriu. 'In weekend, cand medicii de familie nu acorda consultatii, majoritatea copiilor din tara nu beneficiaza de asistenta medicala', a subliniat dr. Dorina Duma. Un alt avertisment al specialistilor se refera la lipsa colaborarii dintre medicul de familie si pediatru. 80% dintre copii ajung sa fie internati in spital prin adresabilitate directa, fara trimitere de la medicul de familie. Si, mai grav, la externare nu sunt preluati de nimeni. Medicii mai semnaleaza ca exista un haos fara precedent in vaccinarile copiilor. Cauzele: fie copiii nu sunt inscrisi la un medic de familie, fie parintii refuza vaccinarea, fie medicul de familie nu face vaccinari pentru ca nu e platit pentru asta.

×
Subiecte în articol: starea de sănătate