x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Românii se tratează de depresii la vrăjitoare

Românii se tratează de depresii la vrăjitoare

de Magda Marincovici    |    01 Aug 2013   •   20:57
Românii se tratează de depresii la vrăjitoare
Multe avize pentru permisul auto şi de port armă sunt date de psihologi neautorizaţi
Starea psihologică a românilor impune de urgenţă un program naţional privind asistenţa psihologică, avertizează Colegiul Psihologilor din România (CPR). Avertismentul CPR este lansat pe fondul creşterii numărului românilor care au probleme psihologice şi care, din păcate, încearcă să le rezolve apelând la vrăjitoare, vraci, bioenergeticieni etc. în loc să consulte un psiholog. 

Pornind de la această realitate cu consecinţe severe, CPR a solicitat efectuarea unui sondaj  privind situaţia serviciilor psihologice în ţara noastră. Sondajul de opinie la nivel naţional  a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 1.000 de persoane cu vârste între 18 şi 60 de ani.  Sondajul indică faptul că 68,8% dintre români nu au fost niciodată la un psiholiog, deşi în ţara noastră sunt în creştere rata şomajului, infracţionalităţii, consumului de droguri, precum şi numărul accidentelor rutiere, divorţurilor, bolnavilor cronici. “Românii au probleme psihologice înregistrate de diferite instituţii publice, însă apelează în continuare la vrăjitoare, vraci, bioenergeticieni, specialişti în magie şi la alte forme neadecvate pentru soluţionarea problemelor de ordin psihologic, situaţie facilitată în primul rând de nedecontarea directă a serviciilor psihologice şi de lipsa unui Program naţional de asistenţă psihologică pentru populaţia României. În acelaşi timp, numărul psihologilor angajaţi în sistemul de sănătate este insuficient în raport cu numărul pacienţilor”, semnalează prof. univ. dr. Mihai Aniţei, preşedintele CPR. 

La ora actuală, nu avem programe de asistenţă psihologică pentru categorii de persoane vulnerabile, decontate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum: consilierea psihologică pentru sarcină şi naştere, psihoterapia familiei şi a copiilor, pentru siguranţa circulaţiei, asistenţa psihologică pentru adicţii, pentru copiii autişti si a familiile acestora, persoanele cu handicap, învinuiţi şi inculpaţi în perioada urmăririi penale şi a judecăţii, bolnavi în faza terminală, şomeri şi minori cu risc de abandon şcolar etc.

Stresul şi hărţuirea la locul de muncă sunt principalele probleme care îi determină pe români să meargă la psiholog. "Numărul cazurilor de hărţuire la locul de muncă a crescut în ultimii ani. Dacă până acum, o treime dintre oamenii care ajungeu într-un cabinet, reclamau că nu mai suportă stresul şi hărţuirea de la serviciu, acum vorbim de peste jumătate dintre pacienţi", a explicat prof. Aniţei. De obicei, femeile sunt victimele hărţuirilor la locul de muncă. "Nu vorbesc de banala hărţuire sexuală sau banalele gesturi obscene, ci mai ales de aceste acţiuni de hărţuire exercitate de persoane care deţin o funcţie de autoritate şi o pot exercita pe această cale, nevoia de a-şi exercita puterea şi nevoia de a-i vedea pe ceilalţi că sunt obedienţi. Dacă vrei să vezi un om cu adevărat, pune-l într-o funcţie de conducere", susţine preşedintele CPR.

Grav este şi că avizele psihologice pentru permisul auto şi de port armă sunt date de, multe ori, de psihologi neuatorizaţi şi nu există o evidenţă clară a acestor documente. Datele colectate sondaj evidenţiază că doar 2,3% dintre români apreciază ca dificil examenul psihologic pentru permisul de conducere, în timp ce 46% spune că este foarte uşor şi peste 44%, uşor. Datele indică o situaţie asemănătoare şi în privinţa examenului psihologic pentru permisul de port armă: 17,4% spun că este foarte uşor, peste 65%, uşor.  Pentru profesionalizarea acestor servicii, CPR a anunţat că va elabora un Ghid de bune practici pentru examinare psihologică  şi un proiect de program naţional de asistenţă psihologică ce va fi înaintat Guvernului. De asemenea, în următoarea perioadă, CPR va aproba implementarea unui sistem de evidenţă şi securizare a actelor profesionale ale psihologilor cu drept de liberă practică. 


×
Subiecte în articol: depresie caracterizare psihologica