x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Sănătatea, verificată acasă

Sănătatea, verificată acasă

de Mirela Dădăcuş    |    27 Ian 2009   •   00:00

Cu cât o boală este depistată mai timpuriu, cu atât şansele de recuperare sunt mai mari. Asta nu înseamnă că trebuie să devenim obsedaţi de starea noastră de sănătate şi să stăm toată ziua în faţa cabinetului medicului de familie.



Mai simplu ar fi dacă am avea în casă cele mai importante instrumente medicale, pe care să le putem folosi chiar dacă nu avem cunoştinte de specialitate. Iată cinci recomandări făcute de dr Laurenţiu Luca, medic de medicină generală.

TENSIOMETRUL DIGITAL
Este uşor de manevrat – poate fi aplicat pe braţ sau la încheietura mâinii – şi simplu de citit, având în vedere că dispune de un display pe care apar valorile (inferioară şi superioară) tensiunii arteriale. În plus, el este un instrument ideal pentru măsurarea rapidă a pulsului. Potrivit dr Laurenţiu Luca, o valoare normală a tensiunii este de 120 cu 80 sau 120/80 mm Hg, în care prima cifră reprezintă presiunea sistolică (momentul în care inima se contractă şi pompează sânge), iar a doua – presiunea diastolică (atunci când inima se relaxează între bătăi). O valoare mai mică sau mai mare a tensiunii impune o consultaţie la cardiologie, deoarece poate fi semnul mai multor suferinţe: ateroscleroză, infarct de miocard, insuficienţă cardiacă. Totodată, un puls de 60-70 de bătăi pe minut este normal la o persoană adultă. Medicul recomandă măsurarea tensiunii arteriale cel puţin o dată pe lună sau chiar mai des în cazul celor diagnosticaţi deja cu  boli de inimă. Un tensiometru digital costă între 150 şi 500 de lei, în funcţie de performanţă.

CÂNTARUL CARE EVALUEAZĂ GRĂSIMEA DIN CORP
Ultima modă în materie de verificare a greutăţii corporale este cântarul-minune, care evaluează şi procentele de grăsimi şi de apă din corp, raportate la înălţime, vârstă şi sex. Majoritatea aparatelor sunt dotate cu memorii pentru minimum zece utilizatori, sunt setate să pornească automat atunci când sunt călcate şi au o capacitate de până la 180 de kilograme. Cea mai folosită metodă de stabilire a greutăţii corporale este indicele de masă corporală (IMC – raportul dintre greutate şi înălţimea la pătrat). Corelat cu cantitatea de grăsime din corp, IMC stabileşte riscul apariţiei unor boli generate de excesul de greutate (obezitate, diabet zaharat, boli de inimă, osteoartroze, reumatism degenerativ). Se poate vorbi despre o greutate normală atunci când IMC este între 19 şi 25. Orice variaţie importantă a greutăţii impune o consultaţie medicală, deoarece poate fi semnul unor tulburări alimentare, hormonale sau cancer. Cel mai ieftin cântar de acest gen costă 150 de lei.

ANALIZA 3 ÎN 1
Un aparat asemănător glucometrului poate determina, din sângele capilar, trei parametri implicaţi în evaluarea riscului cardiovascular:  glicemia, colesterolul şi trigliceridele (grăsimi din sânge). Aparatul, care costă în jur de 600 de lei,  necesită bandelete specifice fiecărei analize, rezultatele fiind stocate în memoria dispozitivului. Potrivit medicilor, un adult sănătos trebuie să aibă o valoare a colesterolului cuprinsă între 130 şi 160 mg/dl. Valorile normale a trigliceridelor oscilează între 30 şi 135 mg/dl.

DISPOZITIV DE MĂSURARE A RESPIRAŢIEI
Persoanele care suferă de tulburări ale somnului au nevoie de un dispozitiv de monitorizare a respiraţiei, care este uşor de manevrat şi de citit. Aparatul este util în diagnosticarea apneei (întreruperea respiraţiei în somn pentru perioade care variază de la 10 secunde la 2 minute). Boala afecteză semnificativ calitatea vieţii, deoarece fragmentarea somnului în timpul nopţii determină episoade de somnolenţă peste zi. Pe termen lung, apneea se asociază cu hipertensiune arterială, boli de inimă şi diabet zaharat. Dispozitivul care depistează apneea costă 800 de lei.

GLUCOMETRUl
Este un dispozitiv de măsurare rapidă a nivelului glicemiei din sânge. Analiza se face prin prelevarea unei picături de sânge din vârful degetului şi plasarea ei pe o bandeletă (test) care este introdusă în aparat. Rezultatul apare în câteva secunde. În farmacii există glucometre care permit prelevarea de sânge şi din alte zone ale corpului (braţ, antebraţ, palmă sau coapsă), dar şi glucometre "vorbitoare", care redau prin voce rezultatele măsurătorii. Un glucometru costă între 100 şi 600 de lei, sumă la care se mai adaugă bandeletele şi acele.
O cutie cu 50 de teste costă aproximativ 150 de lei, iar o cutie cu 100 de ace, aproximativ 40 de lei.

Sfatul medicului
Dr Laurenţiu Luca, medic primar medicină generală, recomandă măsurarea glicemiei dimineaţa, pe nemâncate. Valorile normale ale glicemiei se situează între 70-120 mg/dl. O valoare mai mare poate însemna diabet zaharat, boală ce creşte riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. Potrivit specialistului nostru, persoanele cu diabet au un risc de două ori mai mare să sufere de leziuni aterosclerotice, dar şi de infarct acut de miocard sau accident vascular. De asemenea, trebuie ştiut că bărbatul diabetic are un risc dublu de a se îmbolnăvi de inimă, în comparaţie cu cel nediabetic, în timp ce la femei riscul este triplu.

×
Subiecte în articol: între recomandări