x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Santajul bebelusilor

Santajul bebelusilor

31 Ian 2005   •   00:00

SANATATEA COPILULUI
Poate va imaginati ca, atunci cand plange un bebelus, plange o lume intreaga. Ei bine, daca bebelusul este sanatos-tun, plansul nu este chiar o drama. "Nou-nascutul este capabil sa realizeze ca beneficiaza de o multime de avantaje atunci cand plange, si foloseste lacrimile pentru a le obtine.
STELUTA INDREI

De aceea as putea spune ca de la cea mai frageda varsta copilul ii «santajeaza» pe parinti", este de parere medicul primar pediatru Maria Runcan de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu".

Parintii trebuie sa se asigure ca micutul nu este bolnav sau nu are un disconfort si bine ar fi sa-l lase sa planga, pentru ca la un moment dat se va linisti singur daca vede ca nu ii este satisfacut capriciul. Oricat de mult ii indeamna sufletul sa-si cocoloseasca puiul, parintii trebuie sa se abtina de la ridicatul si purtarea lui in brate ore intregi. "In plus, la noi mai exista o practica pe care parintii trebuie sa o elimine din comportament: leganatul pe picioare. Am intalnit copii de cinci ani care nu adormeau decat leganati pe picioare. Si asta pentru ca parintii i-au obisnuit asa", atrage atentia dr. Maria Runcan.

Mod de exprimare

Plansul este pentru nou-nascut un important mod de exprimare, prin care trimite o multime de semnale. Din acest motiv, parintii trebuie sa stie cum sa le descifreze, desi nu intotdeauna este simplu sa patrunda in lumea interioara a bebelusului. Este necesar sa faca diferenta intre lacrimile care tradeaza un capriciu si cele care semnaleaza intr-adevar o problema. In general, sugarul plange din urmatoarele motive: foame, somn, oboseala, disconfort dat de scutecele umede si probleme digestive. Dintre acestea, cele mai importante sunt colicile abdominale, "care apar la sugar din cauza contracturii musculaturii intestinale. Ele vin si trec fara repercusiuni. Uneori sunt favorizate de regimul alimentar neadecvat al mamei care alapteaza. Colicile abdominale sunt putin influentate de medicatie", spune dr. Maria Runcan.

Alte probleme digestive care aduc lacrimile pe obrajii sugarilor sunt regurgitarile, balonarile, constipatia sau, daca sunt hraniti cu lapte de vaca, alergia la proteinele acestuia.

Fiecare copil are propriul caracter, de care parintii trebuie sa tina cont si sa-si adapteze comportamentul in functie de reactiile lui. Exista copii hiperactivi, copii anxiosi, copii cuminti, copii activi… Parintii trebuie sa ii descrie medicului personalitatea copilului, pentru a sti cum sa reactioneze mai bine.

"Mai exista plansul, asociat si cu alte simptome, care anunta o boala. In general, este vorba despre otita, rino-faringita acuta (boli foarte dureroase), diaree acuta, boli chirurgicale abdominale", sustine dr. Maria Runcan.

TEST

Bifati variantele de mai jos, iar totalul punctelor obtinute va va ajuta sa aveti o idee despre starea copilului.

MISCARI ALE MEMBRELOR
Manifestari / Punctaj
  • Calm 0
  • Plans usor cu miscari blande 1
  • Miscari usoare ale bratelor si picioarelor 2
  • Miscari intense si permanente 3
  • EXPRIMARE VOCALA (SCANCET, URLET)
    Manifestari / Punctaj
  • Absenta plansului 0
  • Scancete scurte 1
  • Tipete intermitente 2
  • Plans de lunga durata cu urlet puternic 3
  • INTERPRETAREA REZULTATELOR
    Total / Concluzii
  • 0 - 1 / Copilul nu sufera de nimic
  • 2 / Nu este cazul sa va faceti griji
  • 3 - 4 / Copilul are o problema minora
  • 5 - 6 / Copilul poate fi bolnav si trebuie consultat de medic
  • STIATI CA
  • Bebelusul nu plange la fel cand ii este foame sau cand este bolnav.
  • Nou-nascutul care este hranit incet, cu un biberon cu tetina mica are mai putine sanse de a avea colici abdominale.
  • Mamele care isi petrec mult timp in compania unui bebelus care plange frecvent trebuie sa isi acorde periodic si cateva momente de pauza, lasand copilul in grija unei persoane apropiate.
  • STIRI
    TIMIDITATE. Copiii timizi nu au un chip expresiv atunci cand sunt bucurosi sau furiosi, avand reactii "tacute". Aceste inhibitii se pot transforma in anxietate si in multiple fobii sociale pe masura ce timizii ajung la maturitate, se arata intr-un studiu efectuat de o echipa de cercetatori italieni. Potrivit autorului studiului, medicul Marco Battaglia de la Institutul Stiintific "San Raffaele" din Milano, copii timizi sunt incapabili de a avea reactii emotionale vizibile deoarece creierul lor inregistreaza o activitate mai redusa in acea partea responsabila cu manifestarea trairilor afective. Prezenta unei gene care blocheaza nivelul serotoninei este de asemenea asociata cu reactiile "tacute".

    RISC. Potrivit unei echipe de cercetatori australieni, fumul de tigara ii afecteaza pe copii, reducand dezvoltarea anumitor structuri ale creierului. Nu este pentru prima data cand mamelor fumatoare li se atrage atentia asupra riscurilor la care isi expun copiii, dar de data aceasta se abordeaza afectarea sistemului nervos central. Mamele fumatoare trebuie sa retina ca tutunul poate induce chiar moartea subita la nou-nascuti.

    PROBLEME DE AUZ. Medicul Anne-Marie Tharpe de la Universitatea Vanderbilt din Tenessee a constatat ca problemele de auz la copii au importante repercusiuni asupra rezultatelor scolare. Copiii care nu aud bine au de zece ori mai multe probleme scolare decat ceilalti, potrivit studiului coordonat de dr. Tharpe. Chiar si copiii care au probleme de auz minore sunt afectati de esecul scolar. La acest lucru contribuie si salile de clasa necorespunzatoare, zgomotul de fond specific unui colectiv de elevi, asezarea intr-o banca prea indepartata.
    ×
    Subiecte în articol: copii părinţii