x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Sarcina, alimentaţia şi nou-născutul

Sarcina, alimentaţia şi nou-născutul

de Magda Colgiu    |    27 Oct 2009   •   00:00
Sarcina, alimentaţia şi nou-născutul
Sursa foto: /iSTOCKPHOTO

Un copil e o bucurie pentru orice familie. Însă pentru ca bucuria să fie completă şi pentru ca viitoarea mamă să aducă pe lume un copil sănătos, ea trebuie să ţină cont de mai mulţi factori, printre care şi alimentaţia.



Profesorul universitar doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), avertizează că, pentru ca o femeie să nască un copil sănătos, cel mai bine este să aibă grijă de toate obiceiurile sale de viaţă. "Este ideal ca un copil să vină pe lume ca dorinţă a ambilor părinţi, nu doar ca o consecinţă colaterală a actului sexual", afirmă profesorul Mencinicopschi. De aceea, "cu un an înainte de procreere ar fi bine ca ambii părinţi să-şi schimbe viaţa: să renunţe la alcool, la fumat şi mai ales să mănânce sănătos. Pentru că alimentele interacţionează cu genele noastre", mai adaugă profesorul.

În ceea ce priveşte regimul alimentar, este indicat ca, mai ales în prima parte a sarcinii, femeia să-şi asigure necesarul de fier, vitamina A, iod şi acid folic (vitamina B9). Profesorul avertizează că, dacă aceste substanţe nu sunt asimilate din alimente, ele trebuie administrate doar sub supraveghere medicală, întrucât atât carenţele, cât şi excesele fac rău. Astfel, vitamina A în exces (mai mult de 6.000 de UI) poate cauza malformaţii congenitale foarte grave nou-născutului, iar carenţa de iod poate provoca cretinitate.

Vitamina A poate fi obţinută din ficat şi din peşte, vitamina D din peşte oceanic gras, fierul din ficat de porc, rinichi, inimă şi ficat de vită, dar şi din piersici deshidratate, carne de vită, gălbenuş, stridii, nuci, fasole, sparanghel, melasă, în timp ce cerealele integrale sunt o bună sursă de vitamine din grupul B. Necesarul de iod poate fi asigurat din peşte şi din sare iodată.

Tot în prima parte a sarcinii este obligatoriu ca mama să se ferească de boli, să nu ia nici un fel de medicament sau suplimente alimentare (decât cu recomandarea medicului), să nu bea cafea şi alcool şi, mai ales, să nu fumeze.

Alimentaţia femeii însărcinate este foarte importantă, mai ales sub aspectul calităţii acesteia. "Viitoarea mămică nu trebuie să mănânce alimente industriale, rafinate şi devitalizate", spune profesorulul. Specialistul nostru atrage atenţia că încălzitul mâncărurilor în cuptoarele cu microunde este total interzis.

LEGUME, FRUCTE ŞI LACTATE
Toate categoriile de persoane, dar în mod special gravidele trebuie să-şi ia energia şi fibrele necesare din legume şi fructe. "Nu orice fel de fructe şi legume, ci cele care provin dintr-o zonă cu raza de 150 de kilometri de domiciliul său. Gândiţi-vă că fructele şi legumele se alterează, în general, foarte repede. De aceea, pentru a le păstra într-o formă bună şi mai mult timp în galantare, ele sunt "bombardate" cu substanţe chimice. Acestea ajung în organismul gravidei şi fac rău mai ales fătului.

Viitoarele mămici trebuie să verifice şi calitatea fructelor sau a legumelor. E de preferat să le cumpere din pieţe, de la producători, pentru că sunt mai sigure provenienţa şi calitatea lor. Nu orice fruct care arată foarte bine este şi bun pentru organism, dimpotrivă", spune directorului ICA. Specialistul nostru mai precizează că fructele trebuie mâncate bine coapte. "Dacă sunt culese înainte de a ajunge la maturitate, valoarea lor nutritivă este minimă".

Produsele lactate sunt extrem de importante pentru gravide. Iar dintre acestea cele mai bune sunt iaurtul natur şi chefirul.
Printre alimentele care trebuie scoase din regimul gravidelor se numără mezelurile, supele la plic, orice fel de dressinguri, fulgii de legume, margarinele, în general, tot ceea ce este procesat industrial. Chiar dacă sunt gustoase şi aparent hrănitoare, mezelurile trebuie evitate, deoarece conţin fosfaţi şi polifosfaţi. Aceştia distrug calciul atât din corpul mamei, cât şi al fătului.




La fel de nocive sunt margarinele. Acestea, în fapt nişte grăsimi artificiale, afectează dezvoltarea creierului. "Femeile trebuie să ştie că margarinele se ascund şi în diverse creme, sortimente de pâine, bomboane, ciocolată etc., astfel încât renunţarea la consumul margarinei din cutie nu e suficientă", precizează profesorul Mencinicopschi. Soluţia în aceste situaţii este "untul, care este superior nutritiv margarinei".

Total interzise în regimul femeii gravide sunt băuturile carbogazoase, produsele fast-food, care consumate în timpul sarcinii pot cauza aducerea pe lume a unui copil predispus la obezitate şi la alergii alimentare.

ZAHĂR VS MIERE
În majoritatea dietelor, zahărul este hulit. Nici în dieta gravidei acest aliment nu-şi găseşte locul. De cele mai multe ori, el este înlocuit cu miere. "Atenţie însă şi la miere!", spune profesorul. Proverbul ce e mult strică se potriveşte şi în cazul mierii, întrucât, aşa după cum spune profesorul, nu trebuie depăşită o cantitate echivalentă cu două linguriţe. Totuşi, cel mai important lucru legat de miere este modul de administrare.

"Mierea nu trebuie să fie adăugată în produsele ce au temperaturi de peste 40 de grade Celsius, întrucât fructoza se degradează. De aceea, ceaiul, laptele sau orice alte produse trebuie îndulcite cu miere doar când s-au mai răcit. De asemenea, mierea nu trebuie tratată termic sub nici o formă, pentru că îşi pierde toate calităţile valoroase", spune directorul ICA.

CARNE LA GRĂTAR
S-a stabilit că mezelurile nu sunt recomandate femeilor însărcinate. Totuşi ele au nevoie de carne, pentru că aceasta este principala sursă de proteine. Conform profesorului Mencinicopschi, cea mai bună metodă de pregătire a cărnii nu este grătarul. "Ocoliţi grătarul cu foc deschis, deoarece în urma preparării cărnii în acest mod pot rezulta hidrocarburi policiclice aromate, substanţe periculoase pentru organism din cauza potenţialului cancerigen ridicat.

Alte variante de preparare a cărnii presupun folosirea grătarului cu aer cald sau cu abur (preparare prin înăbuşire), a grătarului vertical sau a celui din fontă. În acest din urmă caz, este importantă compoziţia materialului din care este făcut grătarul (ar fi bine să nu conţină impurităţi).

Pentru că prăjelile sunt şi ele interzise, este preferată soluţia cărnii preparate în folie de aluminiu. "Greşit", spune profesorul Mencinicopschi, care ne recomandă să înlocuim folia de aluminiu cu pergamentul. "Foile de pergament sunt bune şi pentru prepararea cărnurilor, inclusiv a peştelui."

SFATURI
Iată ce le recomandă gravidelor prof. dr Gheorghe Mencinicopschi:
n) mesel dese, dar reduse cantitativ;
n) fiecare aliment trebuie mestecat de cel puţin 30 de ori;
n) în timp ce mâncaţi, încercaţi să nu vă gândiţi la altceva şi să uitaţi de orice situaţie tensionată;
n) mâncaţi salatele cu circa 30 de minute înainte de masă;
n) fructele trebuie consumate doar pe stomacul gol;
n) excludeţi din regimul alimentar cartofii prăjiţi;
n) legumele fierte sau sotate pot fi o excelentă garnitură.

×
Subiecte în articol: copil sarcina alimentatie recomandări