x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Șase alimente care îți potențează metabolismul

Șase alimente care îți potențează metabolismul

de Magda Bucur    |    09 Oct 2017   •   20:10
Șase alimente care îți potențează metabolismul
Sursa foto: phive2015/Getty Images/iStockphoto

Metabolismul este suma proceselor chimice care au loc în corpul nostru pentru a ne ține în viață și, în funcție de genetică și de comportament, el poate fi mai leneș, mai rapid sau mai greoi. Și chiar dacă ați moștenit un metabolism de invidiat, nu uitați că, odată cu vârsta și acesta încetinește. De aceea, e important să îl menținem la cote maxime, pentru cât mai multă vreme. Iată nouă dintre alimentele care ajută.

 

  • Albușuri de ou, pentru că sunt bogate în aminoacizi care ajută metabolismul, menținându-l la un nivel ridicat. Ouăle sunt bogate și în proteine și vitamina D.
  • Carnea slabă, de pui sau pește, pentru că este bogată în fier și, în cazul peștelui, omega 3. Deficiența de fier poate încetini metabolismul, așa că este important un aport optim de minerale.
  • Apă. Dacă ești chiar și puțin deshidratat, metabolismul tău încetinește, așa că trebuie să bei suficientă apă. Iată un sfat de la specialiști: bea apa rece, pentru ca organismul tău să folosească mai multe calorii pentru a o încălzi.
  • Ardei iuți, pentru că au capsacină, un compus chimic care dă un boost de energie metabolismului. Unii medici sugerează la fiecare masă o linguriță de ardei iuți pisați. Dacă suportați iuțeala lor, aflați că sunt și o sursă importantă de vitamina C, care stimulează imunitatea.
  • Cafeaua este un stimulent, chiar dacă nu e de durată. Totuși, pentru metabolism este bună. Un studiu publicat în revista Pshychology and Behaviour a arătat că rata metabolică medie a celor care beau cafea este cu 16% mai mare decât a celor care nu beau.
  • Cereale integrale, care ajută la arderea mai multor grăsimi, pentru că este nevoie de mai mult efort din partea organismului pentru a le descompune. Dacă sunt și bogate în firbe, cum este orezul brun sau ovăzul, atunci sunt perfecte pentru stimularea metabolismului.

 

Dincolo de aceste alimente, e bine să încercați să consumați alimente bogate în proteine, mai ales dimineața. Pentru că sunt digerate mai greu, organismul se simte sătul mai mult timp. De altfel, specialiștii insistă asupra importanței micului dejun, care trebuie să fie plin de nutrienți. Puteți consuma ovăz cu migdale și fructe de pădure sau omletă cu spanac și pâine integrală. Astfel de combinații vă trezesc metabolismul la viață.

 

Atenție și de unde provin alimentele, pentru că tot mai multe dintre cele din comerț conțin toxine care afectează glanda tiroidă, care este ca un fel de ”termostat” al organismului, dictând turația la care funcționează acesta.

 

×