x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Schimbări mici, efecte mari

Schimbări mici, efecte mari

26 Iun 2011   •   21:00

Micile schimbari in regimul alimentar, cum ar fi consumul unei cantitati putin mai mari de cartofi prajiti in fiecare zi in detrimentul legumelor, pot avea un impact urias pe termen lung in ceea ce priveste supraponde­ra­bilitatea si obezitatea. Potrivit unui stu­diu citat de AFP si Agerpres, "un adult normal se ingrasa, in medie, cu 450 de grame pe an. Dar dat fiind ca aceas­ta crestere in greutate se produce gradual, de-a lungul intregului an, este dificil pentru medici si nu­tri­tionisti sa stabileasca cauzele in­gra­sarii", explica dr Dariush Mozaffa­rian, profesor de epidemiologie la Fa­cultatea de Medicina din cadrul Uni­versitatii Harvard (Massachusetts, SUA), coordonatorul studiului.

Profesorul si colegii sai au incercat sa determine impactul micilor variatii cotidiene de alimentatie, combinate cu multipli factori ce tin de stilul de viata, asupra procesului de ingrasare, cum ar fi exercitiile fizice sau somnul. In cadrul studiului au fost observate trei grupuri distincte – in total 120.000 de voluntari (barbati si femei) – pe perioade de cate patru ani si apoi pe inca 20 de ani. Toate cele trei grupuri erau formate din persoane care la inceputul studiului aveau greutate normala si nu sufereau de nici o maladie cronica. Majoritatea participantilor s-au ingrasat, in medie, in patru ani, cu 1,52 kilograme si, respectiv, cu 7,62 kilograme dupa 20 de ani.

×
Subiecte în articol: starea de sănătate