x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Sedentarismul, boala care aduce boli

Sedentarismul, boala care aduce boli

de Magda Marincovici    |    25 Iun 2013   •   18:57
Sedentarismul, boala care aduce boli
OMS: Anual, în medie, aproape trei milioane de decese au printre cauze lipsa cronică de mişcare 
Potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, sedentarismul ocupă locul al patrulea într-un top al fatorilor de risc de deces la nivel mondial.

În 2002, se estima că sedentarismul era responsabil de 1,9 milioane de decese la nivel global. La ora actuală, sedentarismul reprezintă o medie anuală de aproximativ 3,2 milioane de decese. Ceea ce reprezintă o creştere cu peste 68% a numărului deceselor.

Potrivit unui studiu, realizat la nivel global, publicat anul trecut în revista The Lancet, aproximativ 40% din populaţia ţării noastre este sedentară. În topul ţărilor cu populaţii sedentare pe primele locuri se plasau: Malta (71,9), Serbia (68,3%), Marea Britanie (63,3%), Japonia (60,2%), Italia (54,7%), Norvegia (44,2%) şi România (38,7%). Printre ţările cu populaţie activă se numara Grecia (15,6%), Croaţia (23,6%), Ungaria (26%) şi Bulgaria (26,8%). Conform acestui studiu, bărbaţii din România sunt mai activi fizic decât femeile.  Studiul a fot efectuat în 119 ţări şi a avut ca reper cel puţin o jumătate de oră de exerciţii fizice executate de cinci ori pe săptămână sau 20 de minute de exerciţii efectuate în ritm alert, trei zile pe săptămână.

Avertismentele lansate de OMS sunt motivate de o realitate periculoasă: este evidentă tendinţa omenirii de a adopta un stil de viaţă sedentar mai ales în ţările bogate. Şi mai grave ste că acest stil de viaţă este obişnuit pentru copii, adolescenţi şi tineri. Aceste categorii de populaţie suferă de dependenţa de laptopuri. Fac temele, dau examene, au job-uri şi rezolvă problemele zilnice cu ajutorul laptopului. Şi tot în compania laptopului petrec fără pauze, cu excepţia câtorva ore de somn. Consecinţele sunt dramatice.

Cercetătorii de la Harvard avertizează că sedentarismul este tot atât de nociv pentru organism ca şi tabagismul. Astfel, sedentarismul este una dintre cauzele majore ale unor boli severe: diverse forme de cancer, diabet tip II, boli cardiovasculare, osteoporoză, insomnie, depresie, obezitate etc. 80% dintre cazurile de boli cardiovasculare sunt provocate de alimentaţia dezechilibrată, sedentarismul şi fumatul.
Iată şi câteva repere care ne ajută să stabilim dacă suntem sedentari. Pe lângă faptul că suntem obezi şi avem un job la birou, suferim şi obezitate dacă: *  nu facem zilnic o plimbare de 60 de minute sau alte forme de mişcare în parc, în pădure etc. * nu facem zilnic cel puţin 15 minute de exerciţii fizice: flotări, flexii etc. * nu facem de 2-3 ori, în fiecare săptămână, 90 de minute de exerciţii fizice * nu suntem capabili să alergăm un kilometru fără a ne prăbuşi de oboseală * aproape 80% din timp stăm la televizor, calculator şi ne deplasăm numai cu maşina.


×
Subiecte în articol: sedentarism