x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Semnal de alarmă: deformările și durerile de la degetele mari ale picioarelor

Semnal de alarmă: deformările și durerile de la degetele mari ale picioarelor

de Florin Condurateanu    |    06 Dec 2016   •   20:30
Semnal de alarmă: deformările și durerile de la degetele mari ale picioarelor
Sursa foto: JanHerodes/Getty Images/iStockphoto

Durerile, inflamaţiile, deformările de la degetul cel mare de la picior anunţă instalarea unor boli. Este vorba de gută, dar şi de existenţa monturilor, care îl împiedică pe suferind să încalţe un pantof sau chiar sandalele.

 

Guta face parte din cele peste o sută de boli reumatismale. Era denumită boala regilor fiindcă de vină este excesul de carne de vânat, cu care se delectau în fiecare zi cei cu sânge albastru, regal. Atacul gutei se focalizează la debut asupra degetului mare de la picior. Acesta se umflă noaptea, se înroşeşte, doare tare, devine fierbinte. Peste câteva ore aceste suferinţe se extind şi asupra celorlalte articulaţii mici. Din cauza durerilor și a inflamaţiilor, bolnavii de gută nu se mai pot încălţa cu nimic în timpul crizei. Medicina a găsit vinovaţii: prea multele săruri ale acidului uric, prea mulţi uraţi. Se depun aceste săruri în exces în articulaţiile mici, începând cu degetul mare. Se recomandă de medici o serie de medicamente pentru a-l scoate din criza de gută pe bolnav. Dar riscul recidivei există şi unele medicamente trebuiesc luate timp îndelungat. Dar medicii lansează un îndemn pentru cei care au avut o criză de gută, îndemn valabil şi pentru ceilalţi oameni pentru a nu intra pe lista pacienţilor cu gută. Trebuie să nu se mănânce multă carne de vânat, dar să existe cumpătare şi în consumul de carne tânără, de exemplu de viţel. Creşte concentraţia de uraţi şi din prea desele meniuri cu organe, cu ficat, rinichi, inimă. După cum şi excesul de mezeluri conduce la apariţia de uraţi în exces. Adică aceste tipuri de carne roşie deschid uşa crizelor de gută.

Neplăceri la degetele mari de la picioare apar şi din pricina monturilor. Pe osul de sub degetele mari ale piciorului se formează excrescenţe, depuneri mari de substanţă osoasă. Regiunea degetelor mari de la picioare capătă deformări, parcă s-ar umfla osul din prelungirea degetului mare de la picior. Cei cu monturi au dificultăţi în a-şi alege pantofii, ghetele şi chiar sandalele fiindcă monturile sunt presate, dor şi omul abia poate păşi. De regulă cei cu monturi sunt obligaţi să cumpere încălţări cu 1-2 numere mai mari. Femeile ajung să sufere de monturi şi datorită pantofilor cu tocuri prea înalte: laba piciorului alunecă spre vârful pantofului şi ca urmare se deformează oasele mici din vecinătatea degetelor mari. În fazele avansate ale deformărilor osoase soluţia este chirurgia.

 

Profesorul de ortopedie Andrei Firică, membru de onoare al Academiei de Ortopedie a Franţei explică faptul că interveţia chirurgicală în cazul monturilor este complicată, de ore şi ore. Nu este suficientă răzuirea surplusului de os, care a deformat regiunea de sub degetul mare al piciorului, trebuie ca ortopedul să rearanjeze şi oasele celorlalte degete. Monturile au împins celelalte degete, iar acestea s-au încovoiat şi s-au încălecat.

×