x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Sezonul gripal 2012/2013: O atenţie deosebită pentru copilul bolnăvicios şi gravidă

Sezonul gripal 2012/2013: O atenţie deosebită pentru copilul bolnăvicios şi gravidă

de Magda Marincovici    |    16 Oct 2012   •   18:44
Sezonul gripal 2012/2013: O atenţie deosebită pentru copilul bolnăvicios şi gravidă
Sursa foto: OANA PAVELESCU

Pentru acest sezon gripal, nu este aşteptată o creştere a numărului de îmbolnăviri grave şi nici epidemii masive. Totuşi, se impune o grijă deosebită pentru "protejarea copilului bolnăvicios" şi "vaccinarea gravidei", spune Geza Molnar, consilier al ministrului Sănătăţii. Cea mai sigură soluţie de luptă contra gripei rămâne vaccinul. Recent, OMS a recomandat ca în categoria persoanelor cu risc crescut să fie incluse şi gravidele.  Şeful Centrului Naţional de Gripă din cadrul Institutului Cantacuzino, dr. Viorel Alexandrescu, precizează că "la gravide nu se fac decât vaccinuri inactivate şi s-a văzut că efectele vaccinului sunt minime, dar protecţia este mare. O gripă poate să dea avort, poate să dea naştere prematură, poate să dea o scurtare a vârstei de gestaţie şi a greutăţii la naştere”.

La nivel mondial, gripa provoacă peste jumătate de milion de decese, iar într-un singur episod pandemic, 15% din populaţia globului ar fi afectată de gripă. Virusul gripal este unul dintre cele mai contagioase, care se transmite foarte uşor de la o persoană la alta prin strănut, contact cu obiecte contaminate. Dr. Victor Olsavszky, reprezentatul OMS în ţara noastră, spune că vaccinul previne între 70% şi 90% apariţia gripei. La ora actuală, circulaţia virusurilor gripale este aproape absentă, motiv pentru care vaccinarea ar putea debuta la jumătatea lunii noiembrie, spune dr. Molnar, consilier MS. În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a MS vor fi imunizate: persoanele de peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii, cardiovasculare, metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical.

×