x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Sfatul medicului: Diareea călătorului. Cum o tratăm?

Sfatul medicului: Diareea călătorului. Cum o tratăm?

03 Sep 2016   •   10:15
Sfatul medicului: Diareea călătorului. Cum o tratăm?
Sursa foto: vchal/Getty Images/iStockphoto

Diareea călătorului este o afecțiune de sezon,care apare atunci când oamenii călătoresc și schimbă locul unde mănâncă și tipul de dietă – adoptă o dietă improprie, diferită de ce mâncau în mod obișnuit. Această boală diareică poate apărea încă din timpul călătoriei, sau în primele zile de sejur. Se manifestă prin accelerarea tranzitului intestinal, scaune mai multe și moi, greață, vărsături, stare de slăbiciune.

Deși neplăcută, diareea călătorului este o afecțiune care nu ar trebui în mod normal să îngrijoreze, însă sunt cazuri când scaunele sunt apoase și apare deshidratarea, slăbiciunea, moliciunea corpului. Dacă sunt însoțite de greață și de vomismente, atunci acest sindrom de deshidratare se accentuează.

Primul lucru pe care trebuie să îl faceți este hidratarea. Beți lichide calde, apă încălzită, ceaiuri calde, supe calde și orice tip de alte lichide. Este bine să se evite băuturile acidulate. Totuși apa minerală poate fi benefică, datorită sărurilor minerale. Condiția este să aibă un PH peste 7.

În ce privește dieta, este recomandat să evitați prăjelile, fast food, tocăturile, sosurile, care sunt o sursă de germinare a microbilor. Încercați să faceți detoxifierea organismului cu ceaiuri din frunze de gutui, de smochin, gălbenele, ceai  de mentă. Puteți mânca orez fiert și grătar din piept de pasăre. Tratamentul medicamentos este bazat pe medicamente care opresc peristaltismul (mișcarea intestinelor) sau care favorizează absorbția intestinală.

 

Dr. Ana Maria Bucur – medic de familie

 

 

×