x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Sfatul Medicului! Nu ascundeți că aveți diabet când mergeți la dentist!

Sfatul Medicului! Nu ascundeți că aveți diabet când mergeți la dentist!

17 Dec 2015   •   20:45
Sfatul Medicului! Nu ascundeți că aveți diabet când mergeți la dentist!

Pe lângă faptul că afectează o serie de funcții ale corpului, diabetul are efecte și în zona dentară, putând provoca probleme grave: boli gingivale agresive, resorbții osoase, infecții orale, infecții fungice, senzație de gură uscată, insuficiență a gustului etc.

Boala pune în dificultate unele manopere stomatologice și de aceea este foarte important ca diabeticul să specifice dacă se află sub tratament. Tot ce înseamnă ascunderea existenței factorilor de risc poate fi periculos, deoarece anumite substanțe pot fi foarte, foarte dăunătoare. În cazul în care diabetul nu este ținut sub control, tot ce înseamnă intervenții de tip extracții, rezecție apicală, sinus lift, implant dentar, pot provoca sângerări, modificări ale stării pacientului - la nivel de glicemie sau la nivel respirator - și, implicit, leziuni care se închid greu.

Este un mit că persoanele diabetice nu-și pot face tratamente dentare sau implanturi. Dacă diabetul este monitorizat și tratat, intervențiile se pot realiza fără probleme, folosind doar substanțe care pot fi asociate cu medicamentele pe care le ia diabeticul, sau care sunt tolerate de organism, în cazul acestei afecțiuni.

Pe termen lung, pacientul cu diabet trebuie să acorde o importanță și mai mare igienei orale, prin curățare minuțioasă cu periuțe moi, care să nu rănească gingia, prin folosirea apei de gură și a dușului bucal, pentru a evita riscul apariției unor noi afecțiuni dentare. Din păcate, cea mai frecventă problemă în astfel de cazuri este apariția parodontozei – boală care implică pierderea treptată a suportului osos și instalarea unei culturi de bacterii destul de agresive.

Dr. Laura Mocanu, specialist în stomatologie generală

 

×