x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Sfaturi pentru o digestie fără probleme

0
Autor: Magda Bucur 09 Oct 2017 - 20:50
Sfaturi pentru o digestie fără probleme Jack Hollingsworth/Getty Images

Deși e un proces care are loc în fiecare zi, puțini dintre noi știm cu precizie ce se întâmplă de fapt în sistemul nostru digestiv, odată ce am mâncat un aliment sau altul. Digestia e procesul prin care alimentul respectiv este descompus în particule, cele folositoare pentru corp fiind folosite, iar cele nefolositoare eliminate. Specialiștii în nutriție sunt de părere că o bună cunoaștere a acestui proces, precum și urmarea unor sfaturi simple despre ce și cum să mâncăm pot îmbunătăți considerabil digestia și felul în care aceasta vă afectează viața.

 

Corpul digeră mâncarea, în mod normal, într-un interval cuprins între 24 și 72 de ore. Odată ajunsă în stomac, mâncarea este supusă unor procese chimice, sub acțiunea acidului din stomac, urmând ca apoi, în intestinul subțire, acest proces să continue, bolul alimentar fiind expus sucurilor digestive, bilei și enzimelor din pancreas și ficat. De obicei, acest proces, de la ingerarea alimentului, până când acesta trece de intestinul subțire, durează între 6 și 8 ore. Totuși, acest interval poate varia, în funcție de tipul de aliment ingerat. Alimentele bogate în proteine, cum sunt carnea și peștele sunt digerate de obicei mai greu decât cele bogate în fibre, precum fructele și legumele. Cel mai rapid de digerat sunt dulciurile. Odată ajunsă în intestinul gros, mâncarea rămâne o zi sau chiar două, fiind în continuare descompusă, până la eliminare.

 

În toate cele trei faze ale sale, orală, stomacală și intestinală, digestia are la bază enzimele. Aceste substanțe ajută la prelucrarea alimentelor înghițite. În gură, o enzimă numită amilaza, care se găsește în salivă descompune carbohidrații din alimente, astfel că mâncarea devine o masă moale care poate fi înghițită cu ușurință – bolul alimentar. Mai departe, când bolul alimentar ajunge în stomac, peptina ajută la descompunerea lui. Acidul din stomac este și el extrem de important, pentru că omoară bacteriile sau virusurile care s-ar putea găsi în mâncare, prevenind astfel o infecție alimentară. În cele două intestine, mâncarea este în continuare sub acțiunea enzimelor, pentru ca nutrienții și apa să fie eliberate și să treacă în sânge.

 

 

  • Mănâncă echilibrat. Trebuie să știi cum să dozezi alimentele, pentru a permite sistemului digestiv să le proceseze. Astfel, alimentele bogate în fibre, ca fructele, legumele, cerealele integrale ajută digestia, făcând ca bolul alimentar să se miște mai repede prin intestine. Ele trebuie consumate frecvent pentru că previn constipația și hrănesc bacteriile bune din intestine. Carnea, în special cea roșie, este mai greu de digerat deci ar trebui consumată doar din când în când. Alimentele procesate conțin multe grăsimi care le fac greu de digerat. În același timp însă au un conținut bogat și de zahăr, care poate provoca dezechilibre la nivelul bacteriilor bune din stomac.
  • Hidratează-te. Dacă bei suficientă apă, ceaiuri, sucuri, poți preveni constipația și face ca bolul alimentar să se miște mai repede prin intestine, ducând la o digestie mai rapidă.
  • Consumă probiotice. Acestea sunt bacterii bune care restabilesc echilibrul bacterian în organism. Câteva alimente care sunt bogate în probiotice sunt: iaurtul natural, chefirul, kimchi, murăturile.
  • Fă exerciții fizice regulat. Activitatea fizică zilnică îmunătățește digestia. Unii oameni sunt de părerecă o plimbare moderată după masă reduce balonearea și constipația.
  • Controlează-ți strestul. Dacă ești stresat, digestia e mai înceată și pot apărea inclusiv simptome de arsuri, crampe, balonare. Încearcă meditații, exerciții de respirație sau yoga, pentru a reduce stresul. Câteva respirații adânci înainte de masă ți-ar putea aduce o stare de liniște.
  • Păstrează o igină orală bună. Dacă ai probleme cu dinții atunci și digestia ar putea avea de suferit, deoarece ea începe chiar în gură, cu mestecarea mâncării. Dinții strâmbi pot duce la tehnici de masticație greșite, așa că dacă ai această problemă este bine să consulți un ortodont.
  • Ia enzime digestive. Persoanele care au prea puțin acid în stomac, se confruntă cu stres cronic sau au anumite afecțiuni digestive, ar putea lua suplimente cu enzime digestive, pentru a suplini lipsa acestora în organism.

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Sfatul nutriționistului pentru sezonul rece – secretele alimentației corecte

Sfatul nutriționistului pentru sezonul rece – secretele alimentației corecte
Sfatul nutriționistului pentru sezonul rece - Dr. ȘERBAN DAMIAN ne spune secretele alimentației corecte pentru lunile de toamnă-iarnă. Odată cu răcirea vremii, organismul nostru este mult mai solicitat,...

Prof. univ. dr. Irinel Popescu: „Spitalele pot obține venituri suplimentare din activitatea de cercetare”

Prof. univ. dr. Irinel Popescu: „Spitalele pot obține venituri suplimentare din activitatea de cercetare”
Prof. univ. dr. Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe Medicale, afirmă că în România cercetarea medicală din spitale este subfinanțată deși rezultatul cercetărilor poate duce la creșterea...

Forumul Serviciilor și Tehnologiilor Medicale

Forumul Serviciilor și Tehnologiilor Medicale
La Cluj Napoca are loc joi, 15 noiembrie 2018, Forumul Serviciilor și Tehnologiilor Medicale, eveniment care își propune să fie o conexiune între reprezentanţii serviciilor medicale publice/private (manageri de...

Ioan Lascăr - medicul care a făcut primele operații de schimbare de sex din România

Ioan Lascăr - medicul care a făcut primele operații de schimbare de sex din România
Prof. dr. Ioan Lascăr este șeful Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă a Spitalului Floreasca, din București, și e primul medic român care a realizat, integral, operaţii de...

Cum să combatem sedentarismul

Cum să combatem sedentarismul
Sedentarismul este o "boală" care afectează în prezent din ce în ce mai mulţi oameni. Ea se manifestă prin statul în poziția șezândă, mai mult timp, în fața televizorului sau a calculatorului la birou sau ac...

Principiul jumătăţilor de porţie, în cura de slăbire

Principiul jumătăţilor de porţie, în cura de slăbire
A fost o vreme în care umbla, ca o ironie, zicerea cum că toată lumea se pricepe la fotbal, la alegerea concurenţilor pentru Eurovision, la politică. Dar s-a adăugat ceva foarte adevărat: toată lumea se pricepe...

O dietă echilibrată poate menține sub control tensiunea arterială

O dietă echilibrată poate menține sub control tensiunea arterială
Tensiunea arterială crescută poate fi controlată prin intermediul unor schimbări simple ale stilului de viață, precum o alimentație sănătoasă, scrie Express. Tensiunea arterială crescută este o afecțiune...

Cum ne menținem imunitatea crescută prin metode naturiste

Cum ne menținem imunitatea crescută prin metode naturiste
O dată cu intrarea în sezonul virozelor, al gripelor și al altor afecțiuni respiratorii, devenim tot mai preocupați de cum ne menținem imunitatea crescută, pentru a reuși să facem față „asediului” acestor...

Top 10 cele mai eficiente alimente în stimularea metabolismului

Top 10 cele mai eficiente alimente în stimularea metabolismului
Faptul că unele persoane au metabolism lent, adică arderi mai puțin intense, nu este o poveste. Este cât se poate de adevărat. Există o mulțime de factori care încetinesc metabolismul, de la unii genetici,...

Sindromul Italia – o nouă boală depresivă îi alertează pe psihiatri

Sindromul Italia – o nouă boală depresivă îi alertează pe psihiatri
Sute de mii de românce suferă în acest moment de diferite forme ale unei afecțiuni psihice botezate cu numele Sindromul Italia. Plecate la muncă în Italia (dar și în alte țări ale Europei Occidentale),...

PSORIAZIS diagnostic și terapie – tot ce trebuie să știi

PSORIAZIS diagnostic și terapie – tot ce trebuie să știi
PSORIAZIS diagnostic și terapie. Considerată o boală fizică dar cu urmări „mutilante” psihic, psoriazisul este o afecțiune din păcate cu largă răspândire. Statisticile arată că nu mai puțin de 2% di...

Ce este GLOSODINIA, cum se manifestă și ce boli grave poate să anunțe

Ce este GLOSODINIA, cum se manifestă și ce boli grave poate să anunțe
Unele probleme stomatologice, chiar dacă nu par foarte grave, generează disconfort și ne afectează calitatea vieții. Acesta este și cazul glosodinia, o senzație de arsură în gură, pe care, posibil, am...

Chipsurile sunt toxice și cresc riscul de cancer! Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi îți explică de ce

Chipsurile sunt toxice și cresc riscul de cancer! Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi îți explică de ce
Tentanțiile alimentare sunt multe și, deseori, cedăm în fața lor. Evident, că, din când în când, ne este permisă câte o mică plăcere, însă când acest lucru devine un stil de viață, iar excepția se...

Reconstrucție de craniu reușită - pacientului i se dăduseră zero șanse de recuperare

Reconstrucție de craniu reușită - pacientului i se dăduseră zero șanse de recuperare
Revoluție medicală în Spitalul Județean de Urgență Bacău! Dr. Vlad Buburuzan, medic primar, șeful Secției de Neurochirurgie, a reușit o premieră națională: o reconstrucție de craniu, parțială, la un...
Serviciul de email marketing furnizat de