x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Si cu Silviu tot "asa a fost sa fie"?

Si cu Silviu tot "asa a fost sa fie"?

de Paula Anastasia Tudor    |    03 Feb 2007   •   00:00

IN MEMORIA LUI VLADUT
Nu l-am cunoscut pe cand era in viata. M-am nimerit insa, fara sa vreau, in spatele cortegiului care-l ducea pe ultimul drum. Nici nu trebuie sa fi trecut prin asa ceva ca sa te scuture plansul la vederea unui copilas in giulgiu.
IN MEMORIA LUI VLADUT
Nu l-am cunoscut pe cand era in viata. M-am nimerit insa, fara sa vreau, in spatele cortegiului care-l ducea pe ultimul drum. Nici nu trebuie sa fi trecut prin asa ceva ca sa te scuture plansul la vederea unui copilas in giulgiu. Cuiele s-au infipt cu un bocanit lugubru si, intr-un cor sfasietor, copilul a fost coborat in groapa. L-au bagat in pamant sub lacrimile fierbinti ale mamei care-si ruga disperata copilul sa o ierte. "Asa a fost sa fie! Dumenzeu sa-l ierte!", a conchis un cetatean indepartandu-se. Dumenzeu sa-l ierte? Dar pentru ce? De ce pe el? Avea 5 ani si pana acum trei zile se juca cu cei de varsta lui. Un "rosu-n gat" l-a pus intre patru scanduri! Nu i-au trebuit decat 5 ore si doi specialisti si copilul a intrat in categoria "asa a fost sa fie".

Baietelul a murit de laringita. Adica avea zile. Cand povestesc acestea, invariabil interlocutorii mei casca ochii a mirare si intreaba: "Cum? Dar se moare din laringita?". Ei, iata ca se moare! Ca doar traim in Romania (si nu o spun cu lipsa de patriotism, dar cu o mare si adanca amaraciune).Unii spun ca probabil parintii au dus prea tarziu copilul la urgenta. Dar cum "prea tarziu", cand medicul n-a vazut nimic? Pentru ca este vorba despre un medic specialist pediatru, cu o carca de ani de experienta in spate. Deci nu era prea tarziu, deoarece specialistul a spus ca baietelul n-are nimic, decat putin rosu-n gat. Iar, daca nu s-a uitat cu atentie si n-a vazut nimic, cand era "prea tarziu", oare ar fi vazut ceva daca era mai devreme?

Episodul de la urgenta s-a terminat cand au plecat de-acolo cu o reteta pentru o banala raceala, linistiti ca Silviu n-are nimic. Dar dupa ce-au ajuns acasa a inceput sa aiba! Copilul se sufoca vizibil si nu-si putea inghiti nici macar propria saliva, iar parintii au chemat Salvarea.

Medicul de pe ambulanta nu poate fi invinuit de lipsa de atentie. Poate doar de incompetenta crasa. Desi baiatul se invinetea si nu mai putea respira, nici macar nu a incercat sa-l intubeze si sa-i dea aerul salvator (deoarece pacientul era constient si intubarea se face in stare de inconstienta!). Copilul a devenit insa si inconstient. Tot in Salvare, dar medicului nu i s-a trezit constiinta! Si tot nu a facut nimic - nici macar atunci nu a incercat intubarea! Ce sa mai vorbim de traheostomie! Sau de padele, cand copilul a intrat in stop cardio-respirator! Si s-a dus. Sa nu spuneti ca "asa a fost sa fie"!

×
Subiecte în articol: pagina de suflete copilul