x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Silueta cu fructe de sezon

0
Autor: Georgeta Licsandru 30 Aug 2005 - 00:00
Silueta cu fructe de sezon
ALIMENTATIE ECHILIBRATA
"Ar trebui sa mancam minimum cinci fructe pe zi", ne sfatuieste prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Acestea ar putea fi piersica, pruna, pepenele, para... Sunt o foarte buna sursa de fibre, de aceea sunt recomandate in prevenirea constipatiei, a cancerului de colon, a bolilor cardiovasculare, datorita efectului de scadere a colesterolului. Vitamina C, potasiul, calciul, magneziul le confera fructelor proprietati antioxidante, avand un rol deosebit in prevenirea imbatranirii, a bolilor Alzheimer si Parkinson.

Potasiul, care se gaseste in cantitati ridicate in pere, piersici sau prune, contribuie la reglarea tensiunii arteriale si la buna functionare a sistemului nervos. "Studii de data recenta din Statele Unite arata ca para are efect pozitiv asupra sistemului nervos central, in special asupra creierului, datorita continutului in bor", afirma prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

Intre mese

Merele, perele, prunele nu trebuie mancate impreuna cu celelalte alimente, in timpul micului dejun, pranzului sau cinei. Cel mai bine este sa le mancam intre mese. Carnea, mancarurile gatite, deserturile se digera mai greu decat fructele. Iar daca toate acestea se combina la o masa, fructele incep sa fermenteze. Astfel apar tulburarile digestive, balonarile, indigestiile. Persoanelor cu sindromul colonului iritabil, celor cu colita de fermentatie li se recomanda sucurile de fructe proaspete, preparate si baute imediat.

Curele de slabire

In curele de slabire, fructele sunt indicate pentru doua calitati esentiale: au calorii putine si calmeaza senzatia de foame. Pentru a profita la maximum de aceste calitati, fructele trebuie mancate crude.

Atunci cand sunt preparate termic, fructele pierd unele vitamine, enzime, nu mai sunt un aliment viu. Iar daca mai adaugam si zahar, in loc sa fie de ajutor in curele de slabire, ele ingrasa.

"Nu este bine sa mancam numai fructe, pentru ca acestea nu sunt perfect echilibrate nutritional, nu au proteinele, lipidele necesare functionarii organismului uman. Este adevarat ca au carbohidrati si fibre alimentare pentru care sunt valoroase, dar in asemenea cure nu mai primim proteinele necesare, mai ales cele de origine animala", ne avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

PIERSICILE. Daca sunt consumate cu regularitate, piersicile pot contribui la scaderea tensiunii sangvine, previn cancerul si amelioreaza fertilitatea masculina. 100 g piersici contin 33 de calorii, 1 g fibre alimentare, 160 mg potasiu, 30 mg vitamina C, 58 micrograme caroten, 7 mg calciu. Continutul ridicat de vitamina C recomanda piersicile in prevenirea gingivitelor. O piersica furnizeaza aproximativ 8% din necesarul zilnic de fibre alimentare. Acestea au proprietati hipocolesterolemiante, contribuind la diminuarea colesterolului si prevenirea afectiunilor cardiovasculare.

PEPENELE ROSU. 100 g pepene rosu contin 30 de calorii, 92 g apa, 6,5 g glucide, 0,3 g fibre alimentare, 73 mg potasiu, 11 mg magneziu, 8 mg fosfor, 10 mg calciu, 20 micrograme caroten. Datorita continutului ridicat de apa, pepenele stimuleaza in mod natural eliminarea toxinelor din organism, este un bun diuretic, fiind recomandat celor care sufera de pietre la rinichi, guta. Se stie ca dieta noastra este saraca in potasiu si bogata in sodiu. Iar pepenele, prin continutul ridicat de potasiu, contribuie la buna functionare a sistemului nervos si cardiovascular.

PERELE. 100 g pere contin 40 de calorii, 0,3 g proteine, 7 g fructoza, 2 g fibre alimentare, 150 mg potasiu, 7 mg vitamina C. Perele contin cel mai dulce zahar natural - fructoza. Datorita continutului ridicat de fructoza si indexului glicemic slab, perele sunt incluse si in regimul diabeticilor. Ele nu solicita pancreasul pentru a produce cantitati mari de insulina in scurt timp. De asemenea, sunt printre cele mai putin alergene alimente, putand fi consumate si de copii fara nici o problema. O para asigura 20% din necesarul zilnic de fibre alimentare.

PEPENELE GALBEN. Contine mai putin zahar decat pepenele rosu, dar are un continut foarte ridicat de caroten, cu proprietati antioxidante puternice. 100 g pepene galben contin 27 calorii, 90 g apa, 1 g proteine, 5 g glucide, 0,9 g fibre alimentare, 14 mg sodiu, 320 mg potasiu, 20 mg magneziu, 19 mg calciu, 2.000 micrograme caroten. Pepenele galben se digera mai greu, de aceea nu trebuie amestecat cu alte fructe sau cu zahar. Are proprietati diuretice, laxative, fiind indicat in cazurile de constipatie, hemoroizi, guta, reumatism.

PRUNELE. 100 g prune contin 50 de calorii, 12 g glucide, 2 g fibre alimentare, 330 mg potasiu, 2 mg fier, 25 mg calciu, 135 micrograme betacaroten. Consumul de prune are efect tonifiant. Prunele previn si reduc efectele constipatiei. Sunt recomandate in carentele de fier, fiind una dintre putinele surse alimentare de fier. O data cu inaintarea in varsta, organismul isi pierde capacitatea de a anihila radicalii liberi, cei care sunt la originea multor boli. Prunele sunt o sursa buna de antioxidanti care se lupta cu radicalii liberi.
Citeşte mai multe despre:   alimentare,   fibre,   pepenele,   potasiu

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Aveți de făcut analize medicale? Iată ce trebuie să știți!

Aveți de făcut analize medicale? Iată ce trebuie să știți!
Acuratețea rezultatelor investigațiilor de laborator depinde în mare măsură de modul de recoltare a probelor biologice. Rezultatele acestor analize medicale pot fi afectate, sau pot varia în funcție de...

Facelift prin acupunctură. Alungă ridurile de pe fața ta! 

Facelift prin acupunctură. Alungă ridurile de pe fața ta! 
Dacă experiența și înțelepciunea vin odată cu anii, nu dorim ca acestea să ne marcheze… fața. Din fericire, unele lucruri uimitoare pot întârzia apariția ridurilor și îmbătrânirea pielii. 7 din 10 fem...

Primul copil s-ar putea naște în spațiu până în 2031

Primul copil s-ar putea naște în spațiu până în 2031
Prima naştere în spaţiu ar putea avea loc în următorii 12 ani, a declarat un specialist în cadrul primului congres pentru spaţiu şi ştiinţă al Asgardiei, desfăşurat în Darmstadt,...

Cele mai utilizate terapii complementare şi efectele lor

Cele mai utilizate terapii complementare şi efectele lor
Galerie Foto Recentele descoperiri și studii clinice au arătat că nu se pot separa afecțiunile fizice de cele emoționale. Motiv pentru care și doctorii au început să recomande tratamente alternative, în completarea celor...

Medicover România va avea un nou director general

Medicover România va avea un nou director general
Radu Gorduza Lupu a fost numit director general al Medicover România, poziţie pe care o va ocupa începând cu data de 18 noiembrie 2019, informează compania. Adrian Peake, cel care a ocupat funcţia de director...

Miastenia autoimună gravis – principalele simptome

Miastenia autoimună gravis – principalele simptome
Miastenia este o boală autoimună cronică și care duce la oboseală mare și la scăderea tonusului muscular. Dar ce este miastenia autoimună gravis? Care sunt simptomele? Ce este Miastenia autoimună...

Durerea sub axilă – care sunt principalele cauze și cum trebuie să o tratăm

Durerea sub axilă – care sunt principalele cauze și cum trebuie să o tratăm
Durerea sub axilă are multiple cauze. Pot fi legate de o infecție locală, de un chist sau de un ganglion mărit. În ultimul caz, este necesar să se facă și investigațiile necesare pentru a se vedea dacă e sau nu...

Cancerul de sân – riscurile cresc și cu 126%! Află când și de ce!

Cancerul de sân – riscurile cresc și cu 126%! Află când și de ce!
Cancerul de sân – riscurile cresc și cu 126%! Află când și de ce! Știam deja că tratamentele hormonale pentru simptomele menopauzei, cunoscute sub numele de THMs, cresc riscul de a avea cancer la sân....

Bufeurile la menopauză – 3 sfaturi ca să scapi de ele

Bufeurile la menopauză – 3 sfaturi ca să scapi de ele
Bufeurile la menopauză – 3 sfaturi ca să scapi de ele. La menopauză, 8 din 10 femei se confruntă cu bufeurile. Ca răspuns la aceste inconveniente, există tratamente hormonale (THS / THM). Dar nu numai! Iată...

Talpa este o hartă a organismului, în care sunt reprezentate organele

Talpa este o hartă a organismului, în care sunt reprezentate organele
Reflexoterapia se practică de peste 5.000 de ani în China şi Egipt. Reflexoterapia îşi propune deblocarea energiilor şi eliminarea toxinelor acumulate în organism de mult timp.   Reflexoterapia...

Analizarea mersului ajută la evaluarea calității somnului

Analizarea mersului ajută la evaluarea calității somnului
Monitorizarea modului în care oamenii merg poate contribui la evaluarea calităţii somnului lor, cu ajutorul algoritmilor specifici învăţării automate, conform concluziei unei echipe de cercetători din China, publ...

Aceasta este băutura care are un efect mai puternic decât paracetamolul. Nici n-ai să crezi ce simplu este!

Aceasta este băutura care are un efect mai puternic decât paracetamolul. Nici n-ai să crezi ce simplu este!
Această băutură este modalitatea perfectă de a vă relaxa la sfârșitul unei zile aglomerate. Insă, consumul unei cantități mari zilnic a fost asociat cu probleme de ficat și inimă și chiar cu unele tipuri de...

„A crăpat inima-n el”... Ce este, de fapt, un infarct miocardic?

„A crăpat inima-n el”... Ce este, de fapt, un infarct miocardic?
Trecerea unei ambulanţe anunță transportul un pacient, adesea în pericol de a-şi pierde viaţa. Numeroase cazuri ajung în clinici cu bolnavi care au suferit un infarct şi fiecare minut contează nu doar...

Arteriopatia cronică obliterantă – cauze, simptome și tratament

Arteriopatia cronică obliterantă – cauze, simptome și tratament
Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare este o boală a sistemului circulator, prin care datorită îngustării arterelor scade fluxul sanguin în membrele inferioare. Simptomul principal este durerea...

Cum îngrijim copiii afectați de răceală sau gripă?

Cum îngrijim copiii afectați de răceală sau gripă?
Departamentul pentru Situații de Urgență le reamintește părinților și bunicilor că cei mai expuși îmbolnăvirii în sezoul virozelor respiratorii sunt copiii. În acest sens au fost oferite câteva...
Serviciul de email marketing furnizat de