x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Somnul imbunatateste memoria

Somnul imbunatateste memoria

de Steluta Indrei    |    27 Iul 2011   •   17:07

Somnul este esential pentru a ne mentine sanatatea fizica si psihica, dar un nou studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (revista online a Academiei Americane de Stiinte) arata ca trezirile dese in timpul noptii influenteaza memoria.

Somnul profund este necesar pentru stocarea informatiilor acumulate in timpul zilei. De aceea, memoria depinde de caracterul continuu al somnului, sustine Neil Stanley, specialist in somnologie, de la Stanford University.

“In timpul zilei acumulam informatii care devin amintiri. La un moment dat trebuie sa facem o selectie: unele informatii le stocam in memorie, pe altele le uitam. Acest proces se face cand dormim profund. Iata de ce tot ceea ce afecteaza somnul va avea un impact – negativ sau pozitiv - asupra acestui proces', explica Neil Stanley.

In cazul in care procesul inmagazinarii amintirilor somnul este fragmentat prin treziri frecvente, individul este obligat sa reia procesul de la zero, precizeaza Paul Shaw, cercetator in neurostiinte la Washington University din St Louis.

Studiul mai stabileste legaturi intre unele boli, ca Alzheimer si apneea nocturna, si somnul cu treziri repetate. “Persoanele afectate de boli cu repercusiuni asupra memoriei (maladia Alzheimer sau alte deficiente cognitive legate de varsta) au tulburari de somn', spune Paul Shaw. Cercetatorii nu pot preciza insa daca tulburarile de somn contribuie la dezvoltarea acestor boli sau invers.

×