x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Spam-il faptelor bune - Citeste si da mai departe

Spam-il faptelor bune - Citeste si da mai departe

de Adriana Oprea-Popescu    |    17 Feb 2007   •   00:00
Spam-il faptelor bune - Citeste si da mai departe

Acum 39 de ani, oameni pe care nu ii cunostea i-au salvat viata. Ildiko avea atunci 2 ani si jumatate. Aceeasi varsta pe care o are Emanuel, baietelul bolnav de cancer pentru viata caruia ea se zbate azi.

De Emanuel am aflat intamplator, pe internet. Povestea lui fusese scrisa de o femeie care nu-i era nici ruda, nici medic. Ildiko nu l-a vazut pe Emanuel niciodata. Dar se asezase in genunchi acolo, intr-un colt de lume virtuala si implora, in numele copilului, "ajutati-ma sa inving cancerul". Nu este o poveste despre suferinta, e o poveste despre bunatatea oamenilor de langa noi. A celor la care Dumnezeu se uita in fiecare zi, desi, nestiuti pe pamant, ei nu apar nici la televizor, nici pe prima pagina a ziarelor…

AJUTATI-MA SA INVING CANCERUL. "Ma numesc Emanuel Zaharie si sunt un baietel din Clit, un sat de langa Jibou (judetul Salaj), copil de oameni simpli. La cei doi anisori si jumatate ai mei vorbesc fluent, cu o gramatica perfecta, si se spune ca sunt foarte inteligent. Parintii mei, foarte tineri amandoi, au lucrat 2-3 ani in Spania, dar s-au intors in tara ca sa-si intemeieze un trai aici. In decembrie 2006, medicii de la Cluj-Napoca mi-au gasit la ochiul drept un retinoblastom. Retinoblastomul este un cancer al celulelor nervoase ale ochiului, boala foarte rara, care apare la copii foarte mici. Tumora imi dezlipise deja retina, asa ca era clar: acest ochi nu mai putea fi salvat. In ianuarie 2007, am ajuns la Oftalmo-Oncologia de la Essen/Germania, una din putinele clinici din Europa specializate direct pe cercetarea si tratarea retinoblastomului. Aici mi-au enucleat ochiul si dupa doua saptamani mi-au pus o proteza, atat de reusita incat aproape ca nici nu se observa. Toate acestea au costat cam 4.000 Euro. Parintii mei au cheltuit toti banii stransi in Spania. Si au trait cu speranta ca povestea se va incheia aici."

MILA STRAINILOR. "Nu a fost insa asa: biopsia ochiului enucleat a aratat ca si coroida a fost infiltrata cu celule tumorale. Cancerul putea sa avanseze, asa ca am inceput sa fac si chimioterapie. Tratamentul costa 18.000 de Euro, o suma imensa, pe care parintii mei in nici un caz n-o pot aduna singuri. Desi clinica obisnuieste sa ceara depunerea integrala a costului tratamentului inainte de inceperea interventiei, de data aceasta a fost de acord sa ma accepte «pe incredere». Daca nu incepeam imediat chimioterapia, riscul meu de a face metastaze ar fi fost mult prea mare. Insa parintii mei trebui sa plateasca in continuare datoria catre spital... Iar eu, Emanuel, am nevoie de ajutorul Dumneavostra."

MARTURIE. "In numele lui Emanuel semnez eu, Ildiko, fost copil cu RB bilateral, care - ajutata de multi oameni cu suflet mare, operata la Londra in 1968 - am ajuns la varsta de 40 de ani si mai am un ochi functional, cam jerpelit, ce-i drept, dar slujitor viteaz si fidel. Din cauza riscurilor genetice am renuntat la copiii proprii, dar copiii mei de suflet sunt copiii cu RB, tot mai multi la numar, care inving boala, carora adesea li se poate salva chiar si ochiul afectat de tumora, copii care imi retraiesc viata si care invata sa zareasca, dincolo de suferinta, corola de minuni a lumii." Aceasta este povestea lui Emanuel, baietelul care vede acum lumea printr-un singur ochi. Speranta lui a fost si a ramas Ildiko, fosta fetita careia, acum 39 de ani, alti oameni i-au intins mainile si-au salvat-o. Iar Ildiko "da mai departe" ajutorul…

POVESTEA LUI ILDIKO. "Pentru mine, ajutorul pe care-l dau acetor copii este o forma de terapie. A fost un proces lung, de coming-out, pana am ajuns sa ma afisez in public. Am trait 35 de ani ca un vitel cu 5 capete, o ciudatenie care nici macar n-ar fi avut voie sa existe. Am gasit contact cu semenii mei in forumuri de discutii germane si engleze. Pe un astfel de forum imi pusesem candva, prin 2002, numarul de telefon, poate o fi bun, candva, la ceva. In mai 2003, m-au sunat rudele primei fetite pe care urmam sa o ajut - nu vorbeau germana, Doamne!, cum au cautat acei oameni acul in carul cu fan. Pentru Bianca, ajutorul meu a venit prea tarziu pentru salvarea vederii, am reusit doar sa o cobor de pe dric. Ea este cea care-mi spune acum ca «vede cu mintea». Atunci m-am hotarat sa-mi inving repulsia fata de publicitate si mi-am facut site-ul (www.retinoblastom.home.ro). Asa am reusit, intre timp, sa intru in dialog cu mai multi parinti carora le-am netezit drumul spre Essen."

MISIUNE. "Trebuie sa stiti insa ca, in afara acelor 7 - 8 tari bogate, singurul remediu al RB este bisturiul, si in cele mai multe cazuri - cosciugul. Ani la rand, am incercat sa intru in dialog cu oftalmologi, le-am lasat numarul meu de telefon. De Emanuel am aflat de la noua sefa a Clinicii de Oftalmologie din Cluj, prof. Vladutiu, care m-a sunat sa-mi spuna ca are un caz RB. De la serviciu m-am dus direct la clinica, Doctorita de garda, dr. Simona Talu, mi-a scris prompt scrisoarea medicala in engleza, mi-a acceptat argumentele, mi-a ascultat punctul de vedere, m-a sustinut in primul dialog cu Ramona, mama lui Emanuel. Se pare ca de la mine a auzit Ramona prima oara si cuvantul «cancer». Bine, avantajul meu este ca-mi scot ochelarii si spun: uite, doamna, asa arata «dupa». Sunt indatorata, la randul meu, multor oameni. Aceasta a doua viata a mea este opera comuna a multor oameni, care au ajutat din omenie, fara vreun interes si fara sa astepte macar o multumire din partea mea. Este o datorie apasatoare, pentru care nu ma voi putea revansa niciodata, decat oferind ajutor mai departe, vorbind despre minunea vietii mele si oferindu-le, acelora care sunt afectati astazi de aceasta boala, informatiile pe care le detin, convingerea si exemplul ca aceasta boala nu trebuie sa fie fatala, daca este tratata din timp si la locul potrivit, si daca nu ne sfiim sa cerem ajutor. Iti multumesc din suflet pentru ajutorul pe care il vei acorda lui Emanuel. Cu drag, Ildiko."

DA MAI DEPARTE! Ati vazut fimul "Pay it forward"? "Ganditi-va la un lucru care ar putea schimba lumea si puneti-l in aplicare." Elevii unei scoli din Statele Unite au primit aceasta tema la ora de stiinte sociale. "N-ar deveni lumea un loc mai bun daca fiecare am face cate un lucru important pentru trei persoane, singura lor obligatie fiind sa dea mai departe, sa faca ceva important pentru alte trei persoane?" Asa s-a nascut conceptul. O utopie, ar spune pragmaticii. Dar daca intr-o zi ai descoperi ca sufletul are puterea de a trasforma o himera in realitate? Cand cineva iti face un bine, da mai departe. Peste zeci de ani sau peste sute de kilometri, picatura ta de bine, crescuta din suflet in suflet, va salva poate viata unui om…

PENTRU EMANUEL
"Va rog sa-i ajutati pe parintii mei sa adune acesti bani", scrie Ildiko in numele lui Emanuel (foto). "Orice suma mica conteaza. Nu ma voi putea revansa pentru ajutorul vostru decat promitand ca voi ajunge un adult bun si ca ii voi ajuta la randul meu pe aceia care vor avea nevoie de ajutorul meu. Donatiile Dumneavoastra le puteti trimite pe numele lui tata, Zaharie Mihai-Vasile, la Banca Transilvania, filiala Zalau:
  • Cont Lei: RO93BTRL03201201E01500XX
  • Cont Euro: RO68BTRL03204201E01500XX
    Donatii din strainatate puteti face in contul ONG-ului german care ne gazduieste, pe timpul tratamentului, pe mine si pe mama mea. Donatii din Germania: Kontoinhaber - Essener Elterninitiative zur Unterstützung krebskranker Kinder e.V., bank - Sparkasse Essen, Konto Nr. - 19 55 111, BLZ - 360 501 05, Stichwort - Emanuel Zaharie. Donatii din afara Germaniei: Kontoinhaber - Essener Elterninitiative zur Unterstützung krebskranker Kinder e.V., IBAN - DE 06360501050001955111, Stichwort - Emanuel Zaharie."
    Tatal lui Emanuel poate fi contactat la telefon 0720.992.386. Pe Ildiko Nagy o gasiti la 0741.654.057.
  • ×
    Subiecte în articol: pagina de suflete oameni ildiko emanuel