x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Speranţe pentru diabetici. Discul din abdomen care le poate schimba viaţa

Speranţe pentru diabetici. Discul din abdomen care le poate schimba viaţa

14 Iul 2014   •   20:46
Speranţe pentru diabetici. Discul din abdomen care le poate schimba viaţa

Un disc extrem de fin din polimer, ceva mai mare decât un CD, implantat în abdomen, ar putea schimba viaţa a milioane de diabetici insulino-dependenţi. Pancreasul bio-artificial, pus la punct de cercetători francezi, va fi testat pe om la începutul lui 2016.

Purtătorii acestui dispozitiv nu vor mai fi nevoiţi să îşi injecteze insulină: hormonul va fi produs natural de celule pancreatice (eventual pornind de la celule stem), plasate în interiorul săculeţului artificial.

Proiectul, care nu va fi aplicat la scară mare înainte de 2020, trezeşte multe speranţe şi aşteptări din partea celor 25 de milioane de diabetici de tip 1 din lume, arată Severine Sigrist de la firma franceză Defymed, care lucrează la prototip.

Ideea pancreasului artificial a apărut ca urmare a grefelor de celule pancreatice, destinate să înlocuiască funcţia defectuoasă a pancreasului, permiţând organismului să producă din nou insulină şi reglând astfel nivelul de zahăr din sânge. Din cauza lipsei de grefe, de această tehnică poate beneficia un număr extrem de mic de pacienţi. În plus, ea implică un tratament anti-respingere cu efecte secundare severe. “De aici ideea de concepe un săculeţ în care să punem celule pancreatice, pentru a le proteja de atacurile sistemului imunitar”, a afirmat Sigrist, potrivit AFP.

Citește și 
O dietă-minune face reversibil diabetul de tip 2
Dieta mediteraneană şi efectele asupra diabetului

Provocarea a constat în crearea unei membrane semipermeabile, care să permită o asemenea protecţie, lăsând totuşi insulina, dar şi zaharurile să treacă, pentru ca celulele pancreatice “să ştie” ce cantitate de insulină să producă.

Discul din polimer va fi implantat în abdomen printr-o scurtă intervenţie chirurgicală, urmând să fie înlocuit la patru-şase ani. Celulele pancreatice din interior vor fi reînnoite o dată la şase-douăsprezece luni, înlăturându-se astfel necesitatea injecţiilor cu insulină de câteva ori pe zi.

După testele pe animale urmează un experiment pe 16 pacienţi voluntari, care va începe la sfârşitul lui 2015 sau începutul lui 2016 la Montpellier (sudul Franţei) şi Oxford (Marea Britanie). Primele rezultate vor fi disponibile la sfârşitul lui 2017.

“Actualul tratament este performant, însă, pe termen lung, poate duce la complicaţii pentru inimă şi creier. Scopul este şi să eliminăm acest inconvenient”, a spus dr Michel Pinget, şef al Centrului european de studiere a diabetului, care conduce proiectul la Strasbourg. Cu stilourile şi celelalte pompe de insulină care au înlocuit seringile, bolnavii de diabet au câştigat un plus de confort la utilizare şi vor putea, cu pancreasul bio-artificial, “să viseze la o calitate şi mai bună a vieţii”.

“Trebuie să subliniem totuşi că nu este vorba despre o vindecare propriu-zisă. Acest cuvânt nu există pentru noi”, a afirmat şi Eric Dehling, preşedintele asociaţiei Insulib, care reuneşte circa o sută de pacienţi din estul Franţei.

Domeniul de aplicare a acestor cercetări este cu atât mai mare cu cât boala progresează “în mod impresionant” în ţările dezvoltate, potrivit dr Pinget. În 2010 au fost consemnate 1.850 de noi cazuri pe lună în Europa, de şase ori mai mult decât în anii 1990. Din motive destul de puţin cunoscute, diabetul se declanşează din ce în ce mai devreme:
“Acum câţiva ani, vârsta medie de apariţie a bolii era între cinci şi 15 ani, iar acum, între naştere şi cinci ani”, a adăugat medicul.

×