x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Spital clujean, pol de excelență în medicina nucleară. Conf. univ. dr Gabriel Andrieș: „La Cluj, imagistica hibridă e unul dintre atuurile noastre”

Spital clujean, pol de excelență în medicina nucleară. Conf. univ. dr Gabriel Andrieș: „La Cluj, imagistica hibridă e unul dintre atuurile noastre”

07 Sep 2018   •   10:38
Spital clujean, pol de excelență în medicina nucleară. Conf. univ. dr Gabriel Andrieș: „La Cluj, imagistica hibridă e unul dintre atuurile noastre”

Parcul Ştiinţific de la Măgurele a găzduit, timp de două zile, conferinţa „Medicina nucleară”. În următorii 10 ani medicii ar putea avea un nou aliat în tratamentul pacienţilor oncologici, un izotop nou care se va folosi la tomografii pentru stabilirea oportunităţii chimioterapiei. Va fi produs cu ajutorul Laserului de Mare Intensitate de la Măgurele. Procedura va fi posibilă doar utilizând noua tehnologie. Conform declarației directorului general al Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară şi al proiectului ELI-NP, academicianul Nicolae Zamfir: „Există un izotop Platinum 196, care este radioactiv. Ar fi posibil de produs numai la ELI, şi acesta ar folosi la un fel special de tomografie, şi anume, de a detecta dacă tratamentul prin chimioterapie e propice pacienţilor, spre 25% dintre pacienţii care suferă acest tratament, pentru că e o suferinţă, îl fac inutil, pentru că substanţa chimică se duce în tot corpul, numai unde trebuie nu, în tumoarea canceroasă” (sursa). Să trecem însă la următorul palier, cel al medicinei nucleare aplicate, și să aflăm ce așteptări au specialiștii, într-un interviu realizat cu conf. univ. dr. Gabriel Andrieș, medic primar, Laboratorul de Medicină Nucleară al Spitalului Clinic Județean Cluj.

Spital clujean de top, tehnologie de vârf

Domnule conf. univ. dr. Gabriel Andrieș, mai e puțin până ce Laserul de Mare Intensitate de la Măgurele va deveni funcțional, în sensul că aici vor putea să fie experimentate tehnici noi, produse noi, soluții ingenioase, specifice medicinei nucleare. Și vă întreb ce a însemnat pentru dv., reprezentantul unui spital clujean de elită, participarea la această conferință?

Conf. univ. dr Gabriel Andrieș – Conferința reprezintă o mare provocare pentru comunitatea celor care lucrăm, hai să spunem, într-un domeniu mai puțin cunoscut de publicul larg, poate chiar de pacienți, m-aș hazarda să spun chiar și de mulți dintre medici. Este o provocare pentru că e vorba de o realizare chiar fascinantă. Ea poate să aducă noi orizonturi de terapie și de diagnostic în domeniul medicinii nucleare. Noi încercăm să fim aproape de cercetătorii de mare valoare care sunt aici, să fim aproape din punctul de vedere al participării noastre efective la activitatea clinică,venind, pertinent, cu sfatul medicului. Pentru că noi suntem clinicieni. Noi suntem prima linie care întâlnește pacientul, care cunoaște patologia, care cunoaște avantajele și, de multe ori, neajunsurile acestei specialități. Avem posibilități mari, în fiecare spital clujean, dar mai ales în Laboratorul de Medicină Nucleară din Spitalul Clinic Județean Cluj. Așa cum, în multe domenii, Clujul este un pol de excelență, și în domeniul medicinii nucleare avem, aș putea spune, o dotare de excepție, aparatură de ultimă generație. Există aparate inovatoare și sunt niște tehnici hibride, care combină medicina nucleară cu computer-tomografia, avem chiar și o instalație PET-CT, avem o adresabilitate foarte mare, ca și în celelalte domenii ale practicii medicale.

Cât de mare este rolul pe care îl joacă, pentru sănătatea oamenilor, Laboratorul de Medicină Nucleară pe care îl conduceți în reputatul spital clujean?

..................

Citește mai departe tot ce trebuie să știi despre atuurile Clujului în domeniul medicinei nucleare

×