x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Start către Crăciun şi Anul Nou

Start către Crăciun şi Anul Nou

de Steluta Indrei    |    Oana Antonescu    |    16 Dec 2008   •   00:00

De-abia aşteptăm Crăciunul! Să fim alături de cei dragi. Să ne bucurăm de luminiţele bradului care se oglindesc în privirile copiilor noştri. Să ne deschidem sufletele pentru a primi şi a dărui iubire. Să ascultăm colinde. Să trăim povestea magică a Sărbătorilor. Să fim din nou copii. Să îl aşteptăm pe Moş Crăciun cu speranţă şi sănătate.



MAGIA LUI MOŞ CRĂCIUN
Crăciunul copiilor este universul magic creat de bătrânelul vesel care aduce cadouri. Moş Crăciun este un personaj de poveste şi chiar aşa trebuie să îl prezentăm copiilor noştri, consideră psihologul Ştefania Niţă de la Centrul de Psihologie de Acţiune şi Psihoterapie. Copiii îl vor percepe ca pe un bunic simpatic, cu barbă albă şi veşminte roşii, care vine în casele noastre cu sacul plin de daruri. Până la o anumită vârstă, când copiii încă trăiesc într-o lume fantastică împletită cu realitatea, ei cred fără îndoială în Moş Crăciun. Însă pe măsură ce merg la grădiniţă, la şcoală, credinţa în Moş Crăciun începe să se zdruncine şi apar întrebările de genul "unde stă Moş Crăciun tot restul anului?, de ce sunt mai mulţi Moşi în magazine şi pe străzi?, dar cum ştie Moşul că am fost cuminte?". "Pe copiii de 6-7 ani nu are rost să îi amăgim. Este inutil să le inducem imaginea unei persoane reale a lui Moş Crăciun. Acum este momentul ideal în care le putem explica faptul că imaginea lui Moş Crăciun există în sufletele noastre. Ceea ce trebuie să le transmitem copiilor noştri este spiritul Crăciunului, bucuria de a dărui şi a primi şi, nu în ultimul rând, ce înseamnă a iubi", spune psihologul.

CURĂ DE DETOXIFIERE
După mesele îmbelşugate, cărora nimeni nu le poate rezista de Sărbători, vei avea nevoie de o cură de detoxifiere. În această perioadă, trebuie să ai la îndemână câteva remedii blânde care să te ajute să elimini toxinele acumulate în organism şi să previi astfel dezechilibrele sistemului imunitar, tulburările digestive, oboseala, migrenele, obezitatea. Ceaiul verde este unul dintre cele mai bune detoxifiante, dar cu o condiţie: să fie preparat din plantă uscată, şi nu cu pliculeţe de ceai. Se foloseşte o linguriţă de plantă la o cană cu apă, se prepară sub formă de infuzie (plantă opărită) şi se consumă două căni pe zi, timp de o săptămână, dar nu seara, fiindcă provoacă insomnie. Infuzia de flori de soc, preparată şi consumată în acelaşi mod, are de asemenea efect detoxifiant. Ceaiurile de păpădie, de coada-calului şi de pătlagină sunt mai puţin plăcute la gust, dar ne feresc de neplăceri. În paralel cu aceste cure de detoxifiere, ar trebui să renunţăm la carne şi la grăsimi pentru două-trei zile şi să adoptăm o cură cu fructe şi legume proaspete. Merele, anghinarea, avocado, sfecla roşie, usturoiul, sucul de varză sunt excelente într-o astfel de cură.

ATENŢIE LA DECORAŢII!
Crăciunul este încântător pentru copii. Sunt atraşi de globurile strălucitoare, de luminiţele din brad, de lumânările de pe masă. Curios, copilul nu va ezita să se agaţe de ghirlandele din brad, cu riscul ca acesta să cadă peste el sau să se ardă la lumânări. Un alt pericol îl reprezintă paietele, mărgeluţele sau acele de brad pe care copilul le poate înghiţi. Pentru a limita riscurile, părinţii trebuie să ia câteva măsuri de precauţie. Este bine să instaleze bradul astfel încât să nu poată fi doborât uşor, cel mai bine pe podea. Globurile trebuie să fie din plastic, iar instalaţia cu leduri în loc de beculeţe. Lumânările nu vor fi aprinse decât dacă părinţii sunt în preajma copilului. Oricum, cea mai bună metodă de a-l feri de pericole este supravegherea permanentă.

O, BRAD... NATURAL!
Brad tradiţional sau brad artificial? Anul acesta se află în tendinţe bradul ecologic sau artificial. Dar nu cel din plastic de culoare verde, ci brazii cât mai originali cu putinţă. Există brazi din metal negru, decoraţi cu fulgi albi, dar şi brazi cu fibră optică, pe care nu trebuie să-i mai decorăm pentru că se aprind şi îşi schimbă culoarea. Dar cum mulţi dintre noi consideră că nu există Crăciun adevărat fără miros de cetină în casă, tot bradul natural rămâne cel mai căutat. Şi dacă vrem să fim ecologişti putem alege un brad în ghiveci, pe care să îl replantăm după Sărbători. Astfel ne vom bucura de mirosul proaspăt şi revigorant al bradului. Şi nu este o poveste. Terapeuţii care practică aromoterapia susţin că mirosul cetinei are efect calmant şi uşor sedativ. Aşa se explică starea de bine pe care o avem când ne aflăm în jurul bradului de Crăciun. Efectul revigorant al mirosului de brad este întărit de aroma portocalelor, lămâilor, scorţişoarei, vaniliei, care sunt nelipsite de Sărbători. Toate aceste arome ne trezesc simţurile şi sufletul, aducându-ne aminte de copilărie. Pentru că spiritul Crăciunului, aşa cum l-am trăit în copilărie, rămâne în suflet toată viaţa.

CULORILE DIN GARDEROBĂ
Fără îndoială că Sărbătorile sunt un prilej de a purta cele mai chic haine şi accesorii. Puţine femei ştiu însă cât de mult ne influenţează culoarea vestimentaţiei emoţiile şi stările noastre, comportamentul şi, într-o anumită măsură, chiar sănătatea. Aşadar, alegerea nuanţelor trebuie să ţină cont mai degrabă de efectul lor terapeutic şi de personalitatea celei care le poartă decât de tendinţele modei. Roşul, culoarea care ne încarcă de energie, a rămas în vogă şi în acest an. Dar el se potriveşte doar persoanelor liniştite, calme, care au nevoie de un plus de energie şi în nici un caz celor colerice, agitate sau care au insomnii. Pentru acestea din urmă, mai potrivit este verdele, care echilibrează starea psihică şi are un efect benefic asupra sănătăţii generale a organismului. Nu putem să nu aducem în discuţie efectul terapeutic al violetului, culoare la modă în acest an. El este un amestec în proporţii egale de roşu şi albastru, adică de energie şi linişte. Violetul echilibrează sistemul nervos şi ar trebui să îl porţi dacă eşti irascibilă, tensionată şi doreşti să te relaxezi. Auriul şi argintiul sunt cu adevărat culori de sărbătoare, pentru că ele ne încarcă de energie.

MĂŞTI PENTRU STRĂLUCIRE
Cu siguranţă că îţi doreşti să străluceşti la petreceri, dar pentru aceasta trebuie să-ţi acorzi timp pentru tine. Răsfaţă-te de două-trei ori pe săptămână cu măşti hidratante şi revigorante. Tenul uscat este cel mai dezavantajat în acest sezon, pentru că frigul îl deshidratează excesiv. Dar poţi estompa efectele lui cu o mască din făină de ovăz (se poate obţine din fulgi de ovăz pisaţi) sau de orez, în care adaugi câteva picături de ulei de migdale sau de jojoba, cele mai potrivite pentru sezonul rece, fiindcă hrănesc pielea în profunzime. Pentru a combate uscăciunea pielii putem adăuga şi fructe în această mască. Bananele şi avocado hidratează puternic tenul. Dacă ai tenul gras foloseşte argila ca bază pentru mască, în locul făinii de ovăz sau orez. Pentru tenul gras sunt recomandate şi măştile cu miere, care se aplică în strat subţire şi se îndepărtează cu apă caldă după 15 de minute. În compoziţia acestui produs apicol intră foarte multe săruri minerale, oligoelemente, aminoacizi şi vitamine care hidratează pielea. Mierea poate fi aplicată şi pe tenul uscat, dar pentru că ea are efect  astringent se va folosi în amestec cu infuzie de gălbenele.

CADOURI CU EFECT TERAPEUTIC
Bucurie, recunoştinţă, dezamăgire sau îndatorare... cadoul reprezintă un obiect care trezeşte numeroase sentimente. Depinde de obiectul oferit, dar mai ales de modul în care îl dăruim. Psihologul Ştefania Niţă spune că, din păcate, majoritatea oamenilor aleargă prin magazine după cadouri, le cumpără şi le împart tot pe fugă. Bine ar fi să ne oprim puţin atunci când cumpărăm un cadou şi să ne punem întrebarea de ce cumpărăm obiectul respectiv, ce semnificaţie are pentru persoana căreia i-l oferim. Pentru că, dacă facem cadouri doar pentru că aşa se obişnuieşte, nu mai există bucuria de a dărui şi de a primi. Un alt aspect de care trebuie să ţinem seama este modul în care oferim cadoul. Gestul de a dărui nu are nici o semnificaţie dacă nu este însoţit de câteva cuvinte şi o îmbrăţişare. Vorbele sincere "îţi dau acest lucru pentru că te iubesc", alături de o îmbrăţişare, au un efect miraculos. Indiferent de ce conţine pachetul, schimbul de trăiri, acea conversaţie de la suflet la suflet din momentul îmbrăţişării constituie cadoul în sine.

×
Subiecte în articol: craciun moş brad moş crăciun recomandări