x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ştiri pe scurt

06 Oct 2009   •   00:00
Ştiri pe scurt

6 octombrie 2009



COPII PUTERNICI. Cei mai populari şi mai puternici copii din şcoală au o stare de sănătate mult mai bună ca adulţi, decât cei care nu s-au bucurat de un asemenea statut ca elevi. Conform unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă suedezi, elevii cel mai puţin populari în şcoală au de nouă ori mai multe şanse de a dezvolta o afecţiune cardiacă. De asemenea, ei prezintă un risc crescut de îmbolnăvire de diabet, boli mentale sau abuz de droguri sau alcool. Conducătorul acestui studiu, profesorul Ylva Almquist de la Universitatea din Stockholm, susţine că elevii care nu s-au bucurat de popularitate în şcoală au o imagine negativă în ceea ce priveşte propria persoană, obiective personale şi ambiţie limitate, ceea ce conduce la luarea unor decizii neinspirate în viaţă.  

VACCIN DECES. O adolescentă în vârstă de 14 ani din Marea Britanie a murit după ce a fost vaccinată împotriva cancerului de col uterin în cadrul programului naţional de imunizare. Deşi cauza exactă a morţii nu a fost stabilită încă, se pare că fata avea o stare foarte gravă de sănătate. Oficialii locali ai Ministerului Sănătăţii au declarat că programul de vaccinare va fi suspendat pentru o "scurtă perioadă", dar va fi reluat ulterior, grupul vaccinat fiind plasat în carantină. Producătorul vaccinului a precizat că majoritatea reacţiilor adverse posibile fac parte din simptomele cunoscute sau sunt cauzate de modul de administrare şi nu de serul în sine.

MAMĂ FĂRĂ VOIE! Doi americani, soţ şi soţie, au devenit zilele trecute părinţi fără voie, după ce embrionul recoltat de la femeie a fost implantat din greşeală unei alte persoane. În luna februarie, Carolyn Savage (40 de ani) a fost anunţată de clinica de fertilizare unde se dusese pentru a i se implanta un embrion, că a primit, din greşeală, unul al altei familii. Carolyn a decis să ducă sarcina până la capăt, în ciuda greşelii, şi săptămâna trecută a devenit mamă. Ea a hotărât totuşi că nu e cazul să păstreze şi copilul pe care îl va înapoia familiei de la care a primit embrionul.

SERUL ANTI-SIDA Oamenii de ştiinţă americani şi cei tailandezi, care au anunţat săptămânile trecute că au descoperit un vaccin eficient în lupta contra SIDA, s-au întors în laboratorele de cercetare. Asta pentru că, deşi rezultatele sunt mai mult decât îmbucurătoare, nimeni nu ştie de ce vaccinul respectiv a funcţionat. Mai mult de atât, pentru a fi produs pe scară largă, eficienţa vaccinului trebuie să se încadreze între 50% şi 80% rată de succes. Vaccinul este o combinaţie între cel împotriva vărsatului de vânt ALVAC, produs de compania Sanofi-Aventis, şi un alt vaccin pe care cercetătorii l-au folosit fără succes în lupta cu virusul HIV, AIDSVAX.

HIV.  Numărul noilor cazuri de infectare cu HIV, din care 66% sunt înregistrate în Africa Subsahariană, creşte de două ori mai repede decât numărul bolnavilor care au acces la medicamente antiretrovirale, au declarat experţii ONU, citaţi de AFP. Această diferenţă ridică mari probleme în ceea ce priveşte finanţarea şi ameninţă însăşi viabilitatea programelor de distribuire a medicamentelor antiretrovirale. "Cu acest ritm de progresie, devine imposibil de imaginat că fiecare ţară va putea să distribuie gratuit aceste medicamente tuturor bolnavilor", a adăugat Stella Anywangwe, directorul OMS pentru Africa de Sud.

ATENŢIE, PĂRINŢI! 
Sute de mii de copii din întreaga lume au reacţii adverse din cauza medicamentelor administrate, arată un studiu efectuat de cercetătorii din SUA. Cei  mai afectaţi sunt micuţii cu vârsta de până la 5 ani. Cele mai multe probleme sunt cauzate de administrarea de penicilină şi antibiotice, care provoacă erupţii cutanate, diaree şi chiar dureri de stomac. De aceea, părinţii sunt sfătuiţi să aibă mai mare grijă atunci când îi tratează pe copii la domiciliu şi mai ales la cantitatea medicamentelor pe care o administrează micuţilor.

SEDENTARISM.
Doar unul din opt tineri face suficientă mişcare. Conform unui studiu efectuat de Fundaţia Britanică a Inimii, adolescenţii susţin că nu ştiu cât şi ce sport să facă. Mai mult, unul din trei tineri britanici afirmă chiar că nici nu s-au deranjat vreodată să facă exerciţii. În ciuda numeroaselor sfaturi date de specialiştii în nutriţie, adolescenţii britanici afirmă că exerciţiile fizice trebuie efectuate doar în caz de obezitate.

CANCER PROSTATĂ. Medicii nu discută suficient de des cu pacienţii lor bărbaţi despre necesitatea efectuării unor analize medicale în vederea diagnosticării cancerului de prostată, potrivit unui studiu publicat luni în SUA. Cercetătorii americani au declarat că rezultatele studiului lor s-au bazat pe declaraţiile pacienţilor, însă ei au verificat acurateţea răspunsurilor consultându-se ulterior cu medicii acestor persoane. Cancerul de prostată este al doilea tip de cancer, ca frecvenţă pe plan mondial, după cancerul pulmonar, şi face peste 254.000 de victime în fiecare an.

PROTEINĂ ANTI-ÎMBĂTRÂNIRE.
O proteină care trimite semnale celulelor stem, transmiţându-le mesaje să refacă muşchii afectaţi de îmbătrânire a fost identificată de cercetătorii americani şi danezi. Cercetătorii cred că, pe măsură ce îmbătrânim, mesajul care ajunge la celulele stem este mai slab, de unde şi reacţia mai puţin eficace a acestora. De aceea, oamenii de ştiinţă sunt încrezători că ar putea pune la punct o pilulă necesară pentru refacerea muşchilor. Medicamentul ar putea fi administrat oamenior cât încă sunt relativ tineri, pentru a fi siguri că la 60, 70, 80 de ani muşchii lor vor fi încă în formă.

BUSUIOC VS ARTRITĂ. Frunzele proaspete a două varietăţi de busuioc - Ocimum americanum şi Ocimum tenuiflorum - sunt la fel de eficiente ca şi medicamentele antiinflamatorii administrate pacienţilor suferind de artrită, se arată într-un nou studiu, informează dailymail.co.uk. Conform acestui studiu, extractul obţinut din frunzele de busuioc - au redus inflamaţiile articulaţiilor cu până la 73% în mai puţin de 24 de ore. Avantajul busuiocului, comparativ cu Diclofenacul, medicament antiinflamatoriu folosit pe cale largă în tratamentul contra artritei, este acela că planta nu are efecte secundare.

CANCER PULMONAR.
Expunerea la radon, unul dintre primele elemente radioactive descoperite, este a doua cauză principală a cancerului pulmonar, după tutun, în urma iradierii populaţiei, potrivit unui studiu realizat în urma colaborării dintre Universitatea Babeş Bolay din România şi cea din Cantabria, Spania. Radonul este  un element cu o mare mobilitate, neputând fi fixat prin reacţii chimice, pe de o parte, şi fiind generat continuu de sursele de radiu din sol. În România, studiul a avut loc în zona Ştei, oraş în care era măcinat minereul de uraniu exploatat în bazinul minier Băiţa în urmă cu câţiva zeci de ani. În Ştei, incidenţa cancerului pulmonar este cu peste 100% mai mare decât cea normală.

DURERI MUŞCHI. Peste 100 de milioane de europeni suferă de dureri cronice de muşchi şi articulaţii. Din acest număr, peste 40 de milioane sunt muncitori, urmaţi îndeaproape de persoane care lucrează la computer. De asemenea, numărul celor care nu mai pot munci deloc din cauza acestor dureri ajunge chiar la două treimi dintre cei obligaţi să se pensioneze timpuriu în Uniunea Europeană. Costul estimativ al acestor afecţiuni, la nivel european, este de 240 de miliarde de euro.

OBEZITATE.
Kilogramele în plus reduc speranţa de viaţă lungă şi sănătoasă cu 80% în cazul femeilor, arată un studiu realizat de cercetătorii americani din Boston şi de cei britanici din Coventry. S-a descoperit astfel că reprezentantele sexului frumos care la vârsta mijlocie erau obeze aveau cu 79% mai puţine şanse să supravieţuiască după vârsta de 70 de ani, comparativ cu cele care îşi ţinuseră greutatea sub control. De asemenea, femeile care la 18 ani erau deja supraponderale, iar la vârsta mijlocie mai câştigaseră încă 10 kilograme aveau deja cu 82% mai puţine şanse să supravieţuiască după 70 de ani.

FLIRTUL FACE BINE. Discuţia cu o femeie frumoasă îi ajută pe bărbaţi să fie mai sănătoşi. Conform profesorilor de la Universitatea California, care au studiat un grup de studenţi, în urma unui flirt, nivelul hormonilor asociaţi cu starea de bine creşte considerabil la bărbaţi. Pe termen lung, acest lucru înseamnă o stare a sănătăţii satisfăcătoare, care se traduce printr-o stare generală bună. Studenţilor le-a fost măsurat nivelul hormonilor după ce au stat de vorbă 5 minute cu o femeie atractivă. S-a descoperit că nivelul testosteronului crescuse cu 14%, iar al hormonului antistres cortizol cu 48%.

DEPENDENŢĂ. Dulciurile nu sunt benefice pentru copii. Nu doar pentru că provoacă numeroase carii, ci şi pentru că îi "ajută" să devină adulţi agresivi. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă britanici. Studiul realizat de Universitatea Cardiff a fost efectuat pe un număr de 17.500 de persoane. Cercetătorii sunt de părere că dulciurile consumate în copilărie îi fac pe adulţi să devină dependenţi de anumiţi aditivi, iar această dependenţă poate contribui la apariţia agresivităţii.

SOMN-SĂNĂTATE. Lipsa somnului provoacă probleme de sănătate, afectând în mod special creierul. Mai mult chiar, lipsa somnului este asociată cu riscul îmbolnăvirii cu Alzheimer. Testul cu microdializă arată că nivelul amiloidelor extracelulare beta din creier scade în timpul somnului şi creşte atunci când nu dormim. Amiloida este o proteina acuzată că este responsabilă de îmbolnăvirea cu Alzheimer.

MASTECTOMIE RISCANTĂ.
Tot mai multe femei care au suferit o operaţie de înlăturare a unui sân din cauza cancerului mamar alege să-l "îndepărteze" şi pe cel de-al doilea. Motivul îl constituie teama acestor femei ca boala să nu recidiveze şi la sânul neextirpat. Medicii avertizează însă că, în ciuda acestei decizii dureroase, nu există nici o dovadă că se ameliorează supravieţuirea pe termen lung. În aceste condiţii, specialiştii le sfătuiesc pe aceste femei să pună în balanţă beneficiile acestei intervenţii chirurgicale (destul de nesigure) şi riscul de complicaţii de după operaţie.

STUDIU. Dereticatul prin casă sau grădinăritul, dar şi excursiile pe munte reduc riscul de cancer la sân pentru femei. Un studiu realizat de cercetătorii americani arată că exerciţiile de intensitate moderată şi activităţile pe lângă casă efectuate de femeile aflate la menopauză le ajută pe acestea să reducă cu circa 17% probabilitatea de îmbolnăvire de cancer la sân. Specialiştii însă avertizează că exerciţiile mai puţin intense nu aduc aceste beneficii, ci doar cele de intensitate moderată sau crescută. Dr Tricia Peters de la Institutul Naţional pentru Prevenirea Cancerului din Bethesda, Maryland, este de părere că activitatea fizică influenţează pozitiv hormonii, ajutând la prevenirea cancerului la sân.

POPCORN. Un studiu al cercetătorilor americani a arătat că porumbul de floricele preparat cu puţin unt şi sare după gust are şi efecte benefice. Popcornul conţine antioxidanţi şi polifenoli, substanţe ce se găsesc în legume, fructe şi ceai verde, care acţionează într-un mod pozitiv asupra metabolismului. Mai mult, specialiştii americani au arătat că popcornul eliberează radicalii liberi, cu rol de protejare a celulelor. Consumul de floricele este benefic în bolile cardiovasculare şi cancer.

TIMIŞOARA.
Un centru oncologic patronat de o asociaţie neguvernamentală a fost inaugurat săptămâna trecută la Timişoara. Anual în acest centru se pot trata aproximativ nouă sute de pacienţi. "E vorba despre un spital de oncologie cu 32 de paturi, 14 paturi în regim de spitalizare continuă - pacienţii dorm aici - şi încă 18 paturi pentru spitalizare de zi, asta însemnând că pacienţii vin, fac tratamentul şi pleacă acasă", a declarat medicul Şerban Negru, directorul centrului oncologic. Din 2010, în spital va funcţiona permanent Centrul de Diagnostic şi Tratament al cancerului de sân. Pentru amenajarea centrului au fost cheltuite aproximativ 300.000 de euro, banii fiind obţinuţi din sponsorizări.


SITE-URI
www.your-life.ro - informaţii necesare despre contracepţie
www.adhd.ro - informaţii despre boala ADHD, cauze, simptome, sfaturi pentru părinţi şi cadre didactice
www.boli-medicina.com - informaţii despre aparatele şi sistemele organismului, afecţiuni, tratamente naturiste, alimentaţie sănătoasă
www.sraic.ro - Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică
www.ms.ro - Ministerul Sănătăţii Publice
www.cdt-babes.ro - Centrul de Diagnostic şi Tratament "Dr Victor Babeş"


DICŢIONAR

· ANOREXIE MINTALĂ - refuzul mai mult sau mai puţin sistematic de a se alimenta

· BIGUANIDĂ - medicament utilizat în tratamentul diabetului neinsulino-dependent

· ELECTRORETINOGRAFIE - examen al ochiului destinat înregistrării activităţii electrice a retinei după o stimulare luminoasă

· GLOSODINIE - senzaţie anormală percepută pe marginea sau pe vârful limbii

· HEMOROIDECTOMIE - ablaţie chirurgicală a hemoroizilor


Sursa: Dicţionar de Medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti, 1998

CAMPANIE: SCREENING PENTRU DEPISTAREA BOLILOR
Ministerul Sănătăţii (MS) derulează, începând de la 1 octombrie, în premieră, mai multe programe naţionale de screening pentru depistarea bolilor cardiovasculare, a cancerului de col uterin şi de sân, potrivit calendarului anunţat în iunie de conducerea instituţiei. În ceea ce priveşte bolile cardiovasculare, programul MS are ca scop reducerea morbidităţii şi mortalităţii din cauza acestor afecţiuni, dar şi prevenirea acestora. Programul se va desfăşura la nivelul cabinetelor medicilor de familie selectate. Practic, medicul de familie va selecta din lista de pacienţi toţi subiecţii peste 40 de ani care nu suferă de diabet sau de o boală cardiovasculară, dar care prezintă factori de risc pentru îmbolnăvire. Medicul de familie le va calcula acestora, potenţiali pacienţi, riscul de îmbolnăvire pentru următorii zece ani, după criterii clar stabilite de comisia de specialitate a MS. Dacă riscul de îmbolnăvire este mare, persoana va fi trimisă la medicul specialist pentru diagnostic şi tratament. În primul an se va analiza starea de sănătate a aproximativ 500.000 de persoane. Tot de luna aceasta, în premieră, MS a lansat alte două programe de screening pentru depistarea precoce atât a cancerului mamar, cât şi a celui de col uterin. Peste trei milioane de femei cu vârstă peste 40 de ani vor beneficia gratuit de mamografii în spitalele judeţene şi în unităţi mobile. De asemenea, numai anul acesta 600.000 de femei vor fi testate gratuit pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, prin teste Babeş-Papanicolau. În program vor fi incluşi medicii de familie, care vor fi plătiţi suplimentar.

×
Subiecte în articol: pulsul medicinei