x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Stop medicatiei dupa ureche

Stop medicatiei dupa ureche

04 Apr 2005   •   00:00

  • de GEORGETA LICSANDRU
  • MEDICUL DE FAMILIE
  • De cate ori nu ati auzit in pauzele publicitare de la radio sau televizor: "Acest medicament se elibereaza fara prescriptie medicala.

    Daca apar manifestari neplacute, adresati-va medicului sau farmacistului!". Administrarea medicamentelor fara prescriptie medicala, automedicatia, in general, poate fi insa periculoasa, cele mai multe dintre medicamente avand efecte secundare mai mici sau mai mari. Folosirea repetata a unor medicamente poate provoca uneori probleme grave. "Una este sa iei un medicament, alta este sa iei doua sau trei medicamente, nu stii daca se pot sau nu se pot asocia, pentru ca in asociere pot sa aiba contraindicatii", afirma conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila".

    Indicatii si contraindicatii

    Luate la intamplare si mai multe in acelasi timp, medicamentele isi pot anula efectele sau si le pot accentua. "Uneori, nici medicii nu cunosc acest lucru decat pentru domeniul in care lucreaza. Data fiind diversitatea mare de medicamente, cu foarte multe indicatii si contraindicatii, este periculos sa lasi pacientul sa isi ia singur medicamentele", sustine conf. dr. Dumitru Matei.

    Prescrierea medicamentelor se face de catre medici numai in limita specialitatii pe care o au, cu exceptia medicilor de familie, care pot prescrie medicamente atat in limita competentei proprii, cat si pe baza scrisorilor medicale. Acestea sunt prescrise de medicii specialisti bolnavilor care urmeaza o schema de tratament pentru o perioada mai mare de 30 de zile, precizata de medicul specialist.

    La liber

    Printre preparatele care nu prezinta nici un pericol daca sunt luate fara reteta medicala se numara antitermicele, antialgicele, unele antitusive, anumite geluri, unguente antiinflamatorii, suplimente nutritive.

    Antibioticele si tranchilizantele

    In unele situatii este necesar acordul strict al medicului pentru tratament. Astfel, antibioticele sau medicamentele indicate pentru afectiuni grave (boli cardiovasculare, diabet etc.) trebuie luate numai cu prescriptie medicala. In farmaciile din Romania se elibereaza insa si antibiotice fara reteta. Potrivit conf. dr. Dumitru Matei, "aceasta practica ar trebui sa se opreasca.

    Antibioticele reprezinta un pericol pentru noi toti, pentru ca selectarea de germeni rezistenti la antibiotice ne vizeaza pe toti. Pacientul vrea sa ia un medicament scump, pe care il considera cel mai bun. Nu se gandeste insa ca nu este recomandat pentru acea infectie, ca nu il ia cum trebuie ca mod de administrare, ca durata, ca doza, ca ritm de administrare".

    O alta categorie de medicamente care trebuie luate numai la recomandarea specialistului sunt calmantele, tranchilizantele, antidepresivele. Acestea pot determina dependenta, anumite tulburari de constienta, influenteaza sistemul nervos central, reprezentand astfel o alternativa de drogare.

    VITAMINE. Si vitaminele pot fi periculoase daca sunt luate fara recomandare medicala. Vitamina A in exces poate conduce la hipertensiune intracraniana. Intoxicatia acuta cu vitamina A se manifesta prin dureri de cap, somnolenta, tulburari cutanate, iar intoxicatia cronica, ce survine dupa mai multe luni de supradozare, provoaca anomalii de crestere in cazul copiilor. Excesul de vitamina D provoaca nefrocalcinoza. Vitamina C poate crea o dependenta asemanatoare drogurilor, iar luata in exces poate provoca hemoragie digestiva superioara.

    SARCINA. Exista o lista cu medicamente care sunt interzise in timpul sarcinii (anumite chimioterapice, antibiotice, antidepresive, antiepileptice). Femeile insarcinate trebuie sa consulte medicul de familie sau specialistul obstetrician inainte de a lua un medicament. Mai ales in primul trimestru de sarcina, medicamentele administrate la intamplare cresc riscul de a da nastere unui copil cu malformatii. Aceleasi recomandari li se fac si femeilor care alapteaza, pentru ca unele medicamente ajung in lapte si pot avea efect asupra copilului.

    STIRI
    AUTODIAGNOSTICAREA. In general, in lume exista tendinta de autodiagnosticare si automedicatie, pacientii tratandu-se singuri. Potrivit conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila", aproximativ 75% dintre pacienti se trateaza singuri in etapa in care duc boala pe picioare si nu constientizeaza ca se afla intr-o faza incipienta a unei boli cu potential evolutiv. 25% dintre pacienti ajung la medicul de familie, iar dintre acestia 5% sunt internati sau ajung la medicul specialist.

    CONTRAINDICATII. Multe persoane de sex feminin sufera de infectii urinare. Afland de la o cunostinta ca a avut aceeasi problema, folosesc aceleasi medicamente fara sa efectueze urocultura in prealabil. In aceste cazuri apare riscul de multirezistenta, care poate sa evolueze pana la forme severe ale bolii, ce nu mai pot fi tratate. De asemenea, in cazul hepatitei cronice, bolnavii trebuie sa ia legatura cu medicul specialist pentru recomandari, unele preparate prezentand hepatotoxicitate. De exemplu, luat in doze mari in cazul racelilor, paracetamolul are efect hepatotoxic.

    VEDERE. Aproximativ 15 milioane de americani de varsta a treia au tulburari de vedere sau si-au pierdut-o complet. Principala cauza a acestei probleme este o degenerare a unei parti a corneei, legata de o mutatie genica. Gena respectiva controleaza procesele de prelucrare a proteinelor care regleaza activitatea sistemului imunitar. Aproximativ 50% dintre cazurile de afectare a corneei sunt determinate de mutatia acestei gene. Alti factorii de risc in dezvoltarea acestei probleme sunt hipertensiunea arteriala, obezitatea, fumatul, sedentarismul.
    ×
    Subiecte în articol: medicamente