x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Studiu. Cât de sănătoase sunt conservele din carne

0
20 Ian 2016 - 16:07
Studiu. Cât de sănătoase sunt conservele din carne apc-romania.ro
Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse alimentare bogate în sare, zahăr și grăsimi și a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor.
Studiul privind calitatea conservelor din carne face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”. 

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a achiziționat, în cursul lunii octombrie, 60 de sortimente de conserve din carne din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.

Multe produse alimentare pe bază de carne vândute în Romania nu sunt etichetate corespunzător sau nu conțin ingredientele corecte. Astfel, consumatorii sunt informați greșit despre preparatele din carne pe care le cumpără.

Pentru a lua decizia de cumpărare a conservelor din carne, consumatorii nu au altă opțiune decât aceea de a se baza pe etichetele acestora. Consumatorii se așteaptă ca eticheta să reflecte cu exactitate conținutul și calitatea produsului.

5% dintre conservele din carne analizate conțin carne separată mecanic, adică țesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi, țesut conjunctiv și sunt aditivate cu caragenan, carmin, monoglutamat de sodiu și nitrit de sodiu.

Conservele din carne se pot clasifica în următoarele grupe:

-          de carne în suc propriu;

-          din carne tocată („corned beef”, „luncheon meat”);

-          sub forma de pastă (pateuri, haseuri);

-          mixte (carne plus ingrediente de origine vegetală);

-          dietetice, recomandate în diferite afecțiuni gastrointestinale;

-          pentru copii.

După tipul de carne folosit în conservele analizate, situația se prezintă astfel:

  • 43% conserve din carne de porc;
     
  • 25% conserve din carne separată mecanic;
     
  • 24% conserve din carne de vită;
     
  • 8% conserve din carne de pui/pasăre.
     
  • Pe specii conținutul de carne din conserve analizate se prezintă astfel:

    -          la conservele din carne de porc, cantitatea de carne, inclusiv și cea separată mecanic, variază între 23% și 95%;

    -          la conservele din carne de vită, cantitatea de carne, inclusiv și cea separată mecanic, variază între 50% și 92%;

    -          la conservele din carne de pui/pasăre, cantitatea de carne, inclusiv și cea separată mecanic, variază între 48% și 80%.

     

    Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC România, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu. La realizarea acestui studiu s-au avut în vedere următoarele obiective:

  • Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere.
     
  • Analiza produselor din punctul de vedere al primelor 3 ingrediente din compoziția acestora.
     
  • Analiza conținutului de sare din acest tip de produs și impactul acestuia asupra bolilor cardiovasculare.
     
  • Identificarea aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestui tip de produs care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung.

    Vezi studiul complet, pe apc-romania.ro


     

  •  

    Ştiri din .ro


    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    COVID se poate răspândi și prin „ceaţa” ţigărilor electronice

    COVID se poate răspândi și prin „ceaţa” ţigărilor electronice
    Tutunul este un inamic pus de toţi în banca acuzării, el este considerat un rău pentru mai toate sistemele organismului. Până una, alta, proiectul superb al organismului omenesc nu prevede ca să fie inhalat în pl...

    Legume recomandate pentru reducerea indicelui glicemic în organism

    Legume recomandate pentru reducerea indicelui glicemic în organism
    Profesorul Universității de Stat de Medicină „Secenov” din Moscova, MGMU, Tatiana Kiseleva, a dezvăluit că există legume și plante care pot ajuta la reducerea indicelui glicemic și care pot controla insulina...

    Oamenii se hrănesc mai sănătos pe timp de pandemie

    Oamenii se hrănesc mai sănătos pe timp de pandemie
    Oamenii se hrănesc mai sănătos în condiţiile izolării din cauza pandemiei de coronavirus, deoarece sunt tentaţi să încerce reţete mai sănătoase, indică rezultatele unui sondaj efectuat în Marea...

    Căpşunele ne ajută să rămânem tineri. Cum le consumăm?

    Căpşunele ne ajută să rămânem tineri. Cum le consumăm?
    Căpşunele sunt delicioase, toată lumea este de acord. Poate că mai puţin cunoscute sunt virtuţile lor pentru sănătate: ne ajută în combaterea bolilor cardiovasculare, cancerului, dar şi împotriva procesului...

    4 Cele mai eficiente remedii naturale anti-acnee

    4 Cele mai eficiente remedii naturale anti-acnee
    Pentru a ne da seama de starea noastră de sănătate, specialiştii spun că este suficient să ne analizăm pielea. Aceasta este ca o oglindă în care se reflectă starea de bine şi echilibrul interior. Însă nu...

    5 Leacuri din străbuni pentru combaterea insomniei

    5 Leacuri din străbuni pentru combaterea insomniei
    Un somn odihnitor pe timpul nopţii este garanţia succesului şi a productivităţii din timpul zilei. Specialiştii sunt în unanimitate de acord că somnul este extrem de important pentru odihna minţii și a...

    S-a descoperit proteina responsabilă de dezvoltarea cancerului mamar

    S-a descoperit proteina responsabilă de dezvoltarea cancerului mamar
    O proteină poate accelera dezvoltarea cancerului de sân şi răspândirea acestuia în organism, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetători din Australia, transmite Xinhua. O echipă de la...

    Asociația de Pediatrie din Japonia: Măștile sanitare sunt periculoase pentru copiii sub 2 ani

    Asociația de Pediatrie din Japonia: Măștile sanitare sunt periculoase pentru copiii sub 2 ani
    Copiiilor cu vârste sub doi ani nu le sunt recomandate măștile sanitare deoarece îngreunează respirația și cresc astfel riscul de sufocare, arată Asociația de Pediatrie din Japonia, citată de...

    Coronavirusul se ascunde şi în praf

    Coronavirusul se ascunde şi în praf
    Coronavirusul se ascunde şi în prafLa virusurile noi, niciodată nu ştii pe ce drum o apucă. De aceea este atâta circumspecţie în găsirea unui vaccin, în stabilirea unei strategii de luptă cu...

    OMS elimină posibilitatea unui al doilea val al pandemiei de coronavirus

    OMS elimină posibilitatea unui al doilea val al pandemiei de coronavirus
    Directoarea pentru sănătate publică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Maria Neira, a declarat că modelele cu care se lucrează acum elimină tot mai mult posibilitatea producerii unui al doilea...

    ONCOLOGIA MEDICALĂ în perioada pandemiei SARS-CoV2

    ONCOLOGIA MEDICALĂ în perioada pandemiei SARS-CoV2
    Îngrijirea pacienților cu boli neoplazice în perioada pandemiei generate de coronavirusul SARS-CoV-2 a reprezentat o încercare pentru practica medicală curentă a oncologilor. Pacienții cu cancer sunt mai...
    Serviciul de email marketing furnizat de