x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Studiu: Scade calitatea spermei

Studiu: Scade calitatea spermei

de Magda Marincovici    |    05 Dec 2012   •   16:14
Studiu: Scade calitatea spermei

Un studiu realizat în Franţa pe un grup de 26.000 de bărbaţi arată o scădere a concentraţiei şi calităţii spermatozoizilor, înregistrată în ultimii 17 ani.  Studiul a fost publicat săptămâna aceasta, miercuri, în revista Human Reproduction şi se distinge prin grupul mare de subiecţi şi perioada lungă de monitorizare a acestora.
Aşa se explică faptul că pune în atenţia specialiştilor două concluzii alarmante: în Franţa, bărbaţii de aproximativ 35 de ani prezintă o scădere îngrijorătoare a concentraţiei spermatozoizilor. Este o scădere semnificativă (33,4%) a proporţiei spermatozoizilor. Această diminuare a calităţii spermei ar putea fi şi mai alarmantă, în condiţiile în care subiecţii prezintă tendinţe de obezitate, factor care la rândul lui afectează calitatea spermei.

Doctorul Joelle Le Moal, epidemiolog la InVS, coautor al acestui studiu, citat într-un articol în Le Figaro, subliniază că această scădere se menţine totuşi la nivelul normei de fertilitate recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Dar, potrivit specialiştilor francezi, fertilitatea cuplului este influenţată, totodată, de factori socioeconomici şi comportamentali – de exemplu momentul actului sexual şi perioada

×
Subiecte în articol: sperma