x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate STUDIU: Un nutrient IMPORTANT din suplimentele alimentare poate cauza CANCER

STUDIU: Un nutrient IMPORTANT din suplimentele alimentare poate cauza CANCER

11 Ian 2016   •   19:07
STUDIU: Un nutrient IMPORTANT din suplimentele alimentare poate cauza CANCER

Cromul, un nutrient popular folosit în suplimentele alimentare destinate pierderii în greutate şi tratamentului împotriva diabetului zaharat, poate fi cancerigen, conform unui studiu publicat luni de cercetători australieni în revista de specialitate 'Angewandte Chemie', citat de agenţia Xinhua.

Cromul trivalent (CrIII), care poate fi obţinut prin dizolvarea de crom elementar în acizi cum ar fi acidul clorhidric sau acidul sulfuric, este utilizat în suplimentele nutriţionale pentru tulburări metabolice cum ar fi rezistenţa la insulină şi în diabetul de tip 2. El este ruda cancerigenă a cromului hexavalent (CrVI) şi a fost făcut celebru de cartea şi filmul Erin Brockovich despre legătura dintre boli grave, inclusiv cancer, şi suplimentele minerale din apa potabilă a oraşului Hinkley din California.

Cercetătorii de la Universitatea din New South Wales (UNSW) şi de la Universitatea din Sydney au tratat celulele de grăsime animală cu CrIII în condiţii de laborator şi, după ce au creat o hartă a fiecărui element chimic din interiorul celulei folosind un fascicul de raze X de înaltă energie la Chicago's Argonne National Laboratory's Advanced Photon Source, au constatat că acesta a fost parţial cancerigen.

"Am fost în măsură să demonstrăm că oxidarea cromului în interiorul celulei are loc, deoarece pierde electroni şi capătă o formă cancerigenă", a declarat cercetătorul Lindsay Wu de la UNSW.

"Aceasta este prima dată când oxidarea a fost observată într-o probă biologică cu aceleaşi rezultate aşteptate în celulele umane", a mai spus acesta.

Experimente efectuate suplimentar au contribuit la clarificarea naturii cancerigene a CrV, care poate fi sintetizat prin tratarea cromului metalic cu fluor la 400 de grade Celsius şi la o presiune de 200 de bari, şi a CrVI care se găseşte în celule.

Rezultatele creează motive de îngrijorare cu privire la riscurile de a lua de suplimente alimentare de crom pe termen lung sau în doze mari.

"Cu dovezi discutabile cu privire la eficienţa cromului ca supliment alimentar, aceste rezultate ar trebui să-i determine pe oameni să se gândească de două ori dacă să ia suplimente care conţin doze mari de crom", a declarat profesorul Peter Lay de la Universitatea din Sydney.

"Cu toate acestea, este nevoie de cercetări suplimentare pentru a stabili dacă suplimentele de crom modifică în mod semnificativ riscul de cancer", a ţinut să precizeze sursa citată.

Academia Naţională de Ştiinţe din SUA estimează că până la 200 de micrograme de crom este un regim alimentar de zi cu zi care poate fi administrat în condiţii de siguranţă şi adecvat pentru consum.

Conform ghidurilor australiene, aflate în prezent în curs de revizuire, 25-35 micrograme de crom pe zi sunt recomandabile ca un aport adecvat pentru adulţi, mai notează agenţia Xinhua. 

Agerpres

×
Subiecte în articol: cancer crom supliment alimentar nociv