x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate STUDIU - Utilizarea excesivă a internetului sporeşte riscul apariţiei infecţiilor în organism

STUDIU - Utilizarea excesivă a internetului sporeşte riscul apariţiei infecţiilor în organism

27 Oct 2015   •   20:47
STUDIU - Utilizarea excesivă a internetului sporeşte riscul apariţiei infecţiilor în organism

O consecinţă neaşteptată a utilizării excesive a internetului este alterarea funcţiei imunitare a organismului, crescând astfel riscul de a suferi de infecţii, se arată într-un articol din passionsante.be.

Cercetarea realizată de specialişti de la Universitatea din Swansea (Ţara Galilor) a vizat adulţi de toate vârstele, dintre aceştia jumătate petreceau mult timp (în medie şase ore sau mai mult în fiecare zi) pe internet şi îndeosebi pe reţelele de socializare, în timp ce restul persoanelor foloseau internetul moderat.

După ce au fost analizate o serie de date, a rezultat că persoanele dependente de internet prezintă un risc cu 30% mai mare să sufere o infecţie, îndeosebi răceală şi gripă, decât ceilalţi care folosesc moderat internetul. Cercetătorii pun această sensibilitate pe seama slăbirii sistemului imunitar, ca urmare a unui mod de viaţă mai puţin sănătos, asociat cu dependenţa de internet. Impactul asupra imunităţii se exercită prin alterarea somnului (durata şi calitatea perioadei de somn), comportamentul alimentar (consumarea alimentelor în faţa calculatorului, îndeosebi biscuiţi, chipsuri şi băuturi carbogazoase), sedentarism (poziţia stând şi lipsa mişcării). De luat în seamă este şi aspectul psihologic, legat mai ales de izolare (utilizatorul petrece multe ore singur în faţa monitorului calculatorului, zi de zi) şi stres (deconectarea creează o senzaţie de lipsă).

În ceea ce priveşte izolarea, relaţiile insuficiente cu "lumea exterioară" şi cu alte persoane nu ajută consolidarea sistemului imunitar. Această legătură urmează să fie aprofundată în studii viitoare, încheie passionsante.be.

×