x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Suferi de depresia de iarnă? Iată cum poți scăpa de ea

Suferi de depresia de iarnă? Iată cum poți scăpa de ea

28 Noi 2017   •   20:50
Suferi de depresia de iarnă? Iată cum poți scăpa de ea

Perioada de toamnă- iarnă poate fi destul de greu de suportat, mai ales pentru persoanele cu un caracter melancolic. Zilele sunt mai scurte, avem parte de mai puțină lumină și petrecem majoritatea timpului în casă. Dacă ești o persoană meteosensibilă și afectată de aceste schimbări ale anotimpului, iată ce poți face:

Reglează-ți orarul de somn. Dacă nu reușeai până acum să dormi cele șapte sau opt ore recomandate de specialiști, este momentul în care îți poți regla orarul de somn. Acum soarele apune mai repede, este întuneric mai mult timp, așa că poți să te culci la o oră mai potrivită, care să îți permită să dormi cel puțin opt ore pe noapte. Poți încerca să mergi la culcare cu 30 de minute mai devreme decât o făceai în mod obișnuit.

Ieși afară în pauza de masă. Pentru că petreci foarte mult timp în interior, încearcă să te folosești de pauza de masă pentru a ieși puțin. Fie că mergi cu colegii sau îți dai întâlnire cu un prieten, folosește ora liberă de la prânz ca să mergi undeva, pe jos. Vei avea astfel parte de o plimbare, pe soare, și de puțin exercițiu fizic. Înceracă să nu îți pui ochelarii de soare la ochi, chiar dacă este lumină puternică afară. Unii profesori de psihiatrie spun că blocarea luminii are efecte asupra creierului și instalează depresia.

Apucă-te de fitness. Chiar dacă soarele apune mai devreme, este o vreme destul de potrivită pentru activități sportive. Mișcarea fizică eliberează endorfine în organism, iar acestea sunt răspunzătoare de senzația de fericire și mulțumire. În plus, dacă te apuci acum de sport, s-ar putea ca sărbătorile de iarnă să nu lase urme pe silueta ta.

Vorbește cu un psiholog. Dacă tot te simți trist și fără chef, poți încerca să apelezi la un psiholog sau psihoterapeut. Acesta îți va indica terapii ușoare care să te facă să treci mai ușor peste această perioadă mohorâtă.

×
Subiecte în articol: depresia de iarnă