x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Suflete - O ora din viata, in dar

Suflete - O ora din viata, in dar

de Andreea Sminchise    |    18 Noi 2006   •   00:00
Suflete - O ora din viata, in dar

25 de voluntari din Timisoara au devenit, pentru un an, mentori. Discipolii lor sunt tineri cu dizabilitati intelectuale. Impreuna merg la film, la teatru, la meciuri sau doar la o plimbare. Se cunosc si devin prieteni.

Totul se intampla in cadrul unui proiect realizat de Fundatia "Pentru voi". Campania de promovare a proiectului denumit "Un prieten pentru tine" a sensibilizat un numar mare de timisoreni. "Voluntarii inscrisi in proiect sunt in proportie covarsitoare persoane tinere, varsta medie fiind in intervalul 20-25 ani. Sunt in cea mai mare parte studenti", a declarat Laila Onu, directorul Fundatiei "Pentru voi".

CE INSEAMNA SA FII MENTOR. Cei 25 de voluntari inscrisi in proiect sunt persoane majore care, timp de un an, ofera unei persoane cu dizabilitati o relatie de incredere si incurajare. Asta li s-a explicat tinerilor care s-au oferit sa faca parte din program. Pe parcursul desfasurarii lui si-au dat seama ca relatia implica mult mai mult. "Sunt fericita ca am primit o prietena noua si pretioasa, pe Otilia. M-am atasat mult de ea si imi place sa fiu in prezenta ei. Cred ca si Otilia simte la fel. Am petrecut mult timp impreuna. Aceasta relatie mi-a adus multa pace si bucurie si mai multa incredere in mine. Sunt convinsa ca relatia noastra va dainui mai mult de un an. Cu nici un chip nu o voi lasa sa se stinga", spune Lavinia Pascu, unul dintre voluntari. Mentorul se intalneste regulat cu discipolul sau si isi petrec o parte a timpului liber impreuna. "Voluntarul nu este inlocuitorul parintilor, nu este psiholog sau alt specialist. E pur si simplu o persoana care incearca sa fie un prieten - o persoana din afara care il ajuta pe discipolul ei sa traiasca o viata mai fericita, mai bogata, mai independenta", explica Laila Onu.

INITIATIVA. Ideea proiectului "Un prieten pentru tine" i-a apartinut lui Dominic Fritz, un voluntar din Germania, care a lucrat timp de sase luni la Fundatia "Pentru voi" Timisoara. Tanarul spune ca, activand in Romania, si-a dat seama de doua lucruri: "In primul rand, problema cea mai mare a oamenilor cu dizabilitati intelectuale este excluziunea lor sociala. Chiar si serviciile traditionale oferite de organizatii ca «Pentru voi» nu pot rezolva acest neajuns, pentru ca izolarea sociala se rezolva - prin definitie - in comunitate, nu e ceva ce pot oferi institutiile. Pe de alta parte, niciodata nu vor fi destui bani pentru serviciile sociale, dar exista o multime de oameni care au timp de oferit. Solutia la care m-am gandit a fost sa-i convingem pe acesti oameni sa-si investeasca timpul in cei care au nevoie de ei".

NOMINALIZARE. Campania "Un prieten pentru tine" a fost nominalizata la inceputul acestei luni la Romanian Public Relations Award 2006, la categoria companii noncomerciale. "Ne onoreaza aceasta nominalizare, cu atat mai mult cu cat bugetul campaniei a fost de doar 300 de dolari si concuram cu campania «Mari romani» a TVR. Aceasta dovedeste o data in plus ca entuziasmul si implicarea conteaza mai mult decat resursele financiare. Simpla nominalizare la aceste premii este un succes pentru toti cei implicati in acest program", a declarat Laila Onu, directorul Fundatiei "Pentru voi".

DISCIPOLII
Oamenii cu dizabilitati intelectuale au dificultati mari de invatare si de intelegere. Ca sa faci ceva interesant in timpul tau liber trebuie sa stii multe lucruri - cum sa mergi cu tramvaiul, cum sa folosesti banii sau cum sa te deplasezi singur prin oras. Pentru oamenii cu dizabilitati intelectuale, nimic din toate acestea nu e simplu. In plus, ei se confrunta adeseori cu discriminarea sociala. Au nevoie de oameni care sa-i respecte si sa ii ajute sa participe cat mai mult la viata comunitatii.
×
Subiecte în articol: pagina de suflete