x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Tenia, parazitul care nu mai poate fi tratat în România

Tenia, parazitul care nu mai poate fi tratat în România

de Mariana Zaharia    |    22 Noi 2018   •   20:35
Tenia, parazitul care nu mai poate fi tratat în România

Bolnavii infestați cu un parazit periculos, aşa cum este tenia, nu se pot trata în România. Pare incredibil, dar tratamentul nu se mai găsește în țară, iar cei diagnosticați, adulți sau copii, trebuie să își aducă pastilele din străinătate cu sute de euro lunar. Asta, însă, doar cine își permite. Ministerul Sănătății pare să nu aibă o explicație pentru situația expusă de către redactorii Jurnalul într-o solicitare oficială. După patru ore de la primirea emailului, un reprezentant al Ministerului a întrebat despre ce medicamente este vorba, dar de revenit nu a mai revenit cu explicațiile, deși au trecut de atunci 13 zile. Probabil un număr cu ghinion.

După ce a mers de mai multe ori la Spitalul Judeţean de Urgență din Pitești şi a făcut investigaţii timp de câteva luni, Veronica Zamfira, în vârstă de 65 de ani, a aflat și diagnosticul din cauza căruia, pur şi simplu, cădea din picioare. Un medic infecționist i-a spus că are o infecție cu un parazit care îi slăbește organismul și îi provoacă tulburări nervoase, tenia. I-a dat și tratamentul, trei medicamente pe care trebuie să le ia cel puțin câteva luni. Acesta a fost momentul în care a început adevăratul calvar.

Tratament comandat în Germania sau Franța

Fiul femeii i-a căutat medicamentele mai întâi în Argeș, apoi la farmacii mari din țară, și nu l-a găsit nicăieri. „După zile de dat telefoane, am găsit pe internet un grup al unor români care s-au lovit de aceeași problemă și mi-au spus să nu mai caut în România, pentru că e zadarnic. Mi-au dat câteva farmacii din străinătate de unde au reușit să ia și mi-am încercat norocul așa. Mi-au răspuns din Germania și au zis că mi le trimit, dar costă 150 de euro toate trei. Vă dați seama că le cumpărăm pentru că viața mamei e mai importantă decât banii, dar e o sumă, o rată la o locuință în România. Și nu le iei o dată și gata, pentru că tratamentul trebuie repetat. După ce m-am lămurit cum stau lucrurile, am încercat să sun la Ministerul Sănătății, să cer un răspuns că doar au afișate numerele de telefon, adrese de email la care, spun ei, oamenii de rând din țara asta îi pot contacta. Zadarnic! Nu a răspuns nimeni”, povestește, revoltat, Iulian Zamfira, fiul femeii diagnosticate cu infecția parazitară.

Medicii spun că parazitul slăbește organismul, iar în timp bolnavul ajunge la anemie severă. „Tenia este un parazit care ajunge la dimensiuni de unul-doi metri, are segmente pline de ouă, care invadează tubul digestiv. Provoacă în timp anemie severă, dar și reacție alergică. Vă dați seama că organismul îl percepe ca pe ceva exterior și se apără. Omul va fi în suferință vizibilă, este slăbit pentru că nu mai are aport proteic”, ne-a explicat medicul argeșean Marian Hiru.

Ministerul Sănătății nu a dat o explicație

Redactorii Jurnalul le-au cerut reprezentanților Ministerului Sănătății să spună de ce nu mai există acele medicamente pe piață, mai ales că cei din grupul de pe internet susţin că importatorii au spus că nu e profitabil să le aducă. Însă, şi după două săptămâni, solicitarea trimisă la minister a rămas tot fără răspuns.

„Mama mea a lucrat într-o carmangerie și, probabil, așa a luat și boala”, spune Iulian Zamfira, fiul pacientei

Omul se poate infecta cu tenie prin consumarea cărnii de porc insuficient prelucrate termic, nefiartă sau nefriptă corespunzător, insuficient sterilizată la pregătirea conservelor. Cisticercoza, forma severă a parazitozei, poate fi foarte periculoasă, deoarece larvele de tenie se pot localiza în toate ţesuturile: piele, muşchi, cord, ochi, creier.

×
Subiecte în articol: tenie parazit romania medicamente