x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Terapie cu jocurile video. Copii suferinzi de autism preferă jocurile cu eroi şi le resping pe cele cu lupte, violente

Terapie cu jocurile video. Copii suferinzi de autism preferă jocurile cu eroi şi le resping pe cele cu lupte, violente

de Magda Marincovici    |    11 Aug 2013   •   20:22
Terapie cu jocurile video. Copii suferinzi de autism preferă jocurile cu eroi şi le resping pe cele cu lupte, violente
Sursa foto: Thinkstock

Jocurile video ar putea avea efect pozitiv în cazul copiilor cu autism şi al copiilor cu tulburări de atenţie şi hiperactivitate. Cercetătorii de la Universitatea Missouri au pornit de la faptul că jocurile video reprezintă o sursă incomplet folosită de comunicare socială şi de atenuare a tulburărilor de atenţie. Astfel, copiii afectaţi de autism alocă, în fiecare zi, jocurilor video în medie cu o oră mai mult, comparativ cu ceilalţi copii (circa 2,1 ore, respectiv 1,2 ore). Cercetătorii de la Universitatea Missouri au observat că, în cazul copiilor cu tulburări de atenţie şi hiperactivitatea (ADHD), s-au înregistrat cele mai bune scoruri la jocurile video de rezolvare a unor probleme.

În timpul studiului, publicat în revista Pediatrics, autorii au chestionat părinţii a 56 de băieţi afectaţi de autism, a 44 de băieţi cu tulburări de atenţie şi a 41 de băieţi sănătoşi, toti cu vârste între 8 şi 18 ani în legătură cu atitudinea lor faţă de jocurile video. Rezultatul : băieţii autişti petrec în compania jocurilor video cu aproximativ o oră mai mult comparativ cu grupul reper şi ei sunt atraşi de jocurile cu eroi şi le resping pe cele de luptă, violente. Băieţii cu tulburări de atenţie se concentrează pe jocuri care presupun rezolvarea unor probleme şi nu sunt diferiţi cu mult de grupul reper.

Autismul este o boală care afectează dezvoltarea creierului, respectiv abilităţile mentale, emoţionale şi de comunicare. Nu se cunosc suficient cauzele acestei boli, dar cercetările indică natura genetică a autismului.Unele cazuri de autism au fost asociate cu traume, boli sau anomalii structurale înregistrate înainte sau în timpul naşterii, inclusiv unele boli de care a suferit mama în perioada sarcinii: rubeolă, rujeolă etc. Autismul este o boală severă, subdianosticată şi, deocamdată, insuficient studiată. Această boală este, de obicei, evidentă înainte de vârsta de trei ani. Autismul are o frecvenţă de patru ori mai mare la băieţi, comparativ cu fetele. Aproximaiv cinci persoane din 10.00 suferă de autism, indiferent de mediul din care provin.

ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) este o tulbutare comportamentală, manifestată la unii copii prin imposibilitatea acestora de a se concentra asupra unei activităţi. ADHD este o problema medicală, cu debut în copilărie. Dacă nu sunt diagnosticate şi tratate corect, aceste tulburări comportamentale pot deveni permanente, având consecinţe asupra rezultatelor profesionale, relaţiilor interumane etc. Studiile indică faptul că aproximativ 5% dintre copiii de vârstă şcolara prezintă simptome de ADHD.

Psihologii spun ca terapia prin jocuri video face parte din terapia prin joc care s-a dovedit extrem de eficientă în cazul copiilor cu dizabilităţi fizice şi pshice, dar şi al celor care au probleme de adaptare. De asemenea, terapia prin joc este un aliat al copiilor suferinzi de boli severe.



×
Subiecte în articol: terapie autism