x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Test de urină pentru depistarea cancerului de col

Test de urină pentru depistarea cancerului de col

de Magda Marincovici    |    26 Feb 2012   •   21:00
Test de urină pentru depistarea cancerului de col

Un test de urina da posibilitatea de a depista rapid, in faze incipiente, cancerul de col uterin. Rezultatele obtinute prin folosirea acestui test au fost prezente recent de profesorul Christopher Payan, medic biolog la CHRU din Brest, in cadrul unui colocviu consacrat cancerului.

Cancerul de col uterin afecteaza celulele mucoasei colului uterin. Aceasta forma de cancer are ca punct de plecare o celula, care initial este normala, dar se modifica si se multiplica in mod anarhic, formand o masa numita tu­moare maligna. In majoritatea ca­zurilor, raspunzator de aparitia acestui cancer este HPV – humain pa­pi­lloma­virus, un virus care se transmite pe cale sexuala. De regula, acest virus se inactiveaza, dar poate sa persiste la nivelul mucoasei colului. In timp, virusul reuseste sa modifice celulele creand leziuni numite de oncologi pre­can­ceroase. In unele cazuri, aceste le­ziu­ni precanceroase pot sa dispara in mod spontan, pot persista sau pot evo­lua: mai intai spre o forma precoce de cancer, numita cancer in situ, apoi spre o forma noua, numita cancer invaziv.

Preventia acestui cancer presupune efectuarea periodica a testului Babes-Papanicolau si, mai recent, administrarea vaccinului anti-HPV. Trebuie precizat, insa, ca vaccinul nu inlo­cuieste depistarea periodica prin testul Babes-Papanicolau. Medicii recomanda ca fiecare femeie cu varsta intre 25 si 65 de ani, din proprie initiativa, la inceput anual si apoi la fiecare trei ani, sa faca testul Babes-Papanicolau. In Franta, o femeie din doua respecta aceasta recomandare.

Celor care refuza testul cu frotiu sau testul Babes-Papanicolau, medicii din Brest le propun un nou test, de urina. Femeia primeste un kit pentru prelevarea urinei de dimineata si are posibilitatea de a-l trimite unui laborator cu un formular completat de aceasta. La studiul cercetatorilor din Brest au participat aproape 15.500 de femei. Rezultatele au fost prezentate la sfarsitul lunii ianuarie. Acest test a dat posibilitatea femeilor de a beneficia de o depistare in faze incipiente a leziunilor canceroase si precanceroase si, evident, sanse mai mari de tratament. De asemenea, testul a evidentiat categoriile de varsta si zonele geografice cu populatie feminina mai expusa riscului acestor leziuni.

In tara noastra, medicii recomanda efectuarea periodica a testului Babes-Papanicolau care poate indica modi­ficari la nivelul celulelor din cervix. Dar un rezultat de acest fel nu este unul neobisnuit, pentru ca in mod curent celulele din cervix se modifica. Apro­ximativ 5%-10% dintre femeile care fac, anual, un test Babes-Papanicolau au rezultat pozitiv, dar numai un procent mic dintre acestea evolueza spre un cancer de col uterin. Potrivit specia­listilor, cancerul de col uterin reprezinta o importanta problema de sanatate publica, detinand un nefericit loc doi, dupa cancerul de san, in privinta incidentei cat si a mortalitatii prin tumori maligne la femei.

×
Subiecte în articol: tratament cancer test cancer