x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ţigara, interzisă pe plajă?

Ţigara, interzisă pe plajă?

de Steluta Indrei    |    01 Aug 2011   •   12:36

Peste 75% dintre francezi sunt de acord cu interzicerea fumatului pe plaja, arata un sondaj reprezentativ realizat la nivel national pentru cotididanul Dimanche Ouest France. Aceasta masura ar putea fi adoptata pe toate plajele din Franta. Deocamdata, doar autoritatile locale din La Ciotat, departamentul Bouches-du-Rhone, au infiintat plaje pentru nefumatori. Fiind in asentimentul majoritatii populatiei, aceasta masura experimentala ar putea fi pusa in practica la nivel national, noteaza Dimanche Ouest France.

Franta nu este singura tara in care se interzice fumatul pe plaja. In SUA, consiliul municipal din New York a interzis, de la 3 februarie 2011, fumatul in parcuri, pe plaje si alte locuri publice in aer liber. Tot din februarie anul acesta, in Spania a intrat in vigoarea cea mai severa legislatie antitutun din Europa, care prevede printre altele si interzicerea fumatului in locuri publice precum parcurile, plajele, spatiile de joaca pentru copii.

Lupta dura impotriva fumatului, inceputa in Irlanda (prima tara care a interzis complet fumatul in restaurante, baruri, hoteluri), se bucura in prezent de o larga sustinere in randul populatiei eruopene. Potrivit unei anchete a Comisiei Europene, 75% dintre cei 30.000 de europeni interogati considera ca fumatul trebuie sa fie interzis din toate locurile publice, iar tiparirea imaginilor socante pe pachetele de tigari ca avertisment asupra riscurilor este o masura buna.

29% dintre europeni sunt fumatori, iar tutunul este prima cauza de moarte prematura in Europa, provocand anual 650.000 de decese.

×