x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Tigările electronice, cancerigene!

Tigările electronice, cancerigene!

de Magda Marincovici    |    28 Aug 2013   •   22:36
Tigările electronice, cancerigene!
Ele degajă un fum în care se amestecă nichel, crom, formol şi multe alte substanţe toxice

Un studiu recent, apărut în revista franceză “60 de millions de consommateurs”, avertizează că ţigările electronice (e-ţigări) pot răspândi substanşe toxice la nivele care, uneori, le depăşesc pe cele ale ţigărilor tradiţionale. Ţigările electronice sunt prezentate de producători ca fiind complet inofensive, ceea ce a determinat o atracţie deosebită pentru fumătorii care au plăcerea acestui viciu, dar, în acelaşi timp, sunt preocupaţi de sănătatea lor.  Iată, însă, că ultimele informaţii conduc la concluzia că ţigara electronică nu-i mai puţin nocivă decât sora ei mai mare, ţigara tradiţională. Ba, sofisticata ţigară electronică împrăştie vapori ce conţin substanţe cu potenţial cancerigen. Ţigara electronică produce, prin încălzire, un fum artificial. Despre acest fum, producătorii de asemenea ţigări spun că nu prezintă nici un pericol. În realitate, acest fum este un aerosol, un amestec de particule foarte fine din substanţe chimice. Pot fi substanţe cu arome de tutun, pere, mentă chiar de tiramisu, în versiuni cu sau fără nicotină. Dar indiferent de arome, gazul produs conţine formaldehidă, cunoscută în mod curent sub numele de formol, care poate provoca în special cancere ale foselor nazale. Cantităţile de formol sunt, în multe cazuri, similare celor descoperite în ţigările tradiţionale.

Unele sortimente de ţigări electronice mai degajă şi acroleină, o substanţă foarte toxică. Pentru a ne da seama cât este de toxică această substanţă, articolul consacrat ţigării electronice, apărut recent în ediţia online a Le Figaro, se referă la faptul că a fost folosită pentru gazarea duşmanilor în primul războli mondial.

De asemenea, în unele sortimente de ţigări electronice au fost găsite urme de metale cu potenţial toxic, cum ar fi nichelul şi cromul.
Centrul german de cercetări în domeniul cancerului a constat, încă din luna aprilie a acestui an, ţigările electronice degajă multe substaţe toxice şi a tras semnale de alarmă asupra pericolelor “tabagismului electronic” pasiv. Pentru a ajunge la aceste date, revista “60 de milioane de consumatori” s-a bazat pe rezultatele oferite de un laborator specializat. Astfel, s-a mai stabilit că acest tip de ţigări folosesc aproximativ 400 de modele de vaporizare şi de încărcare care, în majoritatea lor nu au fost testate. De exemplu, acroleina emisă de ţigara electronică este degajată din cauza unor probleme de adaptare la mecanismul de încălzire a dispozitivului. Acest tip de ţigări mai prezintă şi alte pericole, respectiv la utilizatorul de reîncărcare. Unele flacoane de reîncărcare conţin doze de nicotină atât de mari încât ar putea provoca moartea unui copil. Studiul mai relevă faptul că etichetele existente pe aceste produse sunt inexacte în privinţa dozelor de nicotină afişate şi cele reale. Astfel, diferenţa dintre datele privitoare la conţinutul de nicotină pot ajunge până la 70% mai multă nicotină, în realitate, faţă de etichetă. Evident, pe baza acestor probe, revista a procedat la alertarea autorităţilor sanitare franceze. Chiar dacă nu a cerut interzicerea acestora, revista a pledat pentru reguli mai stricte în privinţa comercializării ţigaretelor electronice. De altfel, ministrul francez al afacerilor socicale şi sănătăţii, Marisol Touraine, declara că doreşte să interzică ţigările electronice în locurile publice. “ Aceste ţigări nu sunt un produs banal. Şi trebuie aplicate aceleaşi măsuri ca în cazul ţigărilor tradiţionale. Vânzarea acestora minorilor sub 16 ani şi publicitatea ar trebui interzise”, preciza ministrul Touraine.

×