x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Tinitus - sunetul fantoma din ureche!

Tinitus - sunetul fantoma din ureche!

de Dr Dana Tinică    |    12 Mar 2012   •   21:00
Tinitus -  sunetul fantoma din ureche!

Tinitusul este un zgomot descris ca un bazait, tarait, fosnet, tiuit, suierat care se aude in absenta unei surse externe de sunet. El poate fi auzit in ambele urechi, numai intr-una dintre ele sau undeva in craniu. Poate avea o tonalitate inalta sau joasa. Poate fi permanent sau intermitent. Se apreciaza ca 10%-15% din populatie s-a confruntat, macar temporar, cu aceest simptom. Mai mult, 85% dintre pacientii cu boli ORL prezinta ca manifestare asociata si tinitus.

De cele mai multe ori tinitusul este subiectiv, adica este auzit doar de bolnav, rareori insa el poate fi auzit si de medic sau de persoanele de langa bolnav. In acest caz, el este produs de mici spasme musculare la nivelul urechii sau prin afectarea vaselor mari de la nivelul gatului.

Tinitusul este asociat de foarte multe ori cu surditatea, el aparand intr-adevar deseori la debutul unei scaderi de auz provocate de varsta. Asta nu inseamna ca el cauzeaza surditatea. Din contra, multi bolnavi aud foarte bine, iar la altii apare chiar o sensibilitate crescuta la zgomot (hiperacuzie). Oricum, tinitusul persistent poate conduce in timp la oboseala, tulburari de somn, scaderea capacitatii de munca, depresie.

Tinitusul se poate instala brusc, dupa o expunere la zgomot, de exemplu, dupa un concert sau tragere cu arme de foc, situatie in care, de regula, dispare de la sine in cateva ore. De altfel, expunerea la zgomot are un rol important in producerea simptomului, afectand persoanele care lucreaza cu utilaje zgomotoase: muzicieni si mai nou cei care asculta frecvent muzica la volum mare, folosind un mp3 player sau Ipod . O alta cauza o reprezinta afectiunile auriculare, cand este insotit de alte manifestari specifice ca vertij, durere locala, aparitia unei secretii in canalul auricular sau instalarea surditatii. Cauzele sunt de la cele mai simple la cele mai complexe: infectii ale urechii sau sinusurilor, traumatisme, ruptura de timpan, formarea unui dop de ceara, boli ale articulatiei temporomandibulare, otoscleroza (ingrosarea si intepenirea micilor oase din urechea medie, care au rol in transmiterea sunetelor), boala Meniere (boala a urechii interne, manifestata prin episoade de vertij care pot dura de la 20 de minute la mai multe ore, insotite de surditate, tinitus si senzatia de presiune in ureche), tumori benigne ale nervului auditiv.

Alteori tinitusul este asociat unei maladii cu alta origine: hipertensiune arteriala, ateroscleroza, anomalii vasculare cerebrale, traumatisme ale capului si gatului, afectiuni ale tiroidei (de regula hipotiroidism), diabet zaharat, tulburari hormonale la femei (de exemplu cele din menopauza), anemie.

O dieta drastica, mentinerea prelungita a capului in extensie ( de exemplu la ciclisti) pot avea acelasi efect. Exista peste 200 de medicamente care prezinta aceasta reactie adversa: aspirina (in doze mari) si unele antiinflamatoare nesteroidiene, unele antibiotice, sedative, antidepresive, diuretice, chimioterapice. Tinitusul este mai frecvent la barbati si apare mai des dupa varsta de 40 de ani, in special dupa 60 de ani (desi poate fi observat si la copii sau tineri). Stresul, oboseala, fumatul, consumul de alcool sau cafea favorizeaza aparitia simptomului.

Stabilirea cauzei acestei manifestari nu este usoara si presupune un examen ORL, audiograma, alteori examen neurologic, tomografie, examen de rezonanta magnetica nucleara etc. Din pacate, nu exista un tratament care sa conduca la disparitia simptomului. Uneori, el dispare dupa tratarea afectiunii generatoare (de exemplu tratarea unei infectii sau traumatism, folosirea unui aparat auditiv etc.). Alteori, se mentine chiar si dupa aceea. In aceste situatii se recurge la masuri ajutatoare, care pot face viata bolnavului mai usoara. De exemplu, se poate folosi un mic dispozitiv, plasat in ureche, care produce un sunet continuu, care acopera tinitusul. Alte dispozitive sunt personalizate, emitand un sunet cu freventa specifica zgomotului pe care bolnavul il percepe. Chiar si un simplu casetofon, la care se aude muzica linistitoare (de exemplu sunetul oceanului sau al ploii) este util, in special in perioadele de odihna.

×
Subiecte în articol: starea de sănătate